«Η ψηφιακή καινοτομία κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα της νέας περιόδου για μια πολιτική συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν όψει του σχεδιασμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, καθώς και της στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση, το συνέδριο αυτό αποτελεί τομή στην πληροφόρηση σχετικά με νέα καινοτόμα εργαλεία στην περιφερειακή πολιτική, όπως οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας και τα κουπόνια καινοτομίας. Αυτά τα εργαλεία ενδυναμώνουν την περιφερειακή ανάπτυξη και, ταυτόχρονα, προάγουν την πολιτική της Ευρώπης των Περιφερειών.
Στο πλαίσιο αυτό, Περιφέρειες και δήμοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη νέα περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελούν τους βασικούς παράγοντες προώθησης της ψηφιακής καινοτομίας για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών του Δημοσίου προς όφελος των πολιτών. Και εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε δυναμικά το παρών στον αγώνα της εξωστρέφειας και της ανάκαμψης της περιοχής μας από την κρίση». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ψηφιακή Καινοτομία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΕΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πλατφόρμα για την Έξυπνη Εξειδίκευση (S3 Platform).
Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε :
«Είμαστε περήφανοι ως Περιφέρεια που στο ξεκίνημα της νέας Προγραμματικής Περιόδου, του νέου ΕΣΠΑ, καταξιωμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες της ΕΕ, βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία για να μας ενημερώσουν για τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρώπη για τη σύνδεση της καινοτομίας με την πραγματική οικονομία και αυτό σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε και στη δική μας Περιφερειακή στρατηγική για την έξυπνη εξειδίκευση, τα επόμενα πέντε χρόνια».
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών της ΠΚΜ Τζελίνα Μακραντωνάκη τόνισε :
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαντούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος με την υιοθέτηση πολιτικών ψηφιακής καινοτομίας, που ενθαρρύνουν τις πρωτοποριακές ιδέες και δίνουν βήμα έκφρασης στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη».
Στόχος του διεθνούς συνεδρίου ήταν να αναδείξει θέματα ψηφιακής επιχειρηματικότητας και εργαλεία καινοτομίας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας (innovation procurement) και τα κουπόνια καινοτομίας (ICT innovation vouchers), στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δεδομένη τη σημασία των παραπάνω σύγχρονων εργαλείων για την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα χρηματοδότησης ανάλογων δράσεων φορέων, τόσο στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε όσο και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», καθώς και στις δυνατότητες συνεργειών των δύο χρηματοδοτικών πηγών.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ομιλητές έκαναν ξεχωριστή αναφορά στις δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη δυναμική και προοπτικές να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και στη διαμόρφωση ευκαιριών αγοράς για καινοτόμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το έξυπνο δημόσιο προωθεί την καινοτομία τόσο για να δημιουργήσει καινοτόμες λύσεις και προϊόντα προς όφελος των πολιτών όσο και για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων αγορών προς όφελος των καινοτόμων επιχειρήσεων.
Επίσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ρόλο των κουπονιών καινοτομίας ως εργαλείων για την περιφερειακή ανάπτυξη και εξήγησαν τη χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών Επικοινωνιών), για την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών λύσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που ενισχύει την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες αγορές, συνδράμοντας τις επιχειρήσεις στην επέκτασή τους. Τα κουπόνια ΤΠΕ καινοτομίας είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Περιφέρειες της Ε.Ε προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχύσουν τη ζήτηση για μια πληθώρα ΤΠΕ υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι διεθνείς διαδικτυακές πωλήσεις, αλλά και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών.
Στο συνέδριο συμμετείχαν οργανισμοί και φορείς από την Ελλάδα και από πολλές χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Μάλτα, Ολλανδία, Τσεχία κ.ά.)