Στις μέρες μας, με λύπη παρατηρούμε τη διάβρωση του πολιτικού μηχανισμού της χώρας. Πρωτοφανή διάβρωση τόσο σε πρόσωπα, όσο και ιδέες. Η απουσία των νέων από τη πολιτική ζωή αμβλύνει την ένδεια φρέσκων ιδεών, ιδεών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, και ταυτόχρονα εντείνει την έλλειψη καινούργιων προσώπων που μαζί με τους πιο έμπειρους θα μπορέσουν να συστήσουν το μωσαϊκό της πολιτικής επιτυχίας.

Όμως, ήδη οι νέοι εξ απαλών ονύχων αποστρέφονται πλήρως την συμμετοχή και την ενασχόληση με τα κοινά. Ιδεολογική σύγχυση, απαξίωση των εθνικών ιδανικών, ιστορική πενία, σε συνδυασμό με την απαξίωση των ίδιων των πολιτικών προσώπων για τη νέα γενιά, δημιουργούν ένα κράμα μη πολιτικοποιημένης μερίδας πληθυσμού.
Παρόλα αυτά, σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να απαγκιστρωθούμε από τη νοοτροπία αυτή και να δείξουμε τι αξίζουμε. Στην Ελλάδα του σήμερα οι νέοι έχουν το μορφωτικό επίπεδο και τα εξωτερικά ερεθίσματα ώστε να παράγουν εποικοδομητική κριτική, προάγοντας το ωφέλιμο για τη πατρίδα και να την βοηθήσουν να αλλάξει όλα όσα επί δεκαετίες μας οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο σημερινό τέλμα.

Οι νέοι όχι μόνο βρίσκονται σε θέση, αλλά και πρέπει να κάνουν δημόσια κριτική των πολιτικών και κοινωνικών πεπραγμένων, καθώς και τυχόν ιδεοληψιών που εκφυλίζουν τον δημόσιο βίο. Δεν φτάνει απλώς να χαζεύουν με ραθυμία από τον καναπέ, αλλά οφείλουν να προσέρχονται με δυναμισμό και τόλμη στην πολιτική αρένα, να υψώνουν τη φωνή τους μπροστά στην εθνική κατάντια και να υπερασπίζονται τις εθνικές αξίες. Γιατί ένα έθνος χωρίς νέα γενιά έτοιμη να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα για την υπεράσπιση των πατροπαράδοτων ιδανικών του, είναι καταδικασμένο στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας του. Πόσω μάλλον, αν όλα αυτά έχουν κατακτηθεί με ανιδιοτελείς θυσίες και ηρωικούς αγώνες.

Έχουμε χρέος λοιπόν να μιλάμε, να διεκδικούμε και να κατακρίνουμε τις επιζήμιες για τη χώρα αντιλήψεις και πράξεις. Έχουμε χρέος προς τους προγόνους μας να προτάξουμε τις αρετές που μας κληροδότησαν. Είναι χρέος προς τους εαυτούς μας και τη χώρα μας να μην επιτρέψουμε να καπηλεύονται κάποιοι άλλοι όλα όσα στήριξαν, στηρίζουν και πρέπει να στηρίξουν στο μέλλον το εθνικό μας συναίσθημα.

Υπεύθυνος Νεολαίας ΠΑΤ.ΡΙ.Ε. Βορείου Ελλάδος
Δήμος Κυριλίδης