Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/8545

 

 

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης του Φθινοπώρου ξεκίνησαν.

 

 

Τα σεμινάριά μας απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς)·σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων)· και σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.

 

Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, καθώς και των διδασκόντων σε αυτά, θα πραγματοποιήσει και τα φθινοπωρινά μαθήματα των διά ζώσης σεμιναρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσω αντι-covid τμημάτων, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

 

Συνεπώς τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν ζωντανά (μέσω zoom) εκτός των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά  την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, στις 18.00 και της Αθήνας στις 18:00 την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και θα προβληθούν στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.

 

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Βασίλης Αμανατίδης διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Ποίηση Β: Ξετυλίγοντας το σύμπαν του εαυτού μας».

 

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Τρίτες, αρχής γενομένης από την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

 

Περιγραφή μαθήματος

Στις 10 πυκνές τρίωρες συναντήσεις του Β΄ Κύκλου δημιουργικής γραφής Ποίησης, θα αναπτύξουμε και θα εδραιώσουμε τις βασικές αρχές που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε στον Α’ κύκλο, με στόχο πλέον τη σταθεροποίηση αλλά και τη διεύρυνση της αληθινής φωνής της καθεμιάς και του καθενός, μέσα από εξατομικευμένες ασκήσεις και με καθοδήγηση σε προσωπική βάση.

Χρησιμοποιώντας πότε την εγγύτητα και πότε την απόσταση και βάζοντας τον εαυτό και τους εκφραστικούς του τρόπους στο μικροσκόπιο και στον μεγεθυντικό φακό, εδώ μας ενδιαφέρει η πορεία από την πιο σποραδική γραφή μεμονωμένων ποιητικών δοκιμών προς το επόμενο βήμα, που είναι η δημιουργία μικρών ποιητικών ενοτήτων, μιας ευρύτερης σύνθεσης ή ακόμη και η σταδιακή γραφή του πρώτου μας βιβλίου – με ισχυρή, βεβαίως, τη μέριμνα (εκ μέρους του διδάσκοντα-εμψυχωτή) για διαφύλαξη της ποιητικής ιδιοπροσωπίας και προσωπικότητας της καθεμιάς και του καθενός μας. Ώστε να αρχίσουμε σιγά σιγά να ξετυλίγουμε –κατά τον πλέον φυσικό τρόπο– το πολύτιμο και μοναδικό σύμπαν του εαυτού μας μέσα από την λεκτική και εξωλεκτική ύλη και γλώσσα της ποίησης.

Εαυτός και έργο αποτελούν αλληλοδιδακτική μέθοδο: το έργο αλλάζει τον εαυτό και ο εαυτός το έργο. Είμαστε εξερευνητές του ψυχικού τοπίου, της ανθρωπινότητας και της έκφρασής τους, διαμέσου της γλώσσας, όμως το ραβδί της εξερεύνησης είναι πάντα ο εαυτός μας. Όχι όμως ο γνωστός και τρυφηλά οικείος, αλλά ο αναπάντεχος, ο περιπετειώδης, ο διαρκώς προς εξερεύνηση εαυτός μας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους έχουν ήδη έστω κάποιες ποιητικές δοκιμές ή μια ποιητική ιδέα (σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο) και επιθυμούν να διδαχτούν την τεχνική (την ποιητική μαστορική και «τσαγκαρική») ή και να κατευθυνθούν στοχευμένα προς το επόμενο βήμα: τη δημιουργία μιας ενότητας, συλλογής ή κι ενός βιβλίου ποίησης με αυξημένες συνθετικές απαιτήσεις. Απευθύνεται, επίσης, και σε πρωτοεμφανιζόμενους ή και δόκιμους ποιητές, που επιθυμούν να ανανεώσουν την οπτική τους δουλεύοντας με συγκροτημένες και αναπάντεχες μεθόδους ένα ποιητικό project τους, και μάλιστα στο πλαίσιο μιας προστατευμένης ομάδας.

Ταυτόχρονα, θα διερευνηθούν σημαντικά ζητήματα σκιαγράφησης του σημερινού εκδοτικού τοπίου, της πολιτικής των εκδοτικών οίκων, αλλά και των περιοδικών (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) σχετικά με την ποίηση, όπως και οι νέοι τρόποι απεύθυνσης, δυνατοτήτων αξιοποίησης, αλλά και προώθησης του ποιητικού μας υλικού.

 

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4990

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Τρίτες

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

 

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

 

 

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Αμανατίδη

Ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, περφόρμερ. Γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία της τέχνης («Λόγος και Εικόνα στα χρόνια του Μοντερνισμού – Η ελληνική περίπτωση του Οδυσσέα Ελύτη»). Εργάστηκε ως εικαστικός επιμελητής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, δίδαξε ιστορία τέχνης και λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε άλλες σχολές, ενώ έχει διοργανώσει μαθήματα και σεμινάρια ποίησης και δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πρωτοδημοσίευσε ποίηση το 1991. Το 1999 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο ποίησης (Υπνωτήριο – Εννιά νυχτικές παραβολές, Εκδόσεις Εντευκτηρίου). Από τότε έχει εκδώσει άλλα επτά βιβλία ποίησης [πρόσφατα: εσύ: τα στοιχεία, Νεφέλη 2017 (που τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών), μ_otherpoem: μόνο λόγος, Νεφέλη 2014, 2η έκδοση: 2015, 7: ποίηση για video games, Νεφέλη 2011], καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων (Μη με φας, Καστανιώτης, 2005, και Ο σκύλος της Χάρυβδης, Καστανιώτης, 2008). Δύο θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, ενώ παρουσιάζει και ο ίδιος τα κείμενα και τα βιβλία του στο κοινό μέσα από μία σειρά από λογοτεχνικές περφόρμανς και επιτελεστικές αναγνώσεις, που αξιοποιούν χειροποίητα υλικά, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη συνέργεια των υπόλοιπων τεχνών, και που από το 2007 παρουσιάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται με τη μετάφραση πεζογραφίας και ποίησης (Witold Gombrowicz, Isaac Bashevis Singer, E. E. Cummings, Anne Carson κ.ά.). Δημοσιεύει δοκίμια και κριτική ποίησης σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ιστότοπους, ενώ έχει ασχοληθεί και με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων λόγου και επιτέλεσης (ενδεικτικά: “Exulat: poeta in terra”, 50ά Δημήτρια, 2015, «3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών» στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 2016). Είναι σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Εντευκτήριο, βασικός συνεργάτης του περιοδικού [φρμκ] και της διαδικτυακής πλατφόρμας Greek Poetry Now (www.greekpoetrynow.com), καθώς και εμπνευστής-επιμελητής του ψηφιακού project λ_ink (https://fairead.net/link). Aπό το 2014 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερις γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα ρωσικά κυκλοφόρησε η δίγλωσση επιλογή ποιημάτων του Ο λαγός και η εξοχή (Stella Art Foundation, 2008), και στα γερμανικά βιβλίο με επιλεγμένα διηγήματά του [(Ihr) Weinen, Nefeli 2013].

Links: Wikipedia https://el.wikipedia.org/wiki/Βασίλης_Αμανατίδης

site: https://nefeli.fairead.net/amanatidis

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50746

 

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Σταμάτης Νικηταράς, T 210 3217929, F 210 3217686, E [email protected]