Η κατάσταση των μεταναστών στη Μεσόγειο και η ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, μετά τη διάσωση του Aquarius, θα συζητηθεί την Τετάρτη στις 4μμ (ώρα Γαλλίας) στην ολομέλεια του ΕΚ.

Διασώστες προσπαθούν να περισυλλέξουν από τη θάλασσα τους παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, στη Ρόδο. Τρεις νεκροί (ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί) ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, όπου το πρωί προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος με παράτυπους μετανάστες, o αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πολλοί μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα για να βγουν στη στεριά και από αυτούς έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 83 άτομα, εκ των οποίων 57 έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και 23 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /STR

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και το Συμβούλιο πώς να αντιμετωπίζονται οι ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη Μεσόγειο, μετά από την απόφαση των κυβερνήσεων της Ιταλίας και της Μάλτας να μην δεχθούν το Aquarius, πλοίο που διαχειρίζεται από τις γαλλικές ΜΚΟ SOS Mediterranée και Γιατροί χωρίς Σύνορα, το οποίο μετέφερε 629 ανθρώπους που διασώθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στο Aquarius θα μεταφερθούν στην Ισπανία, σε συνέχεια ανακοίνωσης της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα τους δεχθεί βάση ανθρωπιστικών κριτηρίων.