Aπόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ) και Μάρκος Μπόλαρης (ΔΗΜΑΡ) παίρνουν μέρος στο debate της aftodioikisi.gr για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους για τις θέσεις τους και να τους πείσει ο καθένας από την πλευρά του ότι είναι ο καταλληλότερος για την θέση του Περιφερειάρχη. Η μόνη ερώτηση που διαφέρει είναι η πρώτη στην οποία ο νυν περιφερειάρχης καλείται να κάνει αυτοκριτική γιατην θητεία του ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι να κρίνουν τα υπέρ και τα κατά της θητείας Τζιτζικώστα. Σημειώνουμε ότι στείλαμε τις ερωτήσεις σε όλους τους υποψηφίους.
1)-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της θητείας σας;
Aπόστολος Τζιτζικώστας: Η επίτευξη του στόχου της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε την απορροφητικότητα κατά 20 μονάδες, από το 53% στο 73% και πετύχαμε εκταμιεύσεις της τάξης των 174 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η επίδοση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι και η καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των Περιφερειών της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τους συγκεκριμένους πόρους, υλοποιούμε 523 έργα προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα μέσα στην κρίση και την ύφεση. Η δέσμευσή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, ώστε όχι απλώς να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά να αντλήσουμε ακόμα περισσότερα κεφάλαια για τις υποδομές, ώστε να ενισχύσουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις και να αναχαιτίσουμε την ανεργία. Ταυτόχρονα, θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Περιφέρειας, ώστε να παρέχουμε ταχύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη μειώσαμε τη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος, προτεραιότητά μας είναι τώρα, η καθιέρωση των νέων τεχνολογιών και η ενσωμάτωση της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε σε πολλές διοικητικές πράξεις ή αιτήσεις, να μην απαιτείται η μετακίνηση των πολιτών και η χρήση των γκισέ.
1) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της θητείας σας του σημερινού περιφερειάρχη;
Γιάννης Ιωαννίδης: Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι κράτησε, όταν ανέλαβε περιφερειάρχης, με σχετικά λίγες αναταράξεις ενωμένη την ομάδα Ψωμιάδη, γιατί υπήρχε κίνδυνος να εμφανιστούν διαλυτικά φαινόμενα. Στα θετικά βάζω επίσης και τη στήριξη που έδωσε στην κυβέρνηση και στη ΝΔ στην υπεράσπιση των πολιτικών της. Θυμάστε άλλωστε με πόση θέρμη αγκάλιασε την προσπάθεια της ελληνογερμανικής συνεργασίας και πόσο συχνά ευχαριστούσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη στήριξη που του προσέφεραν. Προχθές στις Σέρρες μου έλεγαν ότι ο Απόστολος ως περιφερειάρχης επισκέφτηκε 7 φορές την περιοχή, και ότι και τις 7 επισκέψεις του τις άρχισε από τη ΝΟΔΕ της ΝΔ. βέβαια, μετά άλλαξε γραμμή πλεύσης, αλλά αυτό θα το κρίνει ο καθένας μας. Τώρα, στα αρνητικά βάζω την εμμονή στα επικοινωνιακά και την παντελή έλλειψη ουσίας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένα έργο που να φέρει την υπογραφή του. Βρείτε μου ένα έργο που να το έχει συλλάβει και ολοκληρώσει ο ίδιος, και όχι απλά να το εντάξει σε χρηματοδότηση. Υπάρχουν πολιτικοί που θεμελιώνουν έργα και πολιτικοί που εγκαινιάζουν έργα. Καλός πολιτικός είναι όμως αυτός που και θεμελιώνει το έργο και το εγκαινιάζει με την αποπεράτωσή του!
