Με αφορμή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο καταρρακτών την Τετάρτη 24/09/2014 από ομάδα εθελοντών ενεργών πολιτών που οραματίζονται τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας στο Δήμο μας θα ήθελα διατυπώσω ορισμένες απόψεις.

εθελοντισοςΚατ΄ αρχήν θα πρέπει να ορίσουμε την έννοια του εθελοντισμού.

Έτσι λοιπόν  η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός  εκφράζεται με πολλούς τρόπους ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης, κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους.

Έτσι  λοιπόν στόχος του εθελοντή είναι η προσφορά στο Δήμο με την ευρύ έννοια του όρου ανεξάρτητα από πολιτικά-παραταξιακά οικονομικά συμφέροντα αλλά και πολιτικά πρόσωπα που στην ουσία θα έπρεπε να είναι παραδείγματα γνήσιου εθελοντισμού πριν, κατά , και μετά την ενασχόληση τους με την πολιτική.

Ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά  στη κοινωνία μας  αφού γίνεται αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της ανιδιοτελής προσφοράς.

Στα χρόνια που κατοικώ στην Έδεσσα (περίπου 7) έχω παρατηρήσει πολλές δράσεις εθελοντισμού ενδεικτικά αναφέρω, τους εθελοντές των συσσιτίων της Ιεράς  Μητρόπολης, τους εθελοντές  του Ερυθρού Σταυρού, τους  εθελοντές του Συλλόγου Καρκινοπαθών, τους εθελοντές της φιλοζωικής, τους εθελοντές καθηγητές του κοινωνικού φροντιστηρίου, τους εθελοντές της Κίνησης Νεολαίας, τους εθελοντές του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού, τους edessistas, τους παλιούς πρόσκοπους, αλλά και πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων που προσφέρουν εθελοντικά.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι  στο Δήμο Έδεσσας υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή εθελοντών οι οποίοι :

·         `θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία

·         θέλουν να αισθανθούν χρήσιμοι και απαραίτητοι

·