τρεμΠαρά το γεγονός ότι η κοινωνική θητεία ισχύει στην Ελλάδα από το 1997, συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον όσων αρνήθηκαν τη στράτευση ως αντιρρησίες συνείδησης πριν από τη θέσπιση του σχετικού νόμου.

Με μια πρακτική που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται επειδή η άρνησή τους… προηγήθηκε του σχετικού νόμου. Και ενώ η διεθνής πρακτική υπαγορεύει την αμνήστευσή τους, στην Ελλάδα η Πολιτεία εξακολουθεί να τους διώκει με εκδικητική διάθεση.

Στην περίπτωση μάλιστα του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, που καταδικάστηκε χθες για ανυποταξία από το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε 10 μήνες φυλάκιση με διετή αναστολή, υπάρχει και μια ακόμη πανευρωπαϊκή «πρωτιά».  Από το 1992 που αρνήθηκε τη στράτευση, η δίκη του έγινε μόλις χθες 13 Μαΐου του 2014…

Ο επικεφαλής της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε για το θέμα: “Είναι απαράδεκτη η συνέχιση της δίωξης των αντιρρησιών και ειδικά των παλαιών, όπως αυτή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, ο οποίος σε ηλικία 50 ετών σήμερα, καταδικάστηκε για ανυποταξία του 1992. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η εκδικητικότητα απέναντι στους αντιμιλιταριστές και αυτούς που πέτυχαν την αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης.”