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Ο σημερινός Περιφερειάρχης κατάφερε να αναδείξει την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας σε πρωταθλήτρια της ανεργίας, φυσικά όχι μόνος του, αλλά ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική πολιτική, ενάντια στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι μεταξύ των δέκα περιφερειών της Ε.Ε. των 28 με τα υψηλότερα ποσοστά συνολικής ανεργίας, ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια άνεργων. Δεν έκανε το παραμικρό για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιφέρειά μας, όπως είναι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού, το ξεπούλημα του λιμανιού και του αεροδρομίου. Ως θεατής έβλεπε τα εργοστάσια να κλείνουν, τους νέους να μεταναστεύουν, τους άνεργους και τους ηλικιωμένους να εξαθλιώνονται. Και όταν βρήκε την ευκαιρία, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κάλεσε στην εξέδρα των επισήμων τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, ευελπιστώντας στην έμεση στήριξη που σήμερα απολαμβάνει. Για όλα αυτά, και για την απουσία των υπηρεσιών της περιφέρειας από κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία, η γεωργία και κτηνοτροφία, η προστασία του περιβάλλοντος καλούμε τους πολίτες να τολμήσουν, να κάνουμε μαζί την ανατροπή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μάρκος Μπόλαρης: H απερχόμενη διοίκηση Τζιτζικώστα λειτούργησε στη σκιά της κληρονομιάς που παρέλαβε από το σύστημα Ψωμιάδη. Χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανεργία που αυξάνεται με δραματικό τρόπο. Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική αποστερώντας από την περιφέρεια ευκαιρίες για τη συγκρότηση ενός εξωστρεφούς και στηριγμένου στην καινοτομία και στην ποιότητα πρότυπο. Καθηλωμένη στην αδράνεια και στην αναποτελεσματικότητα απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της τουριστικής υποδομής. Υποτελής στην κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος στρατηγικής σημασίας δομών όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία». «Συνεπής» στην τακτική των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών διαγωνισμών που συνιστούσε την πάγια πρακτική της διοίκησης Ψωμιάδη. Αν ως θετική επίδοση χαρακτηρίζεται η δημοσιότητα που προσελκύει η διοίκηση Τζιτζικώστα για την «ευαισθησία» που επιδεικνύει προς τη Χρυσή Αυγή τότε σίγουρα εκτός από τη διαχειριστική απραξία και ανικανότητα έχουμε και μείζον πολιτικό ζήτημα.
2)-Ποιο θα είναι το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών στην περίπτωση που αναλάβετε τις τύχες της Περιφέρειας;
Aπόστολος Τζιτζικώστας: Έχουμε παρουσιάσει τη θετική πρόταση της Αλληλεγγύης για την Κεντρική Μακεδονία και τις προτεραιότητές μας για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια. Ο στόχοι μας είναι αφενός η ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι: η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Η ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσει νέο εισόδημα και νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών. Ταυτόχρονα προτεραιότητά μας στη νέα περίοδο, είναι να εντάξουμε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, νέα έργα μεταξύ των οποίων τα πρώτα τρία είναι: Η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, για τις οποίες χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες και πλέον το έργο είναι ώριμο να ενταχθεί ως ενιαίο στο νέο ΕΣΠΑ, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει και από το Υπουργείο Υποδομών. Και πέρα από τα έργα στις υποδομές, το τρίτο έργο άμεσης προτεραιότητας, είναι το Πρόγραμμα για την Τουριστική Προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει δράσεις τουριστικής προβολής της περιφέρειάς μας, με σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους σε αγορές – στόχους του εξωτερικού. Έχουμε λοιπόν, το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τον τρόπο για να το πετύχουμε. Συγκεκριμένα θα αξιοποιήσουμε τους πόρους: 1,2 δις ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, εκτός του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας που θα περιλαμβάνεται στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. 1,4 δις ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 2,3 δις ευρώ θα διεκδικήσουμε από τα εθνικά τομεακά προγράμματα 2014-2020 (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ) για να επενδυθούν στην Κεντρική Μακεδονία.200 εκ.ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Εθνικό σκέλος.100 εκ.ευρώ από τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας.300 εκ.ευρώ που θα διεκδικήσουμε μέσω Ανταγωνιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης & της Ε.Τ.Επ. Η Αλληλεγγύη λοιπόν, είναι μία θετική πρόταση, με ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα έργων και δράσεων για την Κεντρική Μακεδονίας.
Γιάννης Ιωαννίδης: Δεν υπάρχει πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, αυτοί είναι λαϊκισμοί που εμένα δεν μου αρέσουν. Αυτό που πρόκειται να γίνει το πρώτο διάστημα είναι η μελέτη και η ενδελεχής καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, όπως επίσης και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν τα μέγιστα. Στη συνέχεια, όταν γίνουν αυτά, θα μπορέσουμε να δώσουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις σε όλους τους τομείς, με βάση το πρόγραμμά μας και να βοηθήσουμε τους πολίτες με καίριες παρεμβάσεις.
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Η πρώτη και βασική μας προσπάθεια θα είναι να αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων της Περιφέρειας, τις επιπτώσεις στους πολίτες από τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές. Για το σκοπό αυτό, θα προσπαθήσουμε να διοχετεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους διαθέσιμους πόρους (ΣΕΣ 2014-2020) σε κοινωνικές παροχές, ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία διάθεσης προϊόντων, ξενώνες αστέγων κ.α.). Θα αγωνιστούμε, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, τα σωματεία, τους εργαζόμενους, για το σταμάτημα του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων (Ε.Υ.Α.Θ., Ο.Λ.Θ., αεροδρόμιο, ΟΣΕ, αυτοκινητόδρομοι, Δ.Ε.Η. κτλ) και της δημόσιας περιουσίας (δημόσιοι χώροι και ακίνητα που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ κλπ.), προκειμένου να μη στερηθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας των απαραίτητων εργαλείων για την παραγωγική ανασυγκρότησή, που τόσο έχουμε ανάγκη. Θα δώσουμε τη μάχη για να μην κλείσουν εργοστάσια και επιχειρήσεις και θα ακυρώσουμε τις εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές, το Κιλκίς και τις Σέρρες, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων. Επιπλέον το ζήτημα με τα διόδια που απασχολούν ιδιαίτερα την περιφεριακή ενότητα της Πιερίας και δυσχεραίνουν την σύνδεση και τις εμπορικές συναλλαγές στην Κεντρική Μακεδονία συνολικά, θα επανεξεταστεί άμεσα. Δεν γίνεται ο εργολάβος να βγάζει κέρδη από την εκμετάλλευση του δρόμου, από τη μία πολλαπλάσια από το κόστος συντήρησης του οδικού δικτύου και από την άλλη ακόμα και η συντήρηση να γίνεται ελλιπέστατη, χωρίς ελέγχους από την Περιφέρεια και χωρίς οδική ασφάλεια για τους πολίτες.
Γιάννης Ζιώγας: Κάθε συνδυασμός καταθέτει προεκλογικά ένα πρόγραμμα, που αποτελεί τον οδηγό του. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιεί ή προτείνει ενιαία από την έναρξη της θητείας του. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει έγκαιρα καταθέσει τις θέσεις της για την ανεργία, τη λαϊκή στέγη, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, το Λιμάνι και τις μεταφορές, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη θέση μας την ΕΥΑΘ, τον ορυκτό πλούτο κ.ά. Αυτές οι προτάσεις δεν είναι “έκθεση ιδεών”. Είναι θέσεις για άμεση υλοποίηση. Για εμάς ο προσδιορισμός “πρόγραμμα 100 ημερών” στερείται νοήματος, διότι κάτω από αυτό πάνε να κρύψουν την προεκλογική κοροϊδία και τα “φούμαρα” που τάξαν στο λαό διάφοροι συνδυασμοί προεκλογικά, καθώς και τη δέσμευσή τους σε ένα αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και σε μια κρατική πολιτική που υλοποιείται μέσα και απ’ την τοπική διοίκηση. Οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να μην αφήσουν ούτε μέρα που να μην αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Σε αυτόν τον αγώνα, η Λαϊκή Συσπείρωση, θα είναι δίπλα τους.
Κάθε συνδυασμός καταθέτει προεκλογικά ένα πρόγραμμα, που αποτελεί τον οδηγό του. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιεί ή προτείνει ενιαία από την έναρξη της θητείας του. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει έγκαιρα καταθέσει τις θέσεις της για την ανεργία, τη λαϊκή στέγη, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, το Λιμάνι και τις μεταφορές, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη θέση μας την ΕΥΑΘ, τον ορυκτό πλούτο κ.ά. Αυτές οι προτάσεις δεν είναι “έκθεση ιδεών”. Είναι θέσεις για άμεση υλοποίηση. Για εμάς ο προσδιορισμός “πρόγραμμα 100 ημερών” στερείται νοήματος, διότι κάτω από αυτό πάνε να κρύψουν την προεκλογική κοροϊδία και τα “φούμαρα” που τάξαν στο λαό διάφοροι συνδυασμοί προεκλογικά, καθώς και τη δέσμευσή τους σε ένα αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και σε μια κρατική πολιτική που υλοποιείται μέσα και απ’ την τοπική διοίκηση. Οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να μην αφήσουν ούτε μέρα που να μην αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Σε αυτόν τον αγώνα, η Λαϊκή Συσπείρωση, θα είναι δίπλα τους.
Μάρκος Μπόλαρης: Αναδιάταξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας με εφαρμογή σύγχρονων μορφών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα βελτιώσουν δραστικά την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρηματιών. Για να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια στις συναλλαγές τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στην οικονομική διαχείριση. Για να έχουμε υπηρεσίες φιλικές για τον πολίτη και ελκυστικές στον επενδυτή. Να εδραιώσουμε τις αρχές μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος.
Διεύρυνση του στρατηγικού ρόλου της Περιφέρειας στην αυτοδιαχείριση και στην ανάπτυξή του τόπου για να πάψουμε να είμαστε επαίτες και συνένοχοι συνοδοιπόροι της κεντρικής εξουσίας. Ένταξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα δίκτυο διαπεριφερειακών και διεθνών σχηματισμών που θα ισχυροποιήσει την πολιτική των στρατηγικών μας επιλογών για μιας ισότιμη παρουσία στην Ευρώπη των Περιφερειών. Προσβλέπουμε σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική, από την οποία θα εκπορευτούν πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και ανταγωνιστικά περιφερειακά προγράμματα που θα εξυπηρετήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.
Αντί να εμφανίζουμε παραπλανητικά στοιχεία απορροφητικότητας με αναφορά σε τομεακές δράσεις υπουργείων όπως πράττει η διοίκηση Τζιτζικώστα για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της και την αδράνειά της διεκδικούμε με σχέδιο, με γνώση και τεχνοκρατική επάρκεια πόρους από απευθείας από την Επιτροπή των Περιφερειών, τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς συνοχής για να καταπολεμήσουμε στην ανεργία, τη φτώχεια, να αναπτύξουμε δομές επιχειρηματικότητας.
Για να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού προτείνουμε την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανά Περιφερειακή ενότητα, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση σε περισσότερες δομές. Οι υπάρχουσες δομές που εγκαταλείπονται από τον ΕΟΠΠΥ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση στήριξης του κοινωνικού μας σχεδιασμού περίθαλψης για ανασφάλιστους.
Η επένδυση στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή είναι η κρίσιμη μάζα για να προωθήσουμε την ιδέα της «έξυπνης» ή «εξειδικευμένης» Περιφέρειας που συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματά της για να συγκροτήσει ένα πόλο καινοτομίας και ευφυούς ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα σε άλλα με τη δημιουργία δομών νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
3)-Πώς προτίθεστε να «ανακουφίσετε» τους πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης;
Aπόστολος Τζιτζικώστας: Κορυφαία προτεραιότητα για την “Αλληλεγγύη” είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Θέλουμε πάνω από όλα η Περιφέρεια μας να γίνει μια ανθρώπινη Περιφέρεια. Δεν μας αρκεί να γίνεται μόνο σύγχρονη.. Εργαζόμαστε σκληρά, μεθοδικά και θα το πετύχουμε ολοκληρωμένα, τα επόμενα πέντε χρόνια με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή: Συνεχίζουμε την υλοποίηση έργων για τη βελτίωση των υποδομών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Προωθούμε τη δημιουργία του Περιφερειακού Ταμείου Μικροχρηματοδοτήσεων – Μικροπιστώσεων, για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων. Προωθούμε ολοκληρωμένα προγράμματα, όπως Δίκτυα και Θερμοκοιτίδες υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, με ενισχύσεις για την ένταξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Αστέγων, όπου θα δίνεται η δυνατότητα διανομής διατροφής και ημερήσιας φροντίδας στους συνανθρώπους μας, καθώς και τη λειτουργία Κινητής Μονάδας για τη φροντίδα ατόμων με ελλιπή στέγαση. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τα προγράμματα παροχής βασικών αγαθών και συσσιτίων των Μητροπόλεων και των εθελοντικών οργανώσεων, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Απόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζουμε τη λειτουργία των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας και των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας των ΟΤΑ. Εφαρμόζουμε τα Ολοκληρωμένα Τοπικά Προγράμματα στο νομό Θεσσαλονίκης, για την Κοινωνική Ένταξη και την Απασχόληση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Τέλος, αξιοποιούμε, με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο τα 150 εκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο
Γιάννης Ιωαννίδης: Βασικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε ουσιαστικά και όσο περισσότερο γίνεται τους πολίτες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν επιδιώκουμε να αναλωθούμε σε έργα «βιτρίνας» και αυτοπροβολής, αλλά να συμβάλουμε όσο γίνεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας, και ειδικά της ανεργίας των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ως στόχο να συμβάλλουμε ως Περιφέρεια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, όπως έκαναν πριν από δεκαετίες οι παππούδες και οι πατεράδες τους.
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Κοιτάξτε για εμάς η αλληλεγγύη δεν αποτελεί απλώς ένα σύνθημα, να το βάλουμε στην αφίσα να κερδίσουμε ψήφους. Για εμάς σημαίνει πρακτική στήριξη και αλληλοβοήθεια όσων το έχουν ανάγκη. Δε θέλουμε να υπάρχει άλλο θύμα της εγκληματικής πολιτικής τους με τη θέρμανση και θα το πετύχουμε με ουσιαστική και όχι συνθηματική αλληλεγγύη. Στηρίζουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με αναβαθμισμένο, θεσμικό πια ρόλο από την διοίκηση της Περιφέρειας, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Από το σταμάτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, από τη στήριξη των νοικοκυριών που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέχρι τα κοινωνικά παντοπωλεία, τις πρωτοβουλίες διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία. Επιπλέον μαζί με τους πολίτες η Περιφέρεια θα αγωνιστεί για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων που στερούν την Περιφέρεια και το δημόσιο από τα εργαλεία ανάπτυξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής
Γιάννης Ζιώγας: Η ανακούφιση έχει ως βασική προϋπόθεση την αντίθεση στην πολιτική που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα. Πχ δεν μπορεί να αποδέχεται κάποιος το οικοδόμημα της ΕΕ, δηλαδή το αντεργατικό οπλοστάσιό της, τις αποφάσεις της για λειτουργία των δήμων και των περιφερειών ως το μακρύ χέρι του κράτους -με όσα ενσωματώνονται στον Καλλικράτη- και από την άλλη να χύνει δάκρυα για τους άνεργους και άστεγους συμπολίτες μας. Αποτελεί το λιγότερο υποκρισία. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι στους Δήμους και τις Περιφέρειες, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, με άμεση κατάργησή τους για τους ανέργους, να μην περάσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να ενισχυθούν οι δομές για την προστασία των αστέγων και όσων συμπολιτών μας το έχουν ανάγκη, να καταργηθεί το χαράτσωμα στην υγεία και παιδεία, να μειωθούν τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια, να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό, να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι στα δημόσια κτίρια ώστε να διαπιστωθεί ο σεισμικός κίνδυνος, να κατασκευαστούν άμεσα τα απαραιτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τις φυσικές καταστροφές κ.ά. Είναι ζητήματα που τα παλεύουμε καθημερινά. Για εμάς, χρειάζεται συνδυασμός της πάλης για την κατάκτηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και παράλληλα το εργατικό – λαϊκό κίνημα και οι εκπρόσωποί του από κάθε θέση να παίρνουν όλα τα μέτρα ώστε να αποτρέψουν την εξαθλίωση.
Μάρκος Μπόλαρης: Από την πολιτική μας θητεία και εμπειρία γνωρίζουμε δράσεις του Συμβουλίου των Περιφερειών και των Ταμείων Συνοχής που μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα με σχέδιο τα κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας. Δίνοντας μάχη για την διατήρηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού αποτρέπουμε την ιδιωτικοποίησή του και τη συνακόλουθη αύξηση της τομής του. Διεκδικούμε για λογαριασμό της Περιφέρειας όλα τα τομεακά περιφερειακά έργα του ΕΣΠΑ που σήμερα διαχειρίζονται απευθείας από τα Υπουργεία με αποτέλεσμα συχνά να σπαταλούνται σημαντικά κονδύλια χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και χωρίς να κατευθύνονται σε δράσεις που θα έχουν ανακουφιστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
4)-Μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της ανεργίας;
Aπόστολος Τζιτζικώστας: Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 30% των συμπολιτών μας και το 60% των νέων ανθρώπων δεν εργάζονται και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Η κατάσταση μάλιστα, θα ήταν ακόμα πιο δραματική, εάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε πετύχει το στόχο του ΕΣΠΑ. Με την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από το 53% στο 73%, που πετύχαμε, καθώς και με την καλύτερη επίδοση πανελλαδικά, στις εκταμιεύσεις κονδυλίων, φέρνουμε περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Με τα χρήματα αυτά υλοποιούμε 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, χρηματοδοτούμε, με 90 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, τα επενδυτικά σχέδια 2390 επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση που απευθύνονται σε 3.700 άνεργους συμπολίτες μας. Δυστυχώς, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν τα σχεδίασαν οι περιφέρειες, αλλά το Υπουργείο Εργασίας. Εμείς είχαμε την ευθύνη υλοποίησης και η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σημαίνει ότι δεν αφήνουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση.
Γιάννης Ιωαννίδης: Και βέβαια μπορεί να συμβάλλει. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ανάπτυξης του επιχειρείν, που δυστυχώς στη χώρα μας θεωρείται ύποπτο. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μπορεί σήμερα να φαντάζει ως εύκολη υπόσχεση, σας βεβαιώνω όμως ότι δεν είναι και ότι μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη διοχέτευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη σωστή κατεύθυνση. Στους τομείς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και αυτοί οι τομείς στην Κεντρική Μακεδονία είναι η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός.
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Στο κομμάτι της παραγωγής για εμάς είναι αυτονόητο ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την στήριξη των υγιών συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Η κεντρική Μακεδονία έχει δυνατότητες στο κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης που παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Η Περιφέρεια πρέπει να δίνει συνεχώς κίνητρα σε νέους να ασχοληθούν με το κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, στηρίζοντας με δίκτυα διακίνησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων τους νέους συνεταιρισμούς, βοηθώντας στην τυποποίηση και την μεταποίηση των προϊόντων, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας. Επιπλέον γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια έχει την διαχείριση σειράς προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ. Το βασικό κριτήριο για την επιχορήγηση επιχειρήσεων θα είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Τέρμα στις επιχορηγήσεις φαντάσματα που κανείς στην κοινωνία δεν έβλεπε τα αποτελέσματά τους σε θέσεις εργασίας, τέρμα στις συνθήκες σκλαβιάς των 5μηνων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Για αυτό να είστε βέβαιοι. Απορροφητικότητα και θέσεις εργασίας πρέπει να πηγαίνουν μαζί, αλλιώς είναι μόνο για τις προεκλογικές εκστρατείες. Ασφαλώς για να ξεριζωθεί η ανεργία συνολικά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα οργανωθεί από την κυβέρνηση της αριστεράς. Στη διαδικασία αυτή όμως μπορούμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι μπροστάρης.
Γιάννης Ζιώγας: Η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα στον καπιταλισμό είναι “όνειρο θερινής νυχτός”. 200 χρόνια τώρα δεν κατάφερε να την εξαλείψει, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης, που σμπαραλιάζονται κυριολεκτικά όλα τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Χρειάζεται μια άλλη οικονομία, με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζεται δουλειά για όλους, που θα καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που ο ίδιος ο λαός θα αποφασίζει πραγματικά για την τύχη του στα εργοστάσια, στα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές. Ως ΚΚΕ αναδεικνύουμε συστηματικά τις τεράστιες δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τον σημαντικό ορυκτό πλούτο, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Προφανώς και η ανεργία δεν λύνεται “τοπικά” ή “περιφερειακά”, αλλά μπορεί ένας περιφερειάρχης να βάλει φρένο στη διόγκωσή της. Μπορεί πχ να αρνηθεί τις διαθεσιμότητες, την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με εργολαβικά συνεργεία, με 2μηνα και 5μηνα. Μπορεί να πάρει μέτρα κατάργησης των χαρατσιών που πληρώνει ο άνεργος στους παιδικούς σταθμούς, στην άθληση, στον πολιτισμό, στις μετακινήσεις. Οι άλλες δυνάμεις κρύβονται πίσω από τους νόμους για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου στην Βουλή για την ανακούφιση των ανέργων. Ταυτόχρονα κάνουμε προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των ανέργων. Τα ζητήματα της ανεργίας και της αλληλεγγύης, η Λαϊκή Συσπείρωση τα παλεύει παντού. Μαζί με τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους. Επομένως, χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται και μέσα από την τοπική διοίκηση.
Μάρκος Μπόλαρης: Από την πολιτική μας θητεία και εμπειρία γνωρίζουμε δράσεις του Συμβουλίου των Περιφερειών και των Ταμείων Συνοχής που μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα με σχέδιο τα κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας. Δίνοντας μάχη για την διατήρηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού αποτρέπουμε την ιδιωτικοποίησή του και τη συνακόλουθη αύξηση της τομής του. Διεκδικούμε για λογαριασμό της Περιφέρειας όλα τα τομεακά περιφερειακά έργα του ΕΣΠΑ που σήμερα διαχειρίζονται απευθείας από τα Υπουργεία με αποτέλεσμα συχνά να σπαταλούνται σημαντικά κονδύλια χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και χωρίς να κατευθύνονται σε δράσεις που θα έχουν ανακουφιστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.
5)-Οι εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι «αυτοδιοικητικές» ή πολιτικές; Με άλλα λόγια, θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από την ψήφο των πολιτών σε αυτές;
Aπόστολος Τζιτζικώστας: Οι εκλογές από τις οποίες μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα είναι οι ευρωεκλογές. Στις εκλογές της αυτοδιοίκησης ψηφίζουμε για τον τόπο μας. Η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στους πολίτες και τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Μια τεχνοκρατική επιλογή λοιπόν, μια επιλογή με βάση την εμπειρία και τις ικανότητες μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι τώρα η μεγάλη μας ευκαιρία, με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, να βγάλουμε τον τόπο μας από την κρίση. Εμείς αποδείξαμε ότι ξέρουμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Ξέρουμε να αξιοποιούμε τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Με το έργο μας αναβαθμίζουμε το δίκτυο υποδομών της περιοχής μας, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την πραγματική μας οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ζητούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας.
Γιάννης Ιωαννίδης: Εξυπακούεται ότι οι εκλογές είναι «αυτοδιοικητικές» και ακριβώς με αυτό το κριτήριο πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες. Ο κόσμος πρέπει να σκεφθεί σοβαρά τα υπαρκτά ζητήματα και να επιλέξει αυτούς που ξέρει ότι έχουν τον δυναμισμό, τη γνώση, την ικανότητα και τα κότσια να δώσουν τις μάχες της διεκδίκησης για τα όσα δικαιούται η Μακεδονία μας. Αυτούς που έχουν χιλιάδες ένσημα στον στίβο της κοινωνίας και έχουν αποδείξει ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν χάνουν… Αυτά είναι τα κριτήρια που κατά τη γνώμη μου πρέπει να παίξουν ρόλο στις εκλογές και βάσει των οποίων πρέπει να εξαχθούν ακολούθως τα όποια συμπεράσματα.
Δέσποινα Χαραλαμπίδου: Χωρίς να υποβαθμίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αυτοδιοίκησης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής. Συνδέεται άμεσα με τις κεντρικές αποφάσεις («Καποδίστριας» και «Καλλικράτης»), οι οποίες είτε την ενισχύουν είτε την αποδυναμώνουν. Στο χέρι των αιρετών στην αυτοδιοίκηση είναι αν θα εφαρμόσουν τις μνημονιακές πολιτικές οδηγώντας το λαό στην ανθρωπιστική κρίση, όπως έκαναν μέχρι τώρα και ο κ. Τζιτζικώστας σαν Περιφερειάρχης, και ο κ. Ιωαννίδης σαν βουλευτής ψηφίζοντας όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα αντισταθούν και θα αγωνιστούν για την εφαρμογή μιας εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μέσω των μνημονίων ή και με δικαιολογία τα μνημόνια, οι κυβερνητικοί αιρετοί στην αυτοδιοίκηση εφάρμοσαν μέχρι σήμερα κατά γράμμα όλες τις επιταγές τους, δεν αντιστάθηκαν στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών και χώρων, στο κλείσιμο νοσοκομείων και στη συγχώνευση σχολείων, στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων κ.ά..
Ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να στείλουν το μήνυμα της αντιστροφής πολιτικής προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα είναι η αυτοδιοικητική πρόταση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της ανατροπής την κεντρικής μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση με την τρόικα.
Γιάννης Ζιώγας: Όλες οι μάχες είναι πολιτικές, με την έννοια ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη βάση πολιτικών θέσεων. Πχ η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν γίνεται μόνο από μια περιβαλλοντική σκοπιά. Σχετίζεται και με την ανάγκη για χώρους αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. Και βέβαια, απαιτεί τη σύγκρουση με τα λογής συμφέροντα που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι περιοχές – φιλέτα, με την κυβερνητική πολιτική που εντάσσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση τέτοιες εκτάσεις. Αντίστοιχα και με την ανεργία. Εμείς μιλάμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα με άξονα αυτό παλεύουμε για την προστασία των ανέργων, ενάντια στην ομηρία των 2μηνων και 5μηνων προγραμμάτων. Συνεπώς, δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από το ερώτημα: με ποιανού τα συμφέροντα; Εμείς έχουμε διαλέξει την μεριά των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό καλούμε τα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε ο λαός από καλύτερες θέσεις να παλέψει για τα δικαιώματά του, μέσα και έξω από τα συμβούλια. Οι εκλογές είναι πολιτική μάχη και δείκτης σε ποιο βαθμό τα λαϊκά στρώματα έχουν αποφασίσει να πάρουν οριστικό διαζύγιο από τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θέλουν να παλέψουν για τις δικές τους ανάγκες.
Μάρκος Μπόλαρης: Η παρουσία μας έχει χαρακτήρα ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό που απευθύνεται στους δημοκρατικούς πολίτες που επιθυμούν η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να αποτελέσει πρότυπο διοίκησης και αναπτυξιακής αντίληψης. Απευθύνουμε προσκλητήριο στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του εκλογικού σώματος, τους δημοκρατικούς και κομματικά άστεγους πολίτες. Κατανοούμε τη σημασία και το ρόλο των Περιφερειών ως μηχανών που θα οδηγήσουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και όχι ως φέουδα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Η δική μας αντίληψη για την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ριζικά αντίθετη προς το προωθημένη φιλελεύθερη πολιτική του διφυούς σχήματος Τζιτζικώστα – Ιωαννίδη, εκφραστή του πολιτικού συστήματος που ταλανίζει δεκαετίες τώρα την περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας. Στηριζόμαστε στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που επιθυμούν η πιο εύφορη περιφέρεια της χώρας, η Μακεδονία, με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και τις υψηλές παραγωγικές δυνατότητες να απαλλαγεί από την κακοδαιμονία ανίκανων πολιτικών και αδιαφανών πρακτικών που εκθέτουν χρόνια τώρα την περιοχή. Εμείς απευθύνουμε προσκλητήριο νίκης και αναπτυξιακής προοπτικής, για να καταστήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της Μακεδονίας σε πόλο αναφοράς για τη Νοτιο Ανατολική Ευρώπη. Είμαστε ενεργοί, δημοκρατικοί πολίτες που έχουμε άποψη για τον τόπο, που έχουμε βούληση και θέλουμε να την κάνουμε πολιτική πράξη, για να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο μας.