ΘΕΣΗ του Στάθη Καστερίδη επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης «ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» για το θέμα της ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Στην συνάντηση των επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πέλλας στις 17-01-2018 ύστερα από τηλεφωνική πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η υποστήριξη της καμπάνιας με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ» που αφορά στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε η συμπολίτευση, η μείζων καθώς και η 1η ελάσσων αντιπολίτευση. Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε η 2η και η 3η κατά σειρά ελάσσων αντιπολίτευση. Αυτά βέβαια ύστερα από αίτηση που κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ στις 15-12-2017 στον Δήμο μας.
Ωστόσο Κύριε Πρόεδρε επειδή σας γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και ξέρω ότι σας διακατέχει υψηλό πατριωτικό φρόνημα και ιδιαίτερα σε θέματα εθνικά και εν προκειμένω για το Μακεδονικό ζήτημα που εδώ και αρκετά χρόνια εγείρουν οι Σκοπιανοί βόρειοι γείτονές μας, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα που αφορούν στην στάση του Δήμου και συγκεκριμένα:
Κύριε Πρόεδρε θα περίμενα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ζωτικής σημασίας και ιδιαίτερα ευαίσθητο εθνικό θέμα, ως Δήμος Πέλλας να αναλαμβάναμε εμείς πρωτοβουλίες και να μην είμαστε ουραγοί στην προσπάθεια που κάνουν άλλοι φορείς για να μην επιτραπεί η εκμετάλλευση του ονόματος «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τους Σκοπιανούς γείτονές μας.
Θα περίμενα να συγκαλέσετε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί είχατε όλο το χρόνο να το κάνετε και δεν το πράξατε (ημερομηνία αίτησης 15-12-2017 συλλαλητήριο 21-1-2018) για να τοποθετηθούμε Δημόσια γιατί εμείς έχουμε το ΟΝΟΜΑ ΠΕΛΛΑ, εμείς έχουμε την βαριά κληρονομιά του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και κανείς άλλος!
Αντί αυτού καταλήξαμε να είμαστε ουραγοί προσπαθειών συλλόγων, τους οποίους βέβαια τιμούμε για τις ενέργειές τους, ωστόσο πάνω από όλους και από όλα έπρεπε να κινηθεί ο Δήμος ΠΕΛΛΑΣ.
Βέβαια το θέμα αυτό δεν είναι κατά την προσωπική μου άποψη και δεν πρέπει να είναι, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για τον σκοπό αυτό καταθέτω τις απόψεις μου που εκπροσωπούν και την παράταξή μου.
Η δημοκρατία των Σκοπίων δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα –είτε ιστορικό είτε εθνολογικό- να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία.
Ιστορικό γιατί οι Σλάβοι που αποτελούν την πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού της Δημοκρατίας αυτής, εμφανίστηκαν στην ιστορία της περιοχής μόλις τον 6ο αιώνα μ. Χ. δηλαδή 1.000 χρόνια περίπου μετά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος κατέστησε την Μακεδονία σημαντικό τμήμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Εθνολογικό γιατί ο πληθυσμός της Δημοκρατίας αυτής αποτελείται από Σλάβους, Αλβανούς και Αθίγγανους και άλλες εθνότητες, όλες σεβαστές αλλά χωρίς καμία σχέση με τους Μακεδόνες. Είναι εξ άλλου γνωστό ότι η Δημοκρατία αυτή που αποτελούσε το νότιο τμήμα της Σερβίας δημιουργήθηκε από τον Τίτο και ονομάστηκε Μακεδονία το 1944, αποβλέποντας στην έξοδό τους στο Αιγαίο, με την προοπτική της απόσπασης της Μακεδονίας από την Ελλάδα.
Από τότε έχουν αλλάξει βέβαια τα πράγματα. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι σταθερές και μη αποκρυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας. Διεκδικήσεις που όχι μόνο προπαγανδίζονται ανοικτά στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία αλλά και διατυπώθηκαν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Για τους λόγους αυτούς, είναι καθήκον μας να εμποδίσουμε την δημιουργία, στα βόρεια σύνορά μας, συνθηκών που θα επέτρεπαν σε οποιοδήποτε συνδυασμό δυνάμεων να απειλήσει στο μέλλον την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που η αστάθεια και η ανασφάλεια κυριαρχούν στον κόσμο ολόκληρο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, αποκλείουμε παντελώς το όνομα Μακεδονία με οποιαδήποτε χρήση ή έννοια.
Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Δηλαδή ταυτιζόμαστε με την θέση που πήραν, το 1992 οι Πολιτικοί Αρχηγοί των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Καραμανλή. Επίσης θέτουμε υπόψη και το βέτο που έχουμε ασκήσει ως χώρα το 2008 για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Συμφωνούμε απολύτως με το βέτο του Κώστα Καραμανλή. (προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν ασκήθηκε βέτο, έχουμε να ακούσουμε και άλλα)
Πέραν των ανωτέρω θα σας υπενθυμίσω ότι δύο φορές στο παρελθόν κατέθεσα πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας: α) ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. για τον χαρακτηρισμό της ΠΕΛΛΑΣ ως ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας και β) Να ανακηρυχθεί ο Αρχαιολογικός χώρος της ΠΕΛΛΑΣ ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, δυστυχώς καμία εκ των δύο προτάσεών μου δεν υιοθετήσατε. Οι προτάσεις μου είχαν και έχουν ως στόχο και σκοπό την ενδυνάμωση της προσπάθειάς μας για το Μακεδονικό ζήτημα, καθώς και την δικαίωσή μας στο θέμα. Αυτό θαρρώ ότι ήταν και είναι δύο επιχειρήματα που προσδίδουν ιδιαίτερη δυναμική στον Δήμο μας.
Σήμερα προσθέτω και μία επιπλέον δράση-διαδικασία όπως ορισμένες συνεδριάσεις της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με διευρυμένη συμμετοχή των ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας να γίνονται στο Δημοτικό Κατάστημα Πέλλας για Μακεδονικό ζήτημα το οποίο φρονώ ότι θα είναι πάντα σε εκκρεμότητα και επικαιρότητα.
Κύριες Πρόεδρε την Κυριακή όλοι είδαμε τί έγινε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το οποίο και ενισχύσαμε με την φυσική μας παρουσία. Είδαμε και νιώσαμε τον παλμό του κάθε Έλληνα που αγαπά και σέβεται την πατρίδα του να εκφράζεται υπέρ της Ελληνικότητας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Είδαμε όμως και αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη και θέση, ελπίζουμε όμως να υπερισχύει η δικιά μας όχι μόνο επειδή είμαστε πολυπληθέστεροι αλλά επειδή το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Δεν είμαι δεν είμαστε επιστήμονες με ιδιαίτερες γνώσεις στην ιστορία στον πολιτισμό στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς, αλλά πάνω από όλα είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και έχουμε ιερό καθήκον στους προγόνους μας, στους εαυτούς μας και στους απογόνους μας να υπερασπίσουμε το όνομά μας γι αυτό και κλείνω κύριε Πρόεδρε και επαναλαμβάνω ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε αναφορά – χρήση του ονόματος Μακεδονία από την Δημοκρατία των Σκοπίων. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και δεν υφίσταται Μακεδονικό Έθνος. Όσον αφορά στο αίτημα της Π.Ο.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ συναινούμε και στηρίζουμε την καμπάνια τους, με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ, εξάλλου η δραστηριότητα της ΠΟΠΣΜ δεν σταματάει στις 21-01-2018 αλλά θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, το ίδιο πρέπει να πράξουμε και εμείς να είμαστε έτοιμοι για κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε και πάλι ότι το φως στο τέλος θα νικήσει το σκοτάδι.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΠΕΛΛΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΣΤΕΡΙΔΗΣ