110514_ΦΩΤΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ 1Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και, στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πόντιου παπά και δάσκαλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους Έλληνες του Πόντου, στο σθένος, τη δύναμη ψυχής και την αντοχή των ξεριζωμένων και των διωγμένων. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, που με βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα, να ξαναστήσουν τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου και να μεγαλουργήσουν όπου και αν ρίζωσαν. Όπως και στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Ποντιακός Ελληνισμός πρόσθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία.
Σήμερα οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να σταθούμε με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ελλήνων του Πόντου και να σκεφτούμε το εθνικό και θρησκευτικό βάρος που κληρονομήσαμε: Να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουµε τη μνήμη των μαρτύρων, καθιστώντας αναγνωρισμένη γενοκτονία την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για τη διεθνή, καθολική αναγνώριση και την ιστορική καταδίκη της Τουρκίας, έτσι όπως καταδικάσθηκε στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας η ναζιστική Γερμανία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του με αφορμή την επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Σήμερα τιμούμε τους αθώους Έλληνες του Πόντου που μαρτύρησαν για το γένος και τη θρησκεία. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από τη θυσία τους, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.