Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνίας
Μία πρωτότυπη ενημερωτική συνάντηση με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία από τον φωτισμό στο οδικό δίκτυο και τα δημόσια κτίρια, μέσω νέων καινοτόμων τεχνολογικών υλικών και διατάξεων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15/10, στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος οργάνωσε την ενημέρωση, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Πασόης, ο Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Έδεσσας-Γιαννιτσών κ. Αλέξανδρος Βουδρισλής και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων που εργάζονται στις τεχνικές υπηρεσίες. Η ενημέρωση έγινε από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και Έλληνες επιστήμονες που ανέπτυξαν την καινοτομική εφαρμογή του φωτισμού με μαγνητική επαγωγή.
Ο φωτισμός στους δρόμους, όπως και στο εσωτερικό των δημόσιων κτιρίων, αποτελεί μία σημαντική δαπάνη η οποία επιβαρύνει τους δημόσιους και δημοτικούς προϋπολογισμούς και μετακυλίεται στους φορολογούμενους πολίτες. Με τη χρήση καινοτομικών τεχνολογιών και, ειδικότερα, με τη χρήση λαμπτήρων μαγνητικής επαγωγής για τους οδικούς άξονες και λαμπτήρων led για τους εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιτευχθεί τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας (μέχρι και 80%) και τελικά να έχουμε οικονομία, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.
Στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας συμμετείχαν εξάλλου σε επίδειξη της νέας τεχνολογίας φωτισμού όπου διαπίστωσαν ότι οι λαμπτήρες επαγωγής είναι 3,3 φορές οικονομικότεροι ενώ εξασφαλίζουν μέγιστη αξιοπιστία στην ένταση του φωτισμού και στην φωτεινή ισχύ.
Οι εισηγητές τόνισαν ότι οι επιλογές στον φωτισμό πρέπει να γίνονται με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο και να αποφεύγεται η ενεργειακή σπατάλη η οποία οδηγεί σε φωτορύπανση. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται αφαίρεση των φωτιστικών διατάξεων και, ενδεχομένως, πύκνωση σε άλλες περιοχές που έχουν διαπιστωμένες ανάγκες, στο πλαίσιο αντίστοιχων μελετών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια.
Με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και διατάξεων είναι επίσης δυνατός ο έλεγχος ολόκληρου του δικτύου φωτισμού και η άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών σε περίπτωση βλάβης ή ακόμη και κακόβουλης ενέργειας.
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρει σχετικά: «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να είναι πρωτοπόροι στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ελάφρυνση της φορολογίας. Αντικαθιστώντας σταδιακά τα ενεργοβόρα συστήματα με άλλα που εξοικονομούν ενέργεια και μάλιστα είναι πιο αποτελεσματικά, εξασφαλίζουμε χρήματα για περισσότερα αναπτυξιακά έργα. Οι Έλληνες επιστήμονες είναι τουλάχιστον το ίδιο ικανοί με τους ξένους συναδέλφους τους, καινοτομούν σε πολλούς τομείς και οι λύσεις που προτείνουν μπορούν να εφαρμοστούν προς όφελος της κοινωνίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και μέσω εξαγωγών των καινοτομικών προϊόντων ή υπηρεσιών που δημιουργούν. Να σημειώσουμε ότι τόσο η ελληνική νομοθεσία, όσο και η κοινοτική καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος».