Στον Νέο Άγιο Αθανάσιο διενεργήθηκε την Τρίτη το απόγευμα Λαϊκή Συνέλευση μετά από αίτημα κατοίκων με αφορμή την εμφάνιση ομάδας οικονομικών μεταναστών-προσφύγων που μένουν εκεί σε ξενοδοχείο της περιοχής, όπου εκφράστηκαν οι απόψεις και οι ανησυχίες των ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίου Αθανασίου Πέτρος Βερυκούκης διεμήνυσε πολλές φορές ότι οι κάτοικοι σε καμία περίπτωση δεν είναι ρατσιστές μιας και όλοι οι κάτοικοι είναι γνωστοί μεταξύ τους καθώς το ποιόν τους όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ γνωστό. Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνεται συνεχής ενημέρωση, να ζητείται η άποψη των Δήμων και των Περιφερειών και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας στην περίπτωση εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Η ανησυχία των περισσότερων κατοίκων έγκειται στο γεγονός ότι αν και είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία με Ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την περιοχή μιας και αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια τουριστικό προορισμό με πολλές επενδύσεις από πολλούς από τους κατοίκους και να προσεχθεί ιδιαίτερα ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος. Σε άλλο σημείο της συνέλευσης συζητήθηκαν μερικά στοιχεία κάποια εκ των οποίων αποδεικνύουν ότι στην περιοχή ήδη με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών έφτασαν το 15% περίπου από το 1 τοις % που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό ανά Νομό. Οπότε αναρωτιούνται οι κάτοικοι αν στη Βεγορίτιδα θα έχουν επιπλέον πρόσφυγες-μετανάστες και μάλιστα χωρίς ούτε καν μια ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό που ζητάνε δηλαδή είναι ότι ήδη ο όγκος των μεταναστών-προσφύγων που έχουν είναι πολύς και δεν μπορούν να δεχτούν άλλους μιας και η δική τους περιοχή (Άγιος Αθανάσιος) δεν ξεπερνά τους 400 κατοίκους. Στη συζήτηση ήταν καλεσμένοι και το τοπικό Συμβούλιο της Παναγίτσας-Ζέρβης με την πολύ δραστήρια Πρόεδρο Ανδρονίκη Παρθενοπούλου, η οποία αφού συζήτησε με όλους τους κατοίκους, παρέθεσε όλα τα μελλοντικά προβλήματα αλλά και επικείμενες λύσεις με ιδιαίτερη αναφορά αυτής της διαβίωσης των ανθρώπων (σε ένα κατάλυμα ή ένα ξενοδοχείο αν υπάρχουν επί παραδείγματι 20 κλίνες δεν μπορούν να ξεπερνάνε τους 30-40 ανθρώπους). Το Κέντρο Υγείας της περιοχής ή θα πρέπει να αναβαθμιστεί ή θα καταλύσει κι αυτό με τη σειρά του με τον ήδη υπερφορτωμένο όγκο ασθενών που έχει. Όσον αφορά το σχολείο, όταν μιλάμε για ένα σχολείο 2θέσιο με 30 παιδάκια ανά δημοτικό θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα πολύπλευρο, με κυριότερα τους εμβολιασμούς και τη συνεννόηση.

Η περιοχή χρειάζεται επειγόντως ενημέρωση και δεύτερον οικονομική βοήθεια και αναβάθμιση για να μπορεί να ανταπεξέλθει, τουλάχιστον για όσο καιρό θα συνυπάρχουνε με τους μετανάστες-πρόσφυγες!
Πολύ σημαντική και θετική η παρουσία του εντεταλμένου Σύμβουλου Βεγορίτιδας Σωτήρη Μούκα όπου έχει αποδείξει ότι είναι με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Βεγορίτιδας και στα εύκολα και στα δύσκολα. Συνομίλησε με το τοπικό συμβούλιο της περιοχής καθώς και με όλους τους κατοίκους ενημερώνοντάς τους ότι η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει τον ερχομό των προσφύγων-μεταναστών και συνήθως τα μαθαίνουν τελευταίοι μεταφέροντας τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων στον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.