Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Κύπρο στις 4 Απριλίου 2018 με επίκεντρο την εξέταση της προόδου που σημειώθηκε στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η Αντιπροσωπεία θα συναντήσει το πρωί της Τετάρτης 4 Απριλίου 2018, την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Με το πέρας της επίσκεψης η Αντιπροσωπεία θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο χώρο του ανθρωπολογικού εργαστηρίου της ΔΕΑ μεταξύ 12:15 – 13:00.

Το απόγευμα της Τετάρτης τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα μεταβούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχουν συνάντηση με τον Δημήτρη Συλλούρη, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και Μέλη της Επιτροπής. Η Αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης το ίδιο απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ Νίκο Χριστοδουλίδη, και με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ Φώτη Φωτίου.

Η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας θα ολοκληρωθεί με συναντήσεις που θα έχει με Συγγενείς Αγνοουμένων της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας και την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ηγείται ο Ευρωβουλευτής Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR, (Σ&Δ, Ισπανία) και σε αυτή συμμετέχουν οι κυρία Ana GOMES, (Σ&Δ, Πορτογαλία), κύριος Asim ADEMOV, (EΛΚ, Βουλγαρία), και ο κύριος Tomáš ZDECHOVSKỲ (ΕΛΚ, Τσεχία).

Την Αντιπροσωπεία θα συνοδεύουν επίσης οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ), Τάκης Χατζηγεωργίου (ΕΕΑ), Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ), Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ) και Ελένη Θεοχάρους (ΕΣΜ).