Η πορεία υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία σηματοδοτήθηκε από την εκκωφαντική απραξία τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -που τη θεσμοθέτησε και εν μέρει την υλοποίησε – όσο και της σημερινής, της ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, δεν υπήρξε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό, βοηθητικό), ώστε να υλοποιηθεί το μέτρο καθολικά για όλα τα παιδιά με αναβαθμισμένους παιδαγωγικούς όρους. Αντίθετα, ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρο, που κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων και με ταχύτατες διαδικασίες προέβλεπε τη μαζική στέγαση παιδιών προσχολικής ηλικίας σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε αυλές γυμνασίων και λυκείων.


Σε συνέχεια των παραπάνω αρνητικών παρεμβάσεων, κατατέθηκε απαράδεκτη ρύθμιση στο τελευταίο σχέδιο νόμου που ενσωματώνει τις ΠΝΠ (13.4.2020 – 1.5.2020), και που μεταθέτει ολοκληρωτικά την ευθύνη στους Δήμους. Δηλαδή, τους καθιστά υπεύθυνους για τη διενέργεια διαγωνισμών, τον έλεγχο καταλληλότητας των προκατασκευασμένων αιθουσών, την τοποθέτηση και τη χρηματοδότησή τους.
Εν ολίγοις η κυβέρνηση επιδεινώνει περαιτέρω τους όρους υλοποίησης της δίχρονης και για τους δήμους που ακόμα δεν την έχουν υλοποιήσει, αλλά και για αυτούς που την εφάρμοσαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, με προσωρινές ευκαιριακές λύσεις, που με δεδομένη την κυβερνητική απραξία φαίνεται να μονιμοποιούνται.
Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και των προϋποθέσεων υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, από το σχεδιασμό, τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές και το μόνιμο προσωπικό, είναι ευθύνη του κράτους και των συναρμόδιων υπουργείων και μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ως καθολικό ισότιμο δικαίωμα των παιδιών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:
– Να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση του μέτρου ώστε να ισχύσει καθολικά σε όλους τους δήμους με τους αναγκαίους αναβαθμισμένους, σύγχρονους όρους.
– Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος για την ανέγερση σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων για να καλυφτούν οι ανάγκες.
– Να προσληφθεί όλο το μόνιμο, αναγκαίο προσωπικό, παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό.

Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης