Την Πέμπτη 11 Ιουλίου φοιτητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin της Αυστραλίας επισκέφτηκαν το Δημοτικό Κατάστημα Αριδαίας, στα πλαίσια του 7ου θερινού προγράμματος διάδοσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Πασόης. Στην συνάντηση ήταν παρόντες οι Αντιδήμαρχοι Καλδερεμτζή Δέσποινα και Χρήστου Αναστάσιος, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Δεμιρτζίδης Θωμάς και Κουρτίδης Χαράλαμπος, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου MartinJarvis, ο επικεφαλής της Ομάδας Καθηγητής κ. Γεώργιος Φρατζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας κ. Γιάννης Νικολάκης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μακεδονικού Συλλόγου Ντάργουιν κ. Στράτος Πούλος με τη σύζυγό του κα. Αγγελική Πούλου.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε στην αξία του προγράμματος του Πανεπιστημίου, που αφορά την μάθηση και εμβάθυνση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και την σημαντικότητα του έργου που επιτελούν οι ομογενείς μας στο εξωτερικό, με το να διαδίδουν την ιστορία και τα έθιμα της Ελλάδας.
Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια ιστορία και στην εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού και επικαλέστηκε την δήλωση του σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο οποίος αρνήθηκε να παρευρεθεί στο φεστιβάλ των Κανών, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ελλάδα, λέγοντας: «Όλοι χρωστάµε λεφτά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονο κόσμο χιλιάδες δισεκατομμύρια για πνευματικά δικαιώματα».
Κλείνοντας, μίλησε για την ιστορία της Αλμωπίας, το νέο καλλικρατικό Δήμο Αλμωπίας και ζήτησε να έχουμε πάντα στο νου μας, τους στίχους του Σεφέρη για να καταλάβουμε τι σημαίνει ελληνική γλώσσα:
«Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας
Πάνω σε καταστρώματα κατελυμένων καραβιών
Μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;»
Ο υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Γεώργιος Φραζής στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις εργασίες των φοιτητών που αφορούν τα εξής γλωσσικά πεδία: τη Μετανάστευση, τη Μάχη της Κρήτης, τον Καβάφη και το σύμπλεγμα Αλμωπία-Πέλλα-Βεργίνα και μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του πανεπιστημίου Charles Darwin και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την επιθυμία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου MartinJarvisευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλμωπίας για τη φιλοξενία, μίλησε για τη σημασία του προγράμματος, το οποίο διαρκεί 3 εβδομάδες και πραγματοποιείται στη Μακεδονία και τη Κάλυμνο και τόνισε το εξής σλόγκαν:”learngreektoimproveenglish” που σημαίνει μάθε ελληνικά για να βελτιώσεις τα αγγλικά σου.
Μετά το τέλος της συνάντησης , ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και η ομάδα συνέχισε την περιήγησή της στην περιοχή της Αλμωπίας.