Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από τα συνεχόμενα, δυσβάσταχτα χαράτσια της συγκυβέρνησης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προχώρησε σε μία απαράδεκτη και αντισυνταγματική γνωμοδότηση. Σύμφωνα με αυτή, θα μπορούν οι εφοριακοί να εισβάλλουν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις και να κατάσχουν ότι θέλουν. Μάλιστα, δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία εισαγγελέα.

 pic-0-big

Η γνωμοδότηση αντιτίθεται στο αρ. 4 παρ 5 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»

Η γνωμοδότηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απλούστευσης διαδικασίας εισόδου των μεγάλο-ωφειλέτων δημοσίου στο βιβλίο ανεπίδεκτων οφειλών προς αναμονή των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής.

Για άλλη μια φορά επιβαρύνονται σε αναπάντεχο σημείο οι ασθενέστεροι, όταν η ίδια η φορολογική διαδικασία είναι τόσο μεταβαλλόμενη, μη προβλέψιμη και άκρως άδικη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν πληγεί πάρα πολύ  από την κρίση, και φορολογούνται δυσανάλογα από 0 ευρώ, με επίδομα και τεκμήρια. Θετική η πρόταση για το ΦΠΑ που έρχεται να αντισταθμίσει την έλλειψη αφορολόγητου, ακόμα όμως δημιουργεί απορίες η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν το νοήμων πολιτικό προσωπικό αλλά και τους εμπλεκόμενους παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, όχι μόνον να μην χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη γνωμοδότηση, αλλά να την καταγγείλουν αμέσως. Παράλληλα προτρέπουν την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει 100 δόσεις, τουλάχιστον, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και ειδικά προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.