Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη φέρνει στη Βουλή το ζήτημα του συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, για να αποζημιωθεί ένα παραγωγός θα πρέπει να έχει πρώτα καταβάλει εκπρόθεσμα τις ασφαλιστικές του εισφορές προς τον Οργανισμό. Ωστόσο, ειδικά φέτος, η απώλεια εισοδήματος μεγάλου αριθμού αγροτών, κυρίως λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλουν στην ώρα τους τις εισφορές τους και συνεπώς να αποζημιωθούν.
Με την ερώτησή του ο Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να τοποθετηθεί ως προς τη λύση του συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να αναπληρώσουν τα χαμένα τους εισοδήματα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«19 Φεβρουαρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: Συμψηφισμός εισφορών με αποζημίωση ΕΛΓΑ
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον παραγωγό αποτελεί προϋπόθεση για την αποζημίωσή του από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση επέλευσης ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιογόνων αιτίων. Την ίδια στιγμή, η μη καταβολή της εισφοράς καθιστά τον παραγωγό μη δικαιούχο αποζημίωσης ενώ η υποχρέωσή του απέναντι στο φορέα παραμένει, ως φορολογική εκκρεμότητα.
Την περασμένη χρονιά, πολλοί αγρότες βίωσαν εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικά, η Π.Ε. Πέλλας έχει κηρυχτεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα, εξωγενείς παράγοντες όπως το Ρωσικό εμπάργκο έχουν κρατήσει την τιμή των γεωργικών προϊόντων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί αγρότες υπέστησαν σημαντική έως πλήρη απώλεια του εισοδήματός τους και συνεπώς δεν είχαν τη δυνατότητα της εκπρόθεσμης καταβολής των εισφορών τους, ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν.
Με δεδομένα τα παραπάνω, μια λύση στο πρόβλημα των αγροτών αποτελεί ο συμψηφισμός του χρέους των ασφαλιστικών εισφορών με την αποζημίωση που τους αναλογεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της προηγούμενης χρονιάς;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση θέσπισης δυνατότητας συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ σε μόνιμη βάση και με τρόπο που να εξασφαλίζει τη ρευστότητα του Οργανισμού;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης»