Το αίτημα της Αργεντινής να ανασταλεί η καταδίκη της με βάση την οποία θα πρέπει να αποπληρώσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (30/6) δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια 1,33 δισ. δολαρίων, απέρριψε η αμερικανική δικαιοσύνη.

ARGENTINA-GHANA-ECONOMY-DEBT-DIPLOMACY-PROTEST

«Το αίτημα αναστολής της εντολής απορρίπτεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής της Νέας Υόρκης, Τόμας Γκρίζα, στην απόφασή του.

Το Μπουένος Άιρες ζητούσε να ανασταλεί η εντολή πληρωμής 1,33 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelius μέχρι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπόθεση που έχει οδηγήσει σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία ζητούσαν να πληρωθούν στο ακέραιο τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές την περίοδο που η Αργεντινή είχε κηρύξει μερική στάση πληρωμών. Σύμφωνα με το Μπουένος Άιρες, το NML διεκδικεί πλέον το ποσό των 832 εκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογα που είχε αγοράσει έναντι 48,7 εκατομμύρια. Με κέρδος δηλαδή 1.600%!

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν υποχρεωθεί να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, αφού και οι άλλοι πιστωτές της, που είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους, θα μπορούσαν επίσης να διεκδικήσουν το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν.

Η περίπτωση της Αργεντινής παρακολουθείται στενά από όλον τον κόσμο, καθώς πολλοί φοβούνται ότι στο μέλλον οι πιστωτές θα αρνούνται κάθε συμβιβασμό με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν τελικά να λάβουν το σύνολο της οφειλής