Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης.

Ο Βουλευτής μετέφερε τα προβλήματα και τις αγωνίες των αγροτών, ενώ ο Υπουργός έδειξε να γνωρίζει καλά τα θέματα και επέδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες των παραγωγών. Βούληση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ένας συγκεκριμένος και σωστά στοχευμένος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά από το Βουλευτή, ο οποίος άσκησε κριτική στην προηγούμενη διοίκηση και τις κενές υποσχέσεις της.
Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η εκτεταμένη απώλεια εισοδήματος των αγροτών τη φετινή χρονιά, η οποία οφείλεται σε παράγοντες για τους οποίους δεν ευθύνονται οι αγρότες, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα και αυξάνονται λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και το συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι επιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αντισταθμιστούν, ακόμα και με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη για αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να καταστεί ένα ισχυρό και δίκαιο σύστημα ασφαλίσεων. Ο κ. Βασιλειάδης τόνισε την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών του, ώστε να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στο σωστό χρόνο (συγκεκριμένα για τη φετινή χρονιά, πρότεινε, εφόσον είναι εφικτό, να υπάρξει προκαταβολή των αποζημιώσεων). Παρατήρησε δε, ότι ακόμα εκκρεμεί η καταβολή του 10% των αποζημιώσεων του προηγούμενου έτους και ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα.
Αναφορικά με την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της παροχής κινήτρων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών (αντιχαλαζικά κ.α.), ώστε και η παραγωγή να διασώζεται και το κόστος ασφάλισης και αποζημιώσεων να μειωθεί. Ιδιαίτερα για τις πολύ προβληματικές καλλιέργειες, συζητήθηκε η προοπτική συντεταγμένης αναδιάρθρωσής τους. Με αυτή την ευκαιρία ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων σχεδίων βελτίωσης για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αυτό θα οδηγήσει στην έγκριση περισσότερων σχεδίων και, συνεπώς, σε μεγαλύτερη, σύγχρονη και πιο εύκολη διαδικασία παραγωγής. Επίσης, έθεσε το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες, ενώ έθεσε και το δίκαιο αίτημα για επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Τέλος συζητήθηκε το αναμενόμενο προς κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Και οι δύο συμφώνησαν πως ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και πως η προστασία και ενίσχυσή του αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.