ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ:

· Σε πλήρη καταγραφή των τεράστιων ζημιών

· Σε αντικειμενικές εκτιμήσεις

· Να κινήσει διαδικασίες για άμεσες δίκαιες αποζημιώσεις

· Να καταβληθούν ¨εδώ και τώρα¨ οι παρακρατήσεις στους πληγέντες και από την περσινή θεομηνία

Την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές που χτυπήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις στις 3,4 και 5 Ιουνίου σε δεκάδες χωριά του Νομού μας – Κερασιά, Καρυδιά, Σαρακηνοί, Κορυφή, Μαργαρίτα, Λύκοι, Μάνδαλο, Παλαίφυτο, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Άγιος Λουκάς, Κρύα Βρύση, Αγροσυκιά, Λεπτοκαρυά, Δαμιανό, Κωνσταντία, Ίδα, Φιλώτεια, Βορεινό, Ριζοχώρι, Μηλιά, καταγράφει με Ερώτησή του στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης, μετά την περιοδεία του στα χωράφια και την διαπίστωση ¨από πρώτο χέρι¨ των ανυπολόγιστων σε έκταση και μέγεθος ζημιών.

Όπως αναφέρει, έχουν πληγεί ανηλεώς δενδροκαλλιέργειες κυρίως με κεράσια, αλλά και ροδάκινα, βερίκοκα σε περίοδο συγκομιδής , αλλά και μήλα, δαμάσκηνα, όπως επίσης αμπέλια, σιτηρά, καλαμπόκια, βαμβάκια κλπ, με την καταστροφή – ειδικότερα στις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας να είναι ολοκληρωτική, καταγράφοντας μάλιστα και συγκεκριμένες περιπτώσεις ζημιών στο 100/% της προσδοκώμενης σοδειάς!

Επισημαίνει ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι πληγέντες είναι μονοκαλλιεργητές που στην συντριπτική πλειονότητα τους είχαν χτυπηθεί και πέρσι πάλι από χαλάζι, εκ των οποίων κάποιοι έχουν εισπράξει ¨αποζημιώσεις¨ – κοροϊδία των… 85 και 116 ευρώ και μάλιστα με παρακράτηση του 30% ενώ, όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις ακόμη περιμένουν!

Ο πρώην Υπουργός υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί που στερούνται πλέον και χρημάτων για στοιχειώδη επιβίωση, έχουν επιπλέον και ¨ανοιχτές¨ πιεστικές υποχρεώσεις για εισφορές, φόρους, εφόδια, δάνεια κλπ… Και καλεί τον Υπουργό Αποστόλου να προχωρήσει ¨εδώ και τώρα¨ σε συγκεκριμένα μέτρα για στήριξή τους, όπως: Ταχύτατη και πλήρη καταγραφή ζημιών, σωστές εκτιμήσεις, δίκαιες αποζημιώσεις, άμεση επιστροφή του 30% των παρακρατήσεων από τις περσινές αποζημιώσεις, καθώς και την τάχιστη επανεξέταση για όσους έχουν καταθέσει ενστάσεις.

Η άμεση παρέμβαση Καρασμάνη για το τελευταίο αυτό βαρύτατο πλήγμα στους παραγωγούς μας, υπογραμμίζει και την ιδιαίτερη ευαισθησία του στην επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής – και όχι μόνον με ανέξοδα και εύκολα λόγια και ευχολόγια – ασφάλισης της παραγωγής και απόλυτης διασφάλισης παραγωγών και εισοδήματος, που ο ίδιος τόσο ως βουλευτής όσο και ως Υπουργός έχει εμπράκτως αποδείξει.

Υπενθυμίζονται τα γενναία μέτρα που ο Καρασμάνης είχε θεσπίσει και προωθήσει, και στη Βουλή αλλά και στα κοινοτικά όργανα στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, όπως:

*Το Νόμο 4235 άρθρο 71 του 2013 για τις αποζημιώσεις από ακαρπία και καρπόπτωση με ψήφιση από όλα τα κόμματα.

*Το Μ17 με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων από κοινοτικούς πόρους για την ουσιαστική και πλήρη αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες οφειλόμενες στην κλιματική αλλαγή – το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου άφησαν να χαθεί!

*Το Μ5 προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία που επίσης έχουν αφήσει ανεφάρμοστο στα χαρτιά!

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Το χαλάζι ¨αποτελειώνει¨ τους παραγωγούς του Νομού μας»!

Ανυπολόγιστες ζημιές που, στις καλλιέργειες οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας, ισοδυναμούν με ολοκληρωτικό αφανισμό της σοδειάς στην περίοδο συγκομιδής σε ορισμένες καλλιέργειες, προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις που χτύπησαν δεκάδες χωριά του Νομού μας στις 3, 4 και 5 Ιουνίου.

Την καταστροφή – που προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις μιας και σχεδόν το σύνολο των πληγέντων παραγωγών είναι μονοκαλλιεργητές – διαπίστωσε ¨από πρώτο χέρι¨ ο ερωτών, ο οποίος επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και βίωσε την απόγνωση αυτών των ανθρώπων για τους οποίους χάθηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες κάθε ελπίδα για σοδειά και εισόδημα.

Τη μανία της φύσης πλήρωσαν στις 3 Ιουνίου τα κερασοχώρια Κερασιά, Καρυδιά, Σαρακηνοί, Κορυφή, Μαργαρίτα και Λύκοι, όπου, η παραγωγή που βρέθηκε στο ¨μάτι του κυκλώνα¨ αφανίστηκε ολοκληρωτικά!

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το χαλάζι χτύπησε τα χωριά Μάνδαλο, Παλαίφυτο, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Άγιος Λουκάς και Κρύα Βρύση, σε δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα), καθώς και σε αμπέλια, καλαμπόκια, βαμβάκια κλπ. Και εδώ, στις καλλιέργειες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της θεομηνίας οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές. Μια συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτική της έκτασης και του μεγέθους της καταστροφής: Στο Παλαίφυτο, σε έκταση 32 στρεμμάτων με ροδάκινα, στα 30 στρέμματα η παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ διασώθηκαν μόνον τα 2 στρέμματα που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το χωριό! Ο παραγωγός αυτός καλείται τώρα να επιβιώσει από τη σοδειά των δύο (2) στρεμμάτων και να ελπίζει σε – άγνωστο πόση – αποζημίωση, κι’ αυτή μετά από… ένα χρόνο και βλέπουμε!

Το βράδυ της επομένης 4 Ιουνίου, χτυπήθηκαν πάλι από χαλάζι Αγροσυκιά, Λεπτοκαρυά και Δαμιανό, ενώ στις 5 Ιουνίου, η συμφορά έπληξε τα χωριά της Αλμωπίας Κωνσταντία, Ίδα, Φιλώτεια, Βορεινό, Ριζοχώρι, Μηλιά, με ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, αμπέλια, καλαμπόκια κλπ, όπου επίσης καταγράφεται η ίδια δραματική εικόνα, με τις ζημιές να είναι ολοκληρωτικές στις καλλιέργειες που βρέθηκαν στο ¨μάτι¨ της θεομηνίας.

Να σημειωθεί ότι, στα χωριά αυτά της Αλμωπίας σχεδόν στο σύνολό τους οι ίδιοι παραγωγοί είχαν καταστραφεί και πέρσι, πάλι από χαλάζι, και στους καλλιεργητές ανακοινώθηκαν τότε ¨αποζημιώσεις¨ που μόνον ως εμπαιγμός μπορούν να χαρακτηριστούν. Υποβλήθηκαν βέβαια ενστάσεις που – ένα χρόνο τώρα – ακόμη…¨εξετάζονται¨ και ¨γνωμάτευση¨ δεν βγαίνει! Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο από τους πληγέντες και πέρσι καλλιεργητές: Στον ένα εξ αυτών για 8 στρέμματα ροδάκινου βγήκε τότε ¨αποζημίωση¨… ογδονταπέντε (85) ευρώ, στον έτερο δε, για 6 στρέμματα ροδάκινου και 2 στρέμματα κερασιού, βγήκαν εκατόν δέκα έξη (116) ευρώ!

ΕΠΕΙΔΗ, σχεδόν το σύνολο των πληγέντων είναι μονοκαλλιεργητές και εξ αυτών οι περισσότεροι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές για δεύτερη συνεχή χρονιά…

ΕΠΕΙΔΗ, η καταστροφή ιδιαίτερα εκείνων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης θεομηνίας και έχασαν ολοκληρωτικά τη φετινή σοδειά…

ΕΠΕΙΔΗ, οι άνθρωποι αυτοί, έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς, πέραν από την απώλεια παραγωγής και εισοδήματος, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πιεστικές υποχρεώσεις για πληρωμές φόρων, εισφορών, εφοδίων, δανείων κλπ…

ΕΠΕΙΔΗ, όσοι έχουν υποβάλει ενστάσεις που ένα χρόνο από την περσινή θεομηνία δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, ενώ και από αυτούς που εισέπραξαν τις περσινές αποζημιώσεις έχει παρακρατηθεί το 30%…

ΖΗΤΕΙΤΑΙ από τον Υπουργό:

– Να δώσει εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών και, ειδικότερα στις καλλιέργειες που ήταν στο στάδιο συγκομιδής και να γίνει αυτό άμεσα, διότι μετά από μία βδομάδα οι κατεστραμμένοι καρποί θα έχουν πέσει από τα δέντρα και θα είναι αδύνατον να γίνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις και να δοθούν σωστές αποζημιώσεις…

– Να καταβληθεί άμεσα το παρακρατηθέν 30% από τις περσινές αποζημιώσεις…

– Να ολοκληρωθούν ¨εδώ και τώρα¨ οι διαδικασίες επανεξέτασης των περιπτώσεων όσων έχουν υποβάλει ενστάσεις για τις ζημιές της περασμένης χρονιάς…

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ​