Τιμητική εκδήλωση-Βράβευση Γιώργου Τσούκαλη

Βλέμμα διαπεραστικό, φωνή σταθερή, μυαλό σπινθηροβόλο, ακούραστη καρδιά και γερό στομάχι. Το όνομά του έχει γραφτεί με κεφαλαία γράμματα σε πολύκροτες υποθέσεις. Δεν είναι άλλος από τον «Έλληνα Σέρλοκ Χολμς“ ιδιωτικό ερευνητή, Οικονομολόγο και σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς και Νήσων, Γιώργο Τσούκαλη.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα

Ο Γιώργος Τσούκαλης του Δημητρίου και της Ελευθερίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 22/02/1957 όπου τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο, ενώ παράλληλα υπήρξε αθλητής στίβου και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής.Το 1974 εισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά (αποφοίτησε το 1979) και την περίοδο 1977-1979 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στο Πυροβολικό. Το 1980 ίδρυσε την εταιρία ιδιωτικών ερευνών «JET-SET Private Investigations», ασχολούμενος με το οικονομικό έγκλημα,την αρχαιοκαπηλία, τα ναυτιλιακά και τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ το 1990 δημιούργησε κατασκευαστική εταιρεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου για ένα διάστημα ήταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΣ Γιάννενα.

Την ίδια χρονιά δημιούργησε τον άτυπο σύλλογο καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας «Αθηνά», έχοντας αναδείξει μαζί με την βοήθεια πολύτιμων συνεργατών του, τη δράση κυκλωμάτων κλοπής αρχαίων αντικειμένων και συμμοριών ιερόσυλων. Η πιο σημαντική υπόθεση είναι η ανακάλυψη στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 στη Νέα Υόρκη, των 258 αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί το 1990 από το Μουσείο της Κορίνθου. Μεταξύ άλλων διακρίσεων για την εθελοντική του δράση ενάντια στην αρχαιοκαπηλία ξεχωρίζει αυτή στην ετήσια τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, που έγινε στις 8 Νοεμβρίου 2014, στην Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό όπου συγχρόνως βραβεύτηκε και για το βιβλίο του «Λαθρέμποροι Ιστορίας».

Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Σωματείου των Ελλήνων Ιδιωτικών Ερευνητών, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα, λατρεύει τα ταξίδια και αν έδινε έναν τίτλο στη ζωή του αυτός θα ήταν “Περιπέτεια και αδρεναλίνη”.

Ο Γιώργος Τσούκαλης και ο «Εδεσσαϊκός ΚΟΣΜΟΣ»

Ο Γιώργος Τσούκαλης, φίλος από παλιά, αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Λεωνίδα Τούσια, δημιουργού και διαχειριστή του site «Εδεσσαϊκός ΚΟΣΜΟΣ», να επισκεφτεί την Έδεσσα κατά την φετινή προεκλογική περίοδο εν όψει των Δημοτικών Εκλογών .Ηπήρξε ο συντονιστής του debate μεταξύ των «γένους θηλυκού» υποψηφίων για το αξίωμα των Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων των 4 συνδυασμών που διεκδικούσαν τον Δημαρχιακό θώκο της πόλης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στις 13:00μμ. στην οικία ΄΄Τσάμη΄΄ (περιοχή Βαρόσι). Όπως ανέφερε ο ίδιος κατά την παραμονή του στην πόλη, αν και ήταν η πολλοστή φορά που επισκέφτηκε την Έδεσσα, κάθε φορά ανακαλύπτει κάτι να τον εντυπωσιάζει, εστιάζοντας κυρίως στο απαράμιλλο φυσικό κάλος της περιοχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εδεσσαϊκός ΚΟΣΜΟΣ» θέλοντας να ευχαριστήσει τον πρωτοστάτη στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας κο Γιώργο Τσούκαλη για την αδιάκοπη προσπάθεια του στην ανεύρεση σημαντικών θησαυρών (αξίζει να σημειωθεί πως με την συμβολή του διασώθηκαν περισσότερες από 16.000 αρχαιότητες) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 9μμ. στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εδεσσαϊκός ΚΟΣΜΟΣ» ενστερνίστηκε και αγκάλιασε με θέρμη τόσο ο Δήμος Έδεσσας όσο και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν» , οι οποίοι αμφότεροι θα τιμήσουν τον κο Τσούκαλη για το σύνολο της προσφοράς του και την περιφρούρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Τιμητική πλακέτα επίσης θα του απονείμει ο Πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Νομού Πέλλας κος Τσαβδαρίδης Κώστας.