130717_Egkainia_perimetrikis_odou_PolygyrouΤην περιμετρική οδό Πολυγύρου και συγκεκριμένα το τμήμα από Άγιο Βλάση προς Βράσταμα Χαλκιδικής εγκαινίασαν σήμερα το μεσημέρι, στη γέφυρα του Αγίου Βλάση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και αρμόδιος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος.

                   Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Χαλκιδικής της Π.Κ.Μ. Δημήτριος Μήτσιου, Χαράλαμπος Σαρόγλου και Δημήτριος Τζιρήτης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Κ.Μ. Αλέξανδρος Μήλιος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Κ.Μ. και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

            Σήμερα παραδίδουμε στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα ‘Αγίου Βλάση-Βράσταμα’ της περιμετρικής οδού Πολυγύρου, ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, που θα επιτρέψει στους διερχόμενους οδηγούς, από και προς τη Σιθωνία, να μετακινούνται με περισσότερη ασφάλεια και να παρακάμπτουν τον πολεοδομικό ιστό του Πολυγύρου, μειώνοντας αισθητά την κίνηση στην πόλη. Παράλληλα, η κατασκευή παράπλευρης αγροτικής οδού που προβλέπει το έργο  διασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση των αγροτών στις εργασίες και τις ιδιοκτησίες τους.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούμε όλα τα απαραίτητα έργα συγκοινωνιακών υποδομών εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, με έμφαση σε περιοχές υψηλής τουριστικής σημασίας,  όπως η Χαλκιδική. Με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, αναβαθμίζουμε τις υποδομές της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας και προχωρούμε σε ουσιαστικές βελτιώσεις με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, απαραίτητο για τη σωστή εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων, των επισκεπτών και των τουριστών, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της περιοχής», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων του έργου.

130717_Perifereiarhis_Ap_Tzitzikostas_egkainia_perimetr_odou_PolygyrouΑναφερόμενος στον προγραμματισμό των συγκοινωνιακών έργων για Π.Ε. Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τη βούληση της διοίκησης «οι μετακινήσεις να πραγματοποιούνται με ασφάλεια και ταχύτητα, ώστε να εκτελείται απρόσκοπτα η μεταφορική και η εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων και αγαθών. Αυτά διασφαλίζουμε με τα συγκοινωνιακά έργα που υλοποιούμε σήμερα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ειδικότερα στη Χαλκιδική, όπως είναι η κατασκευή της Παράκαμψης Αρναίας, που αφορά σε νέα χάραξη μήκους 8,9 χιλιομέτρων, η κατασκευή οδού ταχείας κυκλοφορίας 17 χιλιομέτρων και ανισόπεδου κόμβου στο τμήμα Ποτίδαια – Κασσανδρεία, που θα δώσει ουσιαστική λύση στις μετακινήσεις, σε μια διαδρομή με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς και η προοπτική συνέχισης της αρτηρίας μέχρι το Παλιούρι της Χαλκιδικής, μήκους 22 χιλιομέτρων, με μελέτη η οποία ήδη συντάσσεται, με στόχο να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Συνεχίζοντας μαζί το έργο που υλοποιούμε, θα τα καταφέρουμε να πάμε την Μακεδονία μας, τη Χαλκιδική μας μπροστά”, κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, το Δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο, τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Κ.Μ. και τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Κ.Μ., τον ανάδοχο του έργου, καθώς και τους πρώην Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και, κυρίως, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη σημαντική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου.

            Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και αρμόδιος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν την Χαλκιδική. «Το τμήμα Αγίου Βλάση προς Βράσταμα της περιμετρικής οδού Πολυγύρου, που εγκαινιάσαμε σήμερα, αποτελεί μια ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής, που πλέον δεν θα αναγκάζονται να περνούν από τον Πολύγυρο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Επιπλέον, είναι μια ακόμη ανάσα που βελτιώνει το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες τουριστικής αιχμής. Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον προγραμματισμό έργων συγκοινωνιακής και τουριστικής υποδομής, με το συντονισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και, παράλληλα, να καταστήσουμε τη Χαλκιδική ακόμη πιο ελκυστικό ταξιδιωτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Γιώργος.

Για την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης των υποδομών της Χαλκιδικής για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τουριστών, επισκεπτών και κατοίκων μίλησε ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το προσωπικό ενδιαφέρον του για την πορεία υλοποίησης των έργων και τις συντονισμένες δράσεις της Π.Κ.Μ. προς αυτή την κατεύθυνση. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε σε καλό πνεύμα συνεργασίας με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και για τη χρονιά που έρχεται, αλλά και για τα επόμενα πέντε χρόνια μετά τις εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Ζωγράφος.

  Το έργο της περιμετρικής οδού Πολυγύρου και, συγκεκριμένα, το τμήμα από Άγιο Βλάση προς Βράσταμα Χαλκιδικής αφορά στην κατασκευή κύριας οδικής αρτηρίας, που αρχίζει από την επαρχιακή οδό Πολυγύρου-Βραστάμων και καταλήγει στην επαρχιακή οδό Γερακινής-Πολυγύρου, με στόχο την εκτροπή της διερχόμενης κυκλοφορίας, από και προς τη Σιθωνία, από τον πολεοδομικό ιστό του Πολυγύρου. Η διατομή της οδού είναι 11 μέτρα και αποτελείται από μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,75 μέτρων και Λ.Ε.Α., πλάτους 1,75 μέτρων. Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου ανέρχεται σε  4.991.844 ευρώ.

Το έργο προβλέπει, επίσης,  την κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων στην αρχή και στο πέρας του οδικού τμήματος, την κατασκευή παράπλευρης αγροτικής οδού, συνολικού μήκους 550 μέτρων, με διατομή 5,50 μέτρων και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, πλάτους 2,75 μέτρων, καθώς και την κατασκευή οδού για την αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής Οδού, συνολικού μήκους 430 μέτρων, με διατομή 6 μέτρων και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, πλάτους 3 μέτρων. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται ακόμη ο ηλεκτροφωτισμός των κόμβων, η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, η κατασκευή του δικτύου απορροής ομβρίων και η φύτευση των πρανών. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 15 Ιουνίου του 2010, συμβασιοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 και ολοκληρώθηκε, χωρίς καθυστερήσεις, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.