Η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο ενός οικουμενικού συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πέρασμά της στους αιώνες, αποδεικνύει τον εμβληματικό χαρακτήρα της και την παρουσία της ως θησαυροφυλάκιο της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η μεθόδευση της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, δείχνει, για ακόμη μία φορά, την επιλογή της να βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια ειρήνη.
Χρέος κάθε πολιτικής ηγεσίας, είναι να καταβάλει κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς των εθνών, με στόχο να την κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Η καταδικαστέα απόφαση της γείτονος χώρας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το χρέος αυτό. Δείχνει ακόμα, να μην αντιλαμβάνεται, ότι τα μνημεία δεν αλλοιώνονται και δεν προσαρμόζονται στο σήμερα. Ότι ο σεβασμός τους, είναι κριτήριο πολιτισμού γι’ αυτούς που θα έρθουν, για τους ιστορικούς του μέλλοντος και όσους δεν θα χρειαστεί να σκάψουν για να εκτιμήσουν ένα σύμβολο που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της εξέλιξης της ανθρωπότητας.
Η συγκεκριμένη απόφαση, δεν αποτελεί απόδειξη ισχύος, ούτε εφήμερης πολιτικής δύναμης, αντίθετα, συνιστά ύβρη κατά του αλληλοσεβασμού των λαών και των πολιτισμών τους απέναντι σ’ ένα μνημείο που ανήκει σ’ όλη την ανθρωπότητα, ενώ είναι μοναδικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και προκλη-τική απόφαση μετατροπής σε τζαμί του πανχριστιανικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, συντασσόμαστε με τις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και ζητούμε την αντίδρα-ση της διεθνούς κοινότητας, για να μην υλοποιήσει περαιτέρω η τουρκική κυβέρνηση τα επόμενα σχεδιαζόμενα βήματά της για την ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σο-φίας ως κιβωτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με την αριθμ. 112/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στην 16η συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Φίλιππος Ν. Γκιούρος