Το Στέλεχος Διοίκησης της Κοινοπραξίας Τ.Α.Ρ. A.E. (Trans Adriatic Pipeline A.G.) για την κατασκευή του Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου Στάθη Θεοδωρόπουλο και τον Τεχνικό Σύμβουλο της Κοινοπραξίας Κώστα Τσιρίκη, δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας τέθηκαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Νότια Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας, τον οποίο θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline Α.Ε.
“Υποδέχθηκα σήμερα τους εκπροσώπους της εταιρείας T.A.P., που έχει την ευθύνη κατασκευής και εκμετάλλευσης του Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο υψίστης γεωστρατηγικής, οικονομικής και κοινωνικής σπουδαιότητας για την περιοχή μας, καθώς ο αγωγός θα διασχίσει 5 από τις 7 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου η Ελλάδα και ειδικότερα η Κεντρική Μακεδονία τοποθετούνται στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης και καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά πωλήσεων του φυσικού αερίου, αποκομίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει άμεσα 2.000 και έμμεσα 10.000 θέσεις εργασίας, δίνοντας ανάσα στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την Κεντρική Μακεδονία. Ενημερώθηκα διεξοδικά από τα στελέχη της Κοινοπραξίας TAP Α.Ε. για τις επιμέρους τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου και έλαβα τις σχετικές διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα υλοποιηθεί με γνώμονα τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για την υγεία των κατοίκων, την ασφάλεια και το περιβάλλον, θα εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές κατασκευής και θα τηρήσει συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς προς όλες τις πλευρές. Ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς θα προωθήσει όχι μόνο την εξωστρέφεια της Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά θα συμβάλλει καταλυτικά στην έξοδο της χώρας από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας τον κοινό στόχο όλων μας, που είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η προώθηση της ανάπτυξης της χώρας μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Από την πλευρά τους ο κ. Θεοδωρόπουλος και ο κ. Τσιρίκης ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνάντηση και του παρουσίασαν αναλυτικά τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, του παρέδωσαν σχετικό ενημερωτικό υλικό και συμφώνησαν για μια εκ νέου συνάντηση εργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός TAP, που μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν,έχει μήκος 543 χλμ εκ των οποίων τα 224 χλμ διαπερνούν 5 από τις 7 περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας). Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2015 και η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει το 2019. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Αυγούστου δημόσια διαβούλευση, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2013, ενώ παράλληλα έχει κατατεθεί πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.