εδεΈδεσσα: μια πόλη με δυνατότητες που συγκεντρώνει κατά τρόπο ιδανικό όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να διασφαλίσουν τουρισμό δώδεκα μήνες τον χρόνο και παραγωγή ποικίλων προϊόντων, πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα, εξαιρετικής ποιότητας, παρέχοντας της σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Εύφορη γη και φυσική ομορφιά με παραδοσιακά χωριά, σπάνια οικοσυστήματα, χιονοδρομικό κέντρο, πλούσιους υγροβιότοπους, ιαματικά λουτρά, αρχαιολογικούς χώρους, ποταμούς και τους μοναδικούς καταρράκτες μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Παρόλα αυτά η πόλη χρόνο με τον χρόνο γίνεται μικρότερη, παραδιδόμενη στη μιζέρια και την αδιαφορία. Τις πταίει;

Πολιτικό δίλημμα είναι να έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε ισάξιους υποψηφίους. Πολιτική τραγωδία είναι η επιλογή του μη χείρον βέλτιστον, με την αποχή να φαντάζει για πολλούς ορθολογική επιλογή.

Ο δήμαρχος πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που να χαρακτηρίζεται τόσο από την υπέρβαση, στα όρια της ύβρεως, όσο και από το χιούμορ. Πρέπει να έχει πάνω απ’ όλα μια πραγματιστική προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Να είναι ένας ρεαλιστής με προτίμηση στην επίλυση προβλημάτων παρά στην ιδεολογία. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχει την ικανότητα να οραματίζεται, να κοιτάζει πέρα από τα εμφανή όρια, να συλλαμβάνει το επίκοινο εκεί όπου οι άλλοι αντιλαμβάνονται μόνο τη διαφορά, να βρίσκεται στο επίκεντρο αλληλοτεμνόμενων κύκλων και όχι στην κορυφή της πυραμίδας. Πρέπει να αντιλαμβάνεται την πόλη σαν μια μοναδική οντότητα στην οποία αξίζει κανείς να αφοσιωθεί πλήρως, χωρίς άλλες φιλοδοξίες, και για τον οποίο η διαχείριση της πόλης αποτελεί υπέρτατο και τελικό σκοπό.

Ως πόλη, ως κοινότητα, αποτύχαμε. Η πόλη βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία εξαιτίας των δικών μας καθημερινών επιλογών. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Οι νεότεροι της πόλης εξίσου. Είτε πράττουμε μιμούμενοι, είτε δεν πράττουμε καθόλου αλλά κυρίως αυτο-εγκλωβιζόμαστε σε παρτίδα που έχουν στήσει άλλοι και αντί, ορμώμενοι από όνειρα και ιδέες, δημιουργικότητα και ζωντάνια αλλά και τεχνογνωσία, να δημιουργήσουμε καινούργιες συνθήκες αλλάζοντας το περιβάλλον και την ψυχολογία της πόλης, περιοριζόμαστε σε ρόλο κομπάρσου, σωστοί επαίτες ζωής.

Με τις επιλογές μας διαμορφώνουμε το μέλλον. Θέλουμε μια σύγχρονη πόλη ή μια επαρχιακή πρωτεύουσα;

Η σύγχρονη πόλη οφείλει να αποκτήσει τον δικό της ανεξάρτητο ρόλο και παρουσία σε διεθνές επίπεδο μέσα από ένα μοντέλο συνεργασίας τόσο με τους πολίτες της όσο και με άλλες πόλεις παγκοσμίως. Μια σύγχρονη πόλη οφείλει να γνωρίζει και να διορθώνει τα κακώς κείμενά της, να κυνηγάει τα φαντάσματα του παρελθόντος και τις ευκαιρίες του παρόντος και του μέλλοντος, να δημιουργεί και να μετέχει σε πρωτοβουλίες, να αντιστέκεται στην κεντρική κρατική εξουσία προασπίζοντας τον ανεξάρτητο ρόλο της, να παρακολουθεί και να αιτείται προγράμματα, να σφυρηλατεί αισιοδοξία και ικανοποίηση για τους πολίτες της, να προβάλλει μια ταυτότητα ελκυστική για τους τουρίστες, να αποτελεί παράδειγμα.

Το μη βέλτιστον χείρον.

Χρήστος Παπάς-Κρεμμύδας