Τη σύσταση και λειτουργία δημοτικής αστυνομίας αποφάσισε να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, μετά και την ομόφωνη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου.

Κάθε ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να έχει όρους και κανόνες στην καθημερινότητά της, που να τηρούνται και να εξασφαλίζουν την ισόποση και ισότροπη αντιμετώπιση του δημότη. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι αυτοί που περιορίζουν την κακώς νοούμενη ελευθερία του ενός, έναντι των δικαιωμάτων του συνόλου.


Σήμερα όσο ποτέ, υπάρχει η ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συμβίωσης σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους καθώς και η εξασφάλιση της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με το δημοτικό γίγνεσθαι.
Ενδεικτικά οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι σχετικές με:
1. Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση,
2. Την χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.
3. Τη χρήση και λειτουργία των λαϊκών αγορών και γενικά των υπαίθριων δραστηριοτήτων
4. Την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους
5. Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, καθώς και την κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια.
6. Την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν στη σήμανση των εργασιών που εκτελούνται στις οδούς.
7. Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων.
8. Την τήρηση διατάξεων που αφορούν τους οργανωμένους από τους Δήμους χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων.
9. Την τήρηση των μέτρων για την προστασία των μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής του
10. Την τήρηση των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων.
11. Την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς
12. Την προστασία της δημοτικής περιουσίας
Η Δημοτική Αρχή ελπίζει στην ευρύτερη κοινωνική συναίνεση για τη σύσταση και λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.