“Σήμερα τιμούμε τους αθώους Έλληνες του Πόντου που μαρτύρησαν για το γένος και τη θρησκεία. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από τη θυσία τους, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη τα διδάγματα της ιστορίας και να διασφαλίσουμε, με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, ότι θα αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο να παρουσιαστούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον”. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ως κεντρικός ομιλητής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας.
“Όπου και αν ρίζωσαν οι Πόντιοι, στη Μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο, στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα να προκόψουν, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Όπως και εδώ, στον τόπο μας, στην Κεντρική Μακεδονία, ο Ποντιακός Ελληνισμός προσέθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία. Και μάλιστα όλα όσα κατάφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, τα πέτυχαν μόνοι τους, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ το ελληνικό κράτος δυστυχώς, παρέμενε αμέτοχο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια καθυστέρηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα μόλις το 1994, στις 24 Φεβρουαρίου”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη “να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για τη διεθνή, καθολική αναγνώριση και την ιστορική καταδίκη της Τουρκίας, έτσι όπως καταδικάσθηκε στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας η ναζιστική Γερμανία”.
“Οφείλουμε να σταθούμε όλοι οι Έλληνες με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας και να σκεφτούμε το εθνικό και θρησκευτικό βάρος που κληρονομήσαμε: Να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουµε τη μνήμη των μαρτύρων, καθιστώντας αναγνωρισμένη γενοκτονία την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επίσκεψή του το 2010 στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. “Τρία χρόνια πριν, είχα την τύχη και την ευλογία να είμαι ένας από τους Έλληνες, που παρακολούθησαν την πρώτη μετά από 9 δεκαετίες, Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Ένιωσα τόσο το θρησκευτικό δέος στον ιστορικό Ναό της Ορθοδοξίας, όσο και το δέος της παρουσίας σε ένα από τα λίκνα του Ελληνισμού, εκεί που για χιλιάδες χρόνια ο Ποντιακός Ελληνισμός διέγραφε μια λαμπρή και ένδοξη πορεία. Ήταν πραγματικά, μια διδακτική εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που θα μου υπενθυμίζει το καθήκον που έχουμε όλοι οι Έλληνες: Τη δικαίωση του αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας, που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η Τουρκία ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
“Επιδίωξή μας, δεν είναι βεβαίως ούτε ο ρεβανσισμός, ούτε η εκδίκηση, ούτε κάποιος νέος, τυφλός αλυτρωτισμός. Η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες έχουμε σταθερά, το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η τυφλή αντίδραση και άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον”, κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.