140515__O_Perifereiarchis_Ap_Tzitzikostas_sto_Synedrio_WUWM_sti_Thessaloniki«Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο ισχυρός και διαρκώς αναπτυσσόμενος πρωτογενής τομέας. Για μας, η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και η ενδυνάμωση του δίπολου “παράγω – εξάγω” αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας και εισροής εισοδήματος, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών Χονδρεμπορίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια περιοχή με υψηλή δυναμική και κομβική θέση, η οποία μπορεί επάξια να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς τόσο της πρωτογενούς παραγωγής όσο και του εξαγωγικού εμπορίου.
Μέσα από τα προϊόντα-σημαία της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία συμπεριλαμβάνονται και στο Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειάς μας, στόχος μας είναι να αναδείξουμε την εκλεκτή τους ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων μας και να τα προωθήσουμε στις αγορές-στόχους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο διανομής.
140515__O_Perifereiarchis_Ap_Tzitzikostas_me_ton_Proedro_WUWM_M_Estrada_k_Proedro_KATH_P_KakafikaΒασική μας προτεραιότητα είναι η περαιτέρω προώθηση της αγροτικής μας οικονομίας, καθώς είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Ένας από τους στόχους του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού για την επόμενη πενταετία είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή μας τομέα και να προβάλλουμε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας, δίνοντας έμφαση στην ταυτότητα και την ονομασία προέλευσής τους. Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την ύπαρξη υποδομών υψηλών προδιαγραφών, μπορούν να στηρίξουν την παραγωγική και εξαγωγική βάση της οικονομίας μας και να καταστήσουν την Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνίστρια δύναμη στην προσπάθεια ανάκαμψης και εξόδου της χώρας από την κρίση», σημείωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, o οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Κακαφίκα για την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση του συνεδρίου.
Το θέμα του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών Χονδρεμπορίου (WUWM), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.) από τις 14 ως τις 16 Μαϊου 2014, είναι «Αγορές: Καινοτόμες προτάσεις για τα δίκτυα διανομής». Βασικός στόχος του είναι η ενημέρωση των χονδρεμπόρων σχετικά με το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξής τους καθώς και να διερευνηθούν νέοι και καινοτόμοι τρόποι διαχείρισης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων μέσα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.