Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

 

M XΟι τελικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών και των εμπιστευμάτων θα πρέπει να προβαίνουν σε εγγραφή τους σε δημόσια μητρώα των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με νομοσχέδιο για την καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια την Τρίτη. Στόχος είναι να καταστεί πιο δύσκολη η απόκρυψη ύποπτων συναλλαγών και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.


Αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες σχετικά με την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ

 

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εισηγηθούν ισχυρότερες εγγυήσεις για τη μεταφορά δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την Τετάρτη, επί της αναθεώρησης της νομοθεσίας που διέπει την προστασία δεδομένων. Χάρη στους νέους κανόνες, οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους. Ευκολότερη θα γίνει και η μεταφορά δεδομένων σε όλη την Ευρώπη από τις αρμόδιες εταιρίες. Θα αυξηθούν, ωστόσο, τα πρόστιμα προς αυτές που παραβιάζουν τους κανόνες.


Ολοκλήρωση της διερεύνησης των δραστηριοτήτων μαζικής παρακολούθησης της NSA

 

Η προστασία των δεδομένων θα πρέπει να μείνει εκτός των εμπορικών συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ και να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές. Τα μέλη υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα με τις ΗΠΑ και τις αρχές ασφαλούς λιμένα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί μυστικές και παράνομες δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης.


Η επόμενη σύνοδος κορυφής στο επίκεντρο των ευρωβουλευτών

 

Στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ης-21ης Μαρτίου θα εστιάσουν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη το πρωί, κατά τη διάρκεια συζήτησης που θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso και του υφυπουργού Εξωτερικών και εκπροσώπου της ελληνικής προεδρίας Δημήτρη Κούρκουλα.


 

 

 

 

Συζήτηση για τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία

 

Στην παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και τη βοήθεια της ΕΕ για την εκτόνωση της κρίσης θα επικεντρωθούν οι ευρωβουλευτές το πρωί της Τετάρτης, παρουσία εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Επιτροπής.


 

Οργανωμένα ταξίδια: Το Κοινοβούλιο ενισχύει τα δικαιώματα των καταναλωτών

 

Σε περίπτωση χρεωκοπίας του ταξιδιωτικού γραφείου τους, όσοι περνούν τις διακοπές τους στο εξωτερικό θα πρέπει να λαμβάνουν βοήθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο για τα ταξιδιωτικά πακέτα που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αποζημιώνουν τα τουριστικά πρακτορεία τούς ταξιδιώτες, σε περίπτωση αύξησης της τιμής ή αλλαγής των ωρών των πτήσεων μετά από την πώληση του εκάστοτε πακέτου.


Το ΕΚ εγκρίνει τα πορίσματα και τις συστάσεις του σχετικά με την Τρόικα

 

Η «Τρόικα» (Επιτροπή / Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βοήθησε τέσσερις χώρες της ΕΕ να εξέλθουν από την κρίση και να αποφύγουν τα χειρότερα. Οι αδυναμίες, όμως, που παρουσίασε η δομή και οι μέθοδοι εργασίας της εμπόδισαν την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και έθεσαν σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, σύμφωνα με ψήφισμα του ΕΚ. Με άλλο ψήφισμα καταδικάζεται ο αρνητικός αντίκτυπος των μεταρρυθμίσεων της Τρόικας στην απασχόληση.


Κόκκινο φως για τον κανονισμό σχετικά με το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό

 

Για το αν θα καταψηφίσουν ή όχι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο σχετικά με το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη. Τα μέλη του ΕΚ φοβούνται ότι ο εν λόγω κανονισμός θα δώσει στην Επιτροπή υπερβολικές εξουσίες και θα στερήσει από τις χώρες της ΕΕ τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τους νέους κανόνες στις ανάγκες τους.


Επιταχύνεται η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας

 

Τις προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, που έχουν ως στόχο να καταστούν οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης περισσότερο ανταγωνιστικές, να χρησιμοποιηθεί καλύτερα ο εναέριος χώρος και να μειωθεί η ρύπανση θα εξετάσουν οι ευρωβουλευτές την επόμενη εβδομάδα. Η σχετική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.


Τελική έγκριση του νομοθετικού πακέτου για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων

 

Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν ως προς μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο των οχημάτων, τα έγγραφα κυκλοφορίας και τους οδικούς ελέγχους των εμπορικών οχημάτων.


Περισσότεροι πόροι για το άσυλο και τη μετανάστευση έως το 2020

 

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για τη βελτίωση των συστημάτων ασύλου τους και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την Πέμπτη μια ανεπίσημη συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί με τις εθνικές κυβερνήσεις ως προς το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για τα επόμενα επτά χρόνια. Το νομοσχέδιο απαριθμεί τα ελάχιστα ποσά που κάθε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να δαπανήσει για το άσυλο και τη μετανάστευση.


Συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας

 

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την πρόοδο που σημείωσε η Τουρκία το 2013 στο δρόμο προς την ένταξή της στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα. Τα μέλη του ΕΚ αναμένεται να ζητήσουν από την Τουρκία να προβεί σε μεταρρύθμιση του συντάγματός της. Θα ασκήσουν, επίσης, κριτική κατά του δικαστικού συστήματος της χώρας που δεν προλαμβάνει αποτελεσματικά τη διαφθορά.


 

Ένας κοινός φορτιστής κινητών τηλεφώνων

 

Οι ευρωβουλευτές θα παροτρύνουν τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να παρέχουν έναν κοινό φορτιστή, βάσει νομοσχεδίου που θα ψηφίσουν την Τρίτη. Με το νομοσχέδιο αυτό θα απλοποιηθεί η χρήση του ραδιοεξοπλισμού, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και τα μόντεμ, και θα μειωθούν τα περιττά απόβλητα αλλά και το κόστος για τους καταναλωτές.


 

Προώθηση της ευρωπαϊκής γαστρονομίας και της υγιεινής διατροφής

 

Να ενσωματωθούν στα εκπαιδευτικά συστήματα μαθήματα για την υγιεινή διατροφή και τη γαστρονομία προτείνουν οι ευρωβουλευτές μέσω μη δεσμευτικού ψηφίσματος που αναμένεται να εγκρίνουν την Τετάρτη. Τα μέλη του ΕΚ θα ζητήσουν, επίσης, από τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ και για τη βελτίωση της υγείας τους, αλλά και να μεριμνήσουν για την απαγόρευση της διαφήμισης και της προώθησης ανθυγιεινών τροφίμων στα σχολεία.