Ψήφισμα για το θέμα της έξαρσης της νεοναζιστικής βίας στη χώρα εξέδωσε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση του σώματος.

    bia        Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα κάθε εγκληματική συμπεριφορά, κάθε νεοναζιστική και φασιστική έκφραση, που εκδηλώνεται και με τη μορφή βίαιων ενεργειών και δολοφονικών επιθέσεων, όπως η πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Εκφράζει δε τον απόλυτο αποτροπιασμό του όχι μόνο για τις εγκληματικές πράξεις, αλλά και για τις φασιστικές αντιλήψεις και ιδέες του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, που στραγγαλίζουν κάθε ελεύθερη έκφραση, δυναμιτίζουν τη δημοκρατία και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

Είναι τραγικό και αδιανόητο στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, στη χώρα που πάλεψε ηρωικά το φασισμό και το ναζισμό και θρήνησε χιλιάδες θύματα από τη ναζιστική θηριωδία, να ευδοκιμεί η Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα με δομή εγκληματικής και παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που συνιστά κίνδυνο για τα θεμέλια ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους όπως η Ελλάδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αίτια του φαινομένου και να εκφραστεί ξανά η κοινωνική αλληλεγγύη με δημιουργική και δημοκρατική πολιτική έκφραση. Και καλεί σε εγρήγορση όλους τους πολίτες, ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο φασισμό και το νεοναζισμό και να μην αφήσουμε περιθώριο σε κανένα επίδοξο διάδοχό τους να βρει πρόσφορο έδαφος. Η θέση μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν υπάρχει –και δεν πρέπει να υπάρξει – χώρος για την παραβίαση του δημοκρατικού πλαισίου και των θεσμών από φασιστικές και ναζιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις».