Πόλος έλξης πλήθους επισκεπτών από το Νομό Πέλλας και ευρύτερα είναι η Σκύδρα αυτήν την περίοδο λόγω της 5ης Εμποροπανήγυρης που ξεκίνησε την Τρίτη 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει επτά ημέρες, δηλ. μέχρι τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019.

Την πρώτη ημέρα, πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Σκύδρας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Δημοκρατίας, απέναντι από το Δημαρχείο και με παραδοσιακούς χορούς και μουσικές κατευθύνθηκαν μέσω της 24ης Ιουλίου προς το χώρο της Εμποροπανήγυρης δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη της 5ης Εμποροπανήγυρης Σκύδρας.


Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον αγιασμό και τις ευλογίες των σεβαστών πατέρων: Αρχιμανδρίτη Αντώνιου Κορέστη, Ιωάννη Φασουλάκου, Ευστράτιου Ιμβριώτη, Κωνσταντίνου Πολίτη, Ειρηναίου Τσάλμα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός – ομιλία της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου.
Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Σκύδρας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς αναδεικνύοντας και παρουσιάζοντας για μια ακόμη φορά την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά και επακολούθησε η περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο.
Ας σημειωθεί ότι η έναρξη της Εμποροπανήγυρης συνοδεύτηκε κι αυτή τη φορά από το ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Την επόμενη ημέρα μικροί συμπολίτες μας και φίλοι ψυχαγωγήθηκαν με την παράσταση του θεάτρου σκιών που είχε τον τίτλο «Το σχολείο του Καραγκιόζη».

Το μεγάλο εύρος των εκθεσιακών προϊόντων και των υπηρεσιών που παρουσιάζονται στην Εμποροπανήγυρη μαγνητίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Οι υπαίθριοι χώροι εστίασης, αναψυχής, λούνα παρκ προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Η πόλη και η αγορά της Σκύδρας ήταν και είναι πανέτοιμες για την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Σκύδρας πραγματοποιεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 λευκή νύχτα με τα καταστήματα να υποδέχονται το αγοραστικό κοινό μέχρι το βράδυ, στις 11:00΄η ώρα, προετοιμασμένα, όπως πάντα, για να καλύψουν όλα τα γούστα και τις επιθυμίες πελατών και επισκεπτών μ΄εξαιρετική ποιότητα, μεγάλη ποικιλία, αφθονία και τιμές για κάθε βαλάντιο.
Την τελετή έναρξης της Εμποροπανήγυρης τίμησαν με την παρουσία τους μαζί με τους πολλούς συμπολίτες μας κι επισκέπτες o Στρατηγός – Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Δημόκριτος Κωνσταντάκος με τον Ταξίαρχο – Υποδιοικητή Γεώργιο Χρίσταινα, ο Διευθυντής Αστυνομίας Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Βασίλειο Παπαπαναγιώτου, οι Βουλευτές του Νομού μας: Βασίλης Βασιλειάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη και Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας Στάθης Ανδρεάδης, οι Αντιδήμαρχοι: Γιάννης Θεοδοσίου, Θεμιστοκλής Κρητίδης, Μιχάλης Μέγας, Γιώργος Χρυσαφίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. Στέλιος Σουρουτζίδης, ο Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκος Χατζηιωαννίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων, ο πρώην Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, του πολιτιστικού κι αθλητικού τομέα, πολιτευτές, και στελέχη του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού – ομιλίας της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου.

«ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΣΤΗΝ 5Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΚΥΔΡΑΣ, ΤΡΙΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019.


Με την ευλογία και τη χάρη του Πανάγαθου Θεού,
βρισκόμαστε και πάλι εδώ, συνεπείς και παρόντες στο αυγουστιάτικο ραντεβού μας, για να εγκαινιάσουμε, να περιηγηθούμε και ν΄ απολαύσουμε την 5η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας.
Σας καλωσορίζω στην 5η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας
Σας ευχαριστώ που για μια ακόμη φορά με την παρουσία και τη συμμετοχή σας, κι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή, μας τιμάτε και λαμπρύνετε έναν πολύπλευρο και πολυσήμαντο θεσμό.
Ένα θεσμό, που ξεκίνησε ως αναπτυξιακή πρωτοβουλία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, τον Αύγουστο του 2015, και καθιερώθηκε από την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του.
Ένα θεσμό που από το πρώτο ξεκίνημά του δικαίωσε όλους εμάς που τον εμπνευστήκαμε και η επιτυχία του έπεισε ακόμη και τους ποιο επιφυλακτικούς και δύσπιστους.
Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι.
Εγκαινιάζουμε, σήμερα, την 5η κατά σειρά Εμποροπανήγυρη Σκύδρας.
Είναι το τελευταίο μεγάλο, πολύπλευρο γεγονός της παρούσας δημοτικής θητείας.
Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνουμε μια γόνιμη δημοτική περίοδο, μια αποτελεσματική πενταετή θητεία προγραμματισμού, αγώνων, διεκδικήσεων, υλοποίησης έργων και δράσεων για την κοινωνία και το σύνολο των συμπολιτών μας.
Παρά τις δυσκολίες, παρά την κρίση και την ύφεση αγωνισθήκαμε σθεναρά με σαφείς και ξεκάθαρους προγραμματικούς άξονες και στόχους, και πετύχαμε.

Υπηρετήσαμε και προασπίσαμε, στο μέτρο του δυνατού, τα δίκαια όλων των συμπολιτών μας, χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις.
Ήμασταν και είμαστε η δημοτική αρχή όλων των δημοτών.
Υπηρετήσαμε με πίστη και σεβασμό τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της κοινωνίας και του τόπου μας.
Υπηρετήσαμε και διαχειριστήκαμε τις τοπικές υποθέσεις με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και εντιμότητα.
Η συμπεριφορά μας, η προσφορά και το έργο μας αναγνωρίστηκαν από τους συμπολίτες μας που με την ευρεία πλειοψηφία του
60% περίπου, μας εμπιστεύθηκαν ξανά τη διοίκηση του Δήμου μας για να συνεχίσουμε και πάλι μαζί.
Για εμάς, για το συνδυασμό μας και για τη Δημοτική Αρχή μας, αυτή η μεγάλη εκλογική νίκη, αποτελεί τεράστια και διαρκή ευθύνη κι όχι εφησυχασμό και επανάπαυση πάνω σε επινίκια και δάφνες.
Είναι νίκη υποχρεώσεων και ευθυνών απέναντι σ΄όλες τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας.
Μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία του διευρυμένου Δήμου Σκύδρας εκλέγεται Δήμαρχος και Δημοτική Αρχή από την πρώτη Κυριακή με το πρωτόγνωρο 60% περίπου και μάλιστα παρά τον βρώμικο πόλεμο που δεχτήκαμε, τις προσωπικές επιθέσεις, τα ψεύδη, τις συκοφαντίες, τη λασπολογία τον λαϊκισμό.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή και παράταξη θα λειτουργήσουμε προσγειωμένα και ρεαλιστικά με συνεργασία, συνέργεια, σύνεση, συλλογικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης θέτοντας πάνω απ΄όλα το συλλογικό συμφέρον
Κάποιοι ελάχιστοι αντί της συνεργασίας, της θετικής στάσης και της εποικοδομητικής κριτικής επέλεξαν άλλες οδούς.
Αυτή η αρνητική τους στάση και συμπεριφορά εξηγεί με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τα εκλογικά τους αποτελέσματα και την απήχησή τους στην κοινωνία που δυστυχώς για αυτούς τους οδήγησε στην απομόνωση και στο περιθώριο.


Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, σε κάθε περίπτωση, συνεχίσαμε ακλόνητοι.
Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα υπηρετήσαμε τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας.
Εναντιωθήκαμε στη μικροψυχία, στη μικροπρέπεια, στα ανομολόγητα συμφέροντα, στις ιδιοτέλειες, στις σκοπιμότητες, στις σκοτεινές επιδιώξεις και στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Όσοι δεν μπόρεσαν να συμπορευτούν μαζί μας και να θέσουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το δικό τους, «κατέβηκαν από το τρένο».
Υπερασπιστήκαμε και σφυρηλατήσαμε την ενότητα, την ομοψυχία, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη, το δημοκρατικό ήθος και την ανθρώπινη ευαισθησία.
Καλύπταμε και καλύπτουμε διαρκώς και στο μέτρο του δυνατού την απουσία της πολιτείας.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά, για την εμπιστοσύνη που δείξατε και δείχνετε σ’ εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου και θέλω δημόσια να δηλώσω
και να δεσμευτώ ότι θ΄ανταποκριθώ και στη νέα δημοτική θητεία στις προσδοκίες σας.

Στο διάστημα της μέχρι τώρα δημοτικής θητείας μας, υλοποιήσαμε στο Δήμο μας ένα τεράστιο, πολύπλευρο έργο 20 εκατομμυρίων ευρώ, και αναμένουμε την ένταξη έργων άλλων 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς είχαμε καταθέσει μελέτες και προτάσεις και ήδη αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου , εγκρίθηκαν εντάξεις έργων περίπου 7.000.000 ευρώ.
Έτσι θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποια έργα και όχι σ όλα, ούτε βέβαια στο καθημερινό έργων των υπαλλήλων και των συνεργείων του Δήμου μας, που είναι συνεχές και σπουδαίο.
Τα έργα που θα αναφέρω είναι νέα έργα και αφορούν το 2019.

– Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας διεκδικήσαμε και λάβαμε έργο προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Ριζό και σύνδεσή του με το Βιολογικό Σταθμό Σκύδρας, καθώς και την κατασκευή αγωγού λυμάτων στο Αρσένι και την Πετριά, μήκους 7 χλμ.
-Διεκδικήσαμε και λάβαμε το έργο της σύνδεσης του αποχετευτικού του Μαυροβουνίου με τον Βιολογικό Σταθμό Σκύδρας, έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
-Μετά την ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεων 20 χλμ αγροτικών δρόμων, στη θητεία που διανύουμε, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣ η ασφαλτόστρωση άλλων 8 χλμ αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Σκύδρας, Μαυροβουνίου, Σεβαστειανών, Μανδάλου, Ανύδρου και Προφήτη Ηλία και ήδη είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση του έργου.
-Εγκρίθηκε, στην πρώτη φάση, η πρότασή μας στο πρόγραμμα LEADER για την ασφαλτόστρωση άλλων 5 χλμ περίπου στις κοινότητες Σανδαλίου, Μαυροβουνίου, Σκύδρας, Δάφνης, Καλής και Προφήτη Ηλία.
-Δημοπρατήσαμε το έργο κατασκευής ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στον κλειστό (από δεκαετίες) παιδικό σταθμό Καλλίπολης και βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης.
-Ξεκινάμε την κατασκευή του δεύτερου βρεφικού τμήματος στο δήμο μας, αυτή τη φορά στα Σεβαστειανά.
Από τις αρχές του έτους κατασκευάσαμε άλλες 5 νέες παιδικές χαρές στο Λουτροχώρι, στα Σεβαστειανά, στη Νέα Ζωή, στο Άσπρο και το Μάνδαλο και ξεκινάμε την κατασκευή άλλων 6 νέων παιδικών χαρών στο Πλεύρωμα, στην Πετριά, στο Ριζό, στο Λιποχώρι, στα Καλύβια και στις εργατικές κατοικίες στη Σκύδρα.
-Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ξεκινά η κατασκευή μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στα Καλύβια.
-Επίσης, το ίδιο διάστημα ξεκινά η κατασκευή της πλατείας Σαφραμπόλεως στη Σκύδρα.
-Προχωράμε στην άμεση κατασκευή άλλων δύο υπόγειων κάδων στη Σκύδρα, πέριξ της πλατείας Σαφραμπόλεως.

-Τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη θα τοποθετηθεί ο φωτισμός των δύο (2) γηπέδων τένις που κατασκευάσαμε με χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητιμού.
-Ολοκληρώσαμε την κατασκευή 5 σύγχρονων υδατοδεξαμενών στο Λιποχώρι, Άσπρο, Δάφνη, Μάνδαλο, Άνυδρο, με προϋπολογισμό 1.217.000 ευρώ και τις προσεχείς ημέρες ξεκινά η κατασκευή μιας νέας και σύγχρονης υδατοδεξαμενής στην Καλλίπολη. Επιπλέον σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή άλλων δύο νέων σύγχρονων υδατοδεξαμενών στα Καλύβια και στο Ριζό.
-Δημοπρατήσαμε ήδη τη λειτουργία του τηλεμετρικού δικτύου ελέγχου πόσιμου νερού, έργο που διεκδικήσαμε και πήραμε με προϋπολογισμό 1.140.000 ευρώ.
-Υπογράψαμε τη σύμβαση για το έργο αναβάθμισης του Βιολογικού Σταθμού Σκύδρας.
-Αναμένουμε την ένταξη της πρότασής μας για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου στο Άσπρο, για την άρδευση 500 στρεμμάτων.
-Αναμένουμε επίσης, την ένταξη της πρότασής μας και της μελέτης που καταθέσαμε στο ΥΠΕΣ για την ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου Σκύδρας και τη διαμόρφωση σε σύγχρονο Συνδριακό Κέντρο, με προϋπολογισμό πάνω από 1.100.000 ευρώ.
-Αυτό το διάστημα εκτελείται το έργο αντικατάστασης των στεγών του γυμναστηρίου του γυμνασίου Σκύδρας και του νηπιαγωγείου Καλής.
-Εντάχθηκε σε πρόγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Σκύδρας, του ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ –ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΗΣ, ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΩΝ, έργο προϋπολογισμού, περίπου 2.500.000 ευρώ.
-Ολοκληρώσαμε ακόμη μία νέα ενδοδημοτική ασφαλτόστρωση μέσα στη Σκύδρα, είσοδος Σκύδρας- επί της Παύλου Μελά, στο ντεκοβίλ, στην οδό Ανοίξεως, στην κεντρική οδό στο Πλεύρωμα, στα Σεβαστειανά και όλα αυτά αφού προηγουμένως κατασκευάσαμε αναγκαία έργα υποδομής και τεχνικά έργα, δίκτυα ομβρίων, φρεάτια, κράσπεδα.
-Σε λίγες ημέρες ξεκινά μία νέα εργολαβία ενδοδημοτικών ασφαλτοστρώσεων στο Μαυροβούνι, Λουτροχώρι και Πλεύρωμα, έργο που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, με χρήματα που διεκδικήσαμε και λάβαμε από το ΥΠΕΣ.
-Εντός του 2019 θα προχωρήσουμε στην κατασκευή χλοοτάπητα στο γήπεδο Σκύδρας, με όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, έργο προϋπολογισμού 45.000 ευρώ περίπου. Να σημειώσω εδώ ότι από την άνοιξη του 2019 καταθέσαμε στο ΥΠΕΣ και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πρόταση και μελέτη για την κατασκευή ταρτάν στο γήπεδο Σκύδρας, με αναγκαίες παρεμβάσεις στον κλειστό αγωνιστικό χώρο, έργο με προϋπολογισμό περί τις 600.000 ευρώ, την ένταξη του οποίου αναμένουμε.
Τα έργα αυτά, δηλαδή χλοοτάπητας και ταρτάν, με το έργο που ήδη κάναμε στα αποδυτήρια, στη στέγη του κλειστού και στον ανοιχτό αγωνιστικό χώρο με την τοποθέτηση προβολέων (έργο περίπου 200.000 ευρώ), θα μετατρέψει το ΔΑΚ Σκύδρας σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο.

Φίλες και Φίλοι,
όλο το έργο μας πραγματοποιήθηκε με στοχευμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα, στη βάση της ισόρροπης ανάπτυξης του Δήμου μας.
Έργο που παρουσιάσαμε αναλυτικά κατά την προεκλογική περίοδο που έγινε αποδεκτό και αναγνωρίστηκε από το σύνολο των συμπολιτών μας.
Θέσαμε υψηλούς στόχους βασιζόμενοι στην αγάπη και στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας και δικαιωθήκαμε με το πλέον δημοκρατικό τεκμήριο, δηλαδή τη συνειδητή επιλογή, την ψήφο των συνδημοτών μας.
Όπως και τώρα έτσι και για τη νέα δημοτική περίοδο παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς στον ευθύ δρόμο που έχουμε χαράξει.

Δρόμο έντιμο και καθαρό, δρόμο με πολύ δουλειά, όραμα, στόχους, έργα

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, με κάθε σιγουριά και ειλικρίνεια ότι ως Δημοτική Αρχή Σκύδρας για τη νέα περίοδο:
-Εγγυόμαστε και προτάσσουμε τον άνθρωπο πάνω απ΄όλα,
-Εγγυόμαστε και προτάσσουμε το συλλογικό συμφέρον αντί του ατομικού.
-Εγγυόμαστε και προτάσσουμε τα καλύτερα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας
Κατά τη διάρκεια της θητείας μας
– Συμβάλλαμε με έργα και δράσεις στην αξιοποίηση όλων των ανταγωνιστικών, συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας σ΄ όλους τους τομείς με έμφαση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με κορωνίδα το ροδάκινο, στο εμπόριο, στην επιχειρηματικότητα και στις υπηρεσίες.
Η Σκύδρα, ως Δήμος και ως πόλη, δεν είναι πλέον μια παράκαμψη, δεν είναι ένα πέρασμα, δεν είναι μια διάβαση.
Είναι η αφετηρία και ο προορισμός.
Είναι ένας αναβαθμισμένος, κομβικός, διακεκριμένος τόπος στον πανελλήνιο χάρτη της ανάπτυξης, του πολιτισμού, της παιδείας, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας.
Στα πέντε χρόνια της θητείας μας:
Δεν κρυφτήκαμε πίσω από δικαιολογίες, προβλήματα και ευθύνες ούτε μια μέρα.
Δεν συμβιβαστήκαμε και δεν υποχωρήσαμε.
Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, πετύχαμε και έτσι συνεχίζουμε.
Παραμένουμε οι εγγυητές της σταθερής, αταλάντευτης πορείας προόδου και ευημερίας του Δήμου μας.
Παραμένουμε οι εγγυητές ενός Δήμου και μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο, με δημοκρατικές αρχές και αξίες και σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η νέα Δημοτική περίοδος.
Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου, μέσα από το βήμα αυτό, να σας προσκαλέσω στην
τελετή ορκωμοσίας των νέων Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών του Δήμου Σκύδρας που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, το μεθεπόμενο Σάββατο 31Αυγούστου 2019 κι ώρα 7 το απόγευμα.

Θα είναι χαρά και τιμή μας να είστε κοντά μας και σ’ αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή για εμάς
Στο πλαίσιο της παρούσας ομιλίας βεβαίως και δεν μπορούν να τεθούν όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα.
Ωστόσο, θέλω να τονίσω τα εξής:
Όχι, μόνον αυτήν την περίοδο αλλά σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά κι όλα τα προηγούμενα χρόνια μας απασχολεί έντονα και κυρίαρχα το αγροτικό ζήτημα και κυρίως η καλλιέργεια, η παραγωγή, η συγκομιδή και η διάθεση του ροδάκινου.
Το άλλοτε χρυσοφόρο αυτό αγροτικό προϊόν, δυστυχώς, με τον τρόπο που το αντιμετώπισαν και το αντιμετωπίζουν οι ιθύνοντες τείνει να γίνει πληγή για τον τόπο μας.
Ας μην ξεχνάει κανείς ότι την ανάπτυξή του ο τόπος μας και η ευρύτερη περιοχή την οφείλουν κατά βάση στην αγροτική οικονομία και μάλιστα στην ροδακινοπαραγωγή.
Ακριβό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, ασφαλιστικό, φορολογικό, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, ρωσικό εμπάργκο, αυξανόμενος ανταγωνισμός, τροποποίηση και προσαρμογή κανονισμού ΕΛ.Γ.Α., οργάνωση παραγωγών, κλιματική αλλαγή κ.α. είναι ζητήματα που αναζητούν επείγουσες και επιτακτικές λύσεις, εδώ και πολλά χρόνια.
Όμως, δυστυχώς, είμαστε κάθε χρόνο τέτοια περίοδο στο ίδιο έργο θεατές και μάλλον θα λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα.
Κάθε χρόνο προτείνονται λύσεις.
Κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται τα ίδια προβλήματα.
Κάθε χρόνο κάνουμε τις ίδιες διαπιστώσεις.
Κάθε χρόνο μιλάμε για ολιγωρίες, αναζητούμε αρμοδίους και ευθύνες.
Κάθε χρόνο μετά από συσκέψεις κι όταν η κατάσταση φθάνει στο απροχώρητο μεταθέτουμε το ζήτημα για την επόμενη χρονιά και χωρίς ν’ αξιοποιούμε το μεσοδιάστημα από τη μια στην άλλη παραγωγική περίοδο φθάνουμε πάλι στην ίδια και χειρότερη κατάσταση.

Δε χρειάζεται, λοιπόν, να επαναλάβουμε διαπιστώσεις.
Χρειαζόμαστε πράξεις, χρειαζόμαστε λύσεις.
Λύσεις ορθολογικές και συντονισμένες, λύσεις οριστικές, λύσεις με βιώσιμη προοπτική κι όχι λύσεις εφήμερες, όχι λύσεις αποσπασματικές, όχι λύσεις ευκαιριακής εκτόνωσης της κατάστασης.
Χρειαζόμαστε αμεσότητα κι αποτελεσματικότητα, διότι οι συμπολίτες μας αγρότες δεν αντέχουν και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Με την ευκαιρία θα ξαναθέσω το ζήτημα της προβολής και της διαφήμισης των αγροτικών προϊόντων και κυρίως του ροδάκινου.
Δεν είναι δυνατόν, αγαπητοί συνδημότες, να διαφημίζονται περιοχές που πολύ αργότερα καλλιέργησαν ροδακινιές και να μη διαφημίζεται πουθενά το ροδάκινο της Σκύδρας.
Δεν είναι δυνατό να πωλούνται από καταστήματα της Σκύδρας και της ευρύτερης περιοχής νωπά ροδάκινα κι άλλα φρούτα ή κηπευτικά από άλλες περιοχές ή κομπόστες εισαγόμενες ή εργοστασίων άλλων περιοχών.
Αν εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύσουμε, δεν προβάλλουμε, δεν διαφημίσουμε, δεν υποστηρίξουμε ή δεν καταναλώσουμε την παραγωγή μας, ποιος άραγε θα το πράξει;
Και φυσικά δε θα σταματήσω να τονίζω ότι ένα ακόμη ζήτημα συνυφασμένο με την αγροτική μας οικονομία, τις εξαγωγές και τη γενικότερη ανάπτυξη του Νομού μας είναι η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση του Τελωνείου και του Χημείου Σκύδρας.
Το είπαμε, το ξεκαθαρίσαμε ως Δημοτική Αρχή Σκύδρας, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και σε συναντήσεις και συσκέψεις και επαφές που έχουμε προκαλέσει αλλά και πάντα τονίζουμε σε δηλώσεις κι αναφορές μας ότι κάθε ενέργεια υποβάθμισης ή απομάκρυνσης του Τελωνείο και του Χημείου εκτός Σκύδρας θ’ αποτελεί πράξη εχθρική για τα δίκαια και τα συμφέροντα του Νομού μας και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σ’ εγρήγορση και σε συνεχή συντονισμό.

Διαμηνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους αποδέκτες το εξής σαφές και ξεκάθαρο:
Ως Δήμος Σκύδρας επιζητούμε την ισότιμη, την αντικειμενική και τη δίκαιη αντιμετώπιση του Δήμου μας.
Κοντολογίς, όπως πράξαμε στο παρελθόν ως τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των συλλογικών μας οργάνων, έτσι και τώρα, δεν θα συμφωνήσουμε σε λύσεις και μέτρα για τους Δήμους και τις κοινωνίες μας, για εμάς χωρίς εμάς.
Δεν θα δεχθούμε άνωθεν ή έξωθεν προτάσεις και λύσεις για τη Σκύδρα χωρίς τη Σκύδρα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, τα πολιτικά κόμματα, η Πολιτεία θα πρέπει ν’ ακούν και να συνεργάζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση διότι έτσι είναι σαν ν’ακούν και να διαβουλεύονται με τους ίδιους τους πολίτες.

Κυρίες και Κύριοι.
Στις αρχές του επόμενου μήνα ξεκινάει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη μας θα βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη.
Ελπίζουμε ακτίνες από τα φώτα αυτά να πέσουν και στους όμορους Νομούς και Δήμους, όπως είναι οι Δήμοι μας, όπως είναι ο Νομός μας,
η Πέλλα η γενέτειρα και η τροφός του μεγαλύτερου στρατηλάτη, εκπολιτιστή, οραματιστή και οικουμενιστή που ανέδειξε ο κόσμος ανά τους αιώνες των αιώνων: του Μεγάλου Αλεξάνδρου του μαθητή ενός ακόμη μεγάλου Έλληνα, του φιλόσοφου Αριστοτέλη από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής.
Τις ημέρες αυτές ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.
Ελπίζω και πιστεύω ότι ο κ. Πρωθυπουργός στις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς αλλά κατά βάση στην ομιλία και στις αναμενόμενες εξαγγελίες του δεν θα ξεχάσει ν’ αναφερθεί και στην Πέλλα, δεν θα ξεχάσει ν΄αναφερθεί στους αγρότες, στις παραγωγικές τάξεις και στα μεγάλα έργα που θ΄αλλάξουν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην οποία ανήκει κι ο Νομός μας.

Φίλες και Φίλοι
Η νέα δημοτική περίοδος ξεκινά σε λίγο. Θα πρέπει, λοιπόν, όλοι οι φορείς να εργαστούμε με ειλικρίνεια, μ΄ ενότητα, συντεταγμένα και συντονισμένα χωρίς ψευτοδιλήμματα και ανεδαφικούς τοπικισμούς.
Δεν χρειαζόμαστε κομματικούς ρεβανσισμούς ή σκοπιμότητες.
Δεν χρειαζόμαστε προσωπικές στρατηγικές που αποβλέπουν στην ατομική προβολή και στο εφήμερο συμφέρον.
Δεν χρειαζόμαστε προστάτες και αγροτοπατέρες.
Δεν χρειαζόμαστε μετά Χριστόν προφήτες.
Δεν χρειαζόμαστε επαναστάτες με ξύλινα σπαθιά και με μπαλωθιές στον αέρα.
Δεν χρειαζόμαστε σημαιοφόρους με σημαίες ευκαιρίας.
Χρειαζόμαστε τη συμφωνία, τη συναίνεση, την αλληλεγγύη, την ενότητα, την ομοψυχία, την κοινή βούληση, την συναπόφαση και την αποφασιστικότητα για να προχωρήσει ο τόπος μας μπροστά και η κοινωνία μας να προοδεύει και ν΄αναπτύσσεται προς όφελος όλων των μελών της.

Φίλες και Φίλοι.
Και για να επιστρέψω στην σημερινή εκδήλωση θέω να επαναλάβω ότι με τη θέσπιση της Εμποροπανήγυρης θελήσαμε ν΄αναβιώσουμε το λαϊκό πανηγύρι, όπως το γνώρισαν, το έζησαν και το θυμούνται οι μεγαλύτεροι, όταν ήταν παιδιά μιας άλλης, ίσως πιο αγνής κι ανθρώπινης εποχής.
Θελήσαμε ν’ αναβιώσουμε το πανηγύρι της επαρχίας, όπως το φαντάστηκαν οι νεότερες γενιές από τις διηγήσεις των μεγαλυτέρων παππούδων, γονέων και συγγενών τους.
Θελήσαμε ν’ αναβιώσουμε μνήμες και γεγονότα από το αγαπημένο παρελθόν, της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και να δημιουργήσουμε μνήμες.

Θελήσαμε να δώσουμε την ώθηση, την αξιοποίηση και τη μεταλαμπάδευση της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.
Θελήσαμε να δώσουμε ευκαιρίες για την κοινωνική συνεύρεση και την επαφή.
Θελήσαμε να τονώσουμε και να διευρύνουμε το ενδιαφέρον για την πόλη και το Δήμο μας, να τον καταστήσουμε μαγνήτη και πόλο έλξης σ’ όλη τη Μακεδονία και ευρύτερα.
Θελήσαμε ν’ αναδείξουμε την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, ν΄ αναδείξουμε το έργο και τις επιτυχίες συμπολιτών μας.
Θελήσαμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τη στασιμότητα.
Θελήσαμε ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εξωστρέφειας και του επιχειρείν.
Θελήσαμε ν΄αναδείξουμε και ν΄αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.
Θελήσαμε ν΄αναδείξουμε και ν΄αξιοποιήσουμε το ενδογενές δυναμικό, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις διακρίσεις των συμπολιτών μας.
Θελήσαμε να δράσουμε, να δημιουργήσουμε και να συμπράξουμε όλοι μαζί, από κοινού.
Θελήσαμε να στηρίξουμε τους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας,
Πέντε χρόνια μετά, είμαι βέβαιη και πεπεισμένη ότι το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό.
Για να τα ζήσουμε και βιώσουμε, λοιπόν, όλα αυτά αναλάβαμε δράσεις και πρωτοβουλίες μια εκ των οποίων είναι και η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας.
Για την οργάνωση και την επιτυχία της συνέπραξαν και συνεργάστηκαν πάρα πολλοί:
Ευχαριστώ, λοιπόν, τους αιρετούς συνεργάτες μου, τα στελέχη του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, τη Φιλαρμονική μας, τους συλλόγους, τα σωματεία, την εκκλησία μας, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους εκθέτες, τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, τα μέσα ενημέρωσης κι όλες κι όλους εσάς που κάθε φορά μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Και πάλι θα μου επιτρέψετε να κάνω ειδική αναφορά και να απευθύνω πολλές ευχαριστίες στην εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο τη κ. Γιακαμόζη που εργάσθηκε με πολλή όρεξη και μεράκι και για τη φετινή διοργάνωση και παρά τις αντίθετες προβλέψεις κάποιων, θα συνεχίζει να εργάζεται.
Να ευχαριστήσω επίσης τον πρόεδρο της Σκύδρας κ. Αντωνιάδη.
Η 5η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας απλώνεται πλέον μπροστά μας από σήμερα και για εφτά ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 26 του μηνός.
Με πλούσιο πολιτιστικό, μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα,
με πλούσιες παραδοσιακές γεύσεις και νοστιμιές,
με πλούσιο ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα,
με την ποικιλία των παιχνιδιών του λούνα παρκ,
με τα χορταστικά εδέσματα των επαγγελματιών εστίασης – αναψυχής
και τα πάσης φύσεως εκθέματα για μικρούς και μεγάλους.
Με τα καταστήματα της πόλης μας να είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν, όπως πάντα, κάθε αγοραστική και καταναλωτική μας επιθυμία.
Μάλιστα, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, διοργανώνουν λευκή νύχτα έχοντας τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά ως τις 11 το βράδυ, με πλούσια και ποικίλα εμπορεύματα, προσιτά σε όλους μας.
Αγαπητές κι Αγαπητοί Προσκεκλημένοι και επισκέπτες.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες. Φίλες και φίλοι.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία και τη συμμετοχή σας.
Ο φιλόξενος Δήμος Σκύδρας, η ανοιχτόκαρδη πόλη της Σκύδρας, οι άνθρωποί της σας υποδέχονται και φέτος με μεγάλη χαρά στην 5η Εμποροπανήγυρη.
Η 5η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας έχει ανοίξει την αγκαλιά της και μας περιμένει.
Ας σπεύσουμε, λοιπόν, αμέσως μετά τα εγκαίνια και το πολιτιστικό πρόγραμμα της βραδιάς να ξεχυθούμε, να περιηγηθούμε, ν΄ ανακαλύψουμε τις προσφορές, να ψυχαγωγηθούμε, να διασκεδάσουμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις της καθεμιάς και του καθενός μας.

Συνεχίσουμε λοιπόν μαζί, συνεχίζουμε μ’ εσάς και συνεχίζουμε δυναμικά
Σας ευχαριστώ όλες κι όλους από τα βάθη της καρδιάς μου.

Κατερίνα Ιγνατιάδου- Δήμαρχος Σκύδρας».