130528_PKM_thesmoforia_akropoli_Foto_01Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διοργάνωση “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ” 2013 που πραγματοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν στα “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013” ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος, o Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΚΜ Χρήστος Γκουντενούδης και ηΑντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ Σοφία Μαυρίδου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ οι οποίοι συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα “Η αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού” όπου παρουσίασαν το “καλάθι” των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος της ΠΚΜ Δρ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε Χαλκιδικής παρουσίασε τα προϊόντα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και τα προϊόντα Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων και καινοτόμων αγροτικών καλλιεργειών και επιχειρήσεων πρωτογενούς παραγωγής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκαν τα σημαντικότερα στοιχεία του τουριστικού προϊόντος και του πολιτισμικού και ιστορικού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας.

130528_thesmoforia_stand_pkm_Foto_02Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η οποία είχε ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των περιφερειών της χώρας και τη διασύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της κάθε περιφέρειας, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το “καλάθι” των παραδοσιακών της προϊόντων, μία επιλογή από τα πιο εκλεκτά, ξεχωριστά και ποιοτικά προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία. Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της ΠΚΜ στον εκθεσιακό χώρο των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των περιφερειών, οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στην έκθεση παρουσίασαν στους εκατοντάδες επισκέπτες της έκθεσης το “καλάθι” των πιο χαρακτηριστικών και ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες της ΠΚΜ, τα οποία συγκέντρωσαν ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.

Στον εκθεσιακό χώρο της ΠΚΜ στα “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ” φιλοξενήθηκαν προϊόντα από όλες τις περιφερειακές ενότητες. Προϊόντα όπως κρασιά (ερυθρά και λευκά) και άλλα ποτά (τσίπουρο, ούζο), κίτρινα και λευκά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλαντικά από κρέας βουβαλιού, πουλερικά, αρτοποιήματα και τοπικά γλυκίσματα, αλίπαστα και καπνιστά τρόφιμα, χειροποίητα ζυμαρικά, μαρμελάδες, σάλτσες, ελιές, μέλι, προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα και αιθέρια έλαια, φυσικοί χυμοί, προϊόντα σπιρουλίνας, ρύζι, άλευρα κ.ά παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες, που μέσα από δοκιμές γευσιγνωσίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να εκτιμήσουν άμεσα την υψηλή ποιότητα και την ξεχωριστή γεύση των “γαστρονομικών θησαυρών”της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στη δράση “Ελληνικό Πρωινό”, όπου, όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες, παρουσίασε τα ιδιαίτερα και εμβληματικά της προϊόντα που συνθέτουν το “Ελληνικό Πρωινό”.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε σε μία ακόμη στοχευμένη και θεματική διοργάνωση, όπου είχαμε τη δυνατότητα να προβάλουμε στο κοινό τους γαστρονομικούς μας θησαυρούς, συνδέοντάς τους με την τουριστική μας εικόνα , την τοπική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειάς μας. Παρουσιάσαμε το “καλάθι” των πιο εκλεκτών και ποιοτικών μας προϊόντων και μερικά από τα πιο επιτυχημένα και απτά παραδείγματα καινοτόμων καλλιεργειών που ανθίζουν στην Περιφέρειά μας. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνεται στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, τους νέους αγρότες και καλλιεργητές και τους τοπικούς συνεταιρισμούς, στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγροτικής μας οικονομίας, η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και η επιτυχής σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το τουριστικό και πολιτισμικό πλούτο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συγκριτικά πλεονεκτήματα που την αναδεικνύουν σε κορυφαίο τουριστικό και γαστρονομικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου” δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.