τρεμΣτις 6 Αυγούστου 1945 ο πόλεμος είχε τελειώσει αλλά οι ΗΠΑ έπρεπε να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό στο μεταπολεμικό κόσμο, δοκιμάζοντας σε ζωντανό στόχο το νέο καταστροφικό υπερόπλο τους, θυμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και ζητούν την κατάργηση όλων των Όπλων Μαζικής Καταστροφής αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων.

Η ρίψη της ατομικής βόμβας επισφράγισε τη βαρβαρότητα του πολέμου, από τον οποίο μόνο ηττημένοι υπάρχουν. Ήταν μια επίδειξη μαζικής καταστροφής με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Ήταν μια ήττα του Πολιτισμού, αφού προκάλεσαν τις πιο μαζικές ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία. Ήταν και μια ήττα της Δημοκρατίας, αφού η τύχη της ανθρωπότητας και του πλανήτη αφήνεται στα χέρια, στις διαθέσεις και στις σκοπιμότητες ελάχιστων, που εντελώς ανέλεγκτα μπορούν να μας οδηγήσουν στον όλεθρο.

Όμως ακόμη και σήμερα, τα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν, αρκούν για να καταστρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη. Και ενώ οι ισχυροί του πλανήτη διακηρύσσουν τη «μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων», το ενδιαφέρον τους είναι επιλεκτικό. Το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Ινδία, έγιναν πυρηνικές δυνάμεις και πολλές άλλες χώρες το επιδιώκουν μέσα από τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας, η οποία για έναν ακόμη λόγο είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το μέλλον του πλανήτη.

Μετά το ατύχημα του σοβιετικού πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ το 1986, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η συνολική ακτινοβολία που έχει εκλυθεί ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Με αφορμή την επέτειο της Χιροσίμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να τιμήσουν τα θύματα αυτής της άσκησης μαζικής δολοφονίας, ζητώντας να απελευθερωθεί συνολικά ο κόσμος μας από τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά.

«Μαζί με το διεθνές οικολογικό και αντιπυρηνικό κίνημα διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε καταστροφικά όπλα και πολέμους αλλά και στη δήθεν ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα πυρηνικά οπλοστάσια και τα εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια απειλούν ανθρώπινες ζωές, κρίσιμους περιβαλλοντικούς όρους, την τροφική αλυσίδα όλων των οργανισμών και την ύπαρξη του ίδιου του πλανήτη. Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα. Όχι στα πυρηνικά, ειρηνικά και πολεμικά».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν τη σταδιακή, αλλά με σαφές χρονοδιάγραμμα, απεμπλοκή της ανθρωπότητας και του πλανήτη από την πυρηνική ενέργεια, ανεξαρτήτως σκοπών και χρήσης. Δίνουν έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές, στο διεθνή έλεγχο φονικών πρώτων υλών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάζονται χρόνια τώρα με τα αντιπυρηνικά κινήματα στις βαλκανικές χώρες, φιλοξένησαν το 2008 στη Θεσσαλονίκη συνάντηση των Πράσινων Κομμάτων από τα Βαλκάνια, που συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη για «Πράσινα Βαλκάνια» χωρίς πυρηνικά. Το 2011 στη Σόφια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας και ο τότε ευρωβουλευτής τους Μιχάλης Τρεμόπουλος συμμετείχε στις αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ως έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης προς το αναπτυσσόμενο αντιπυρηνικό κίνημα της Τουρκίας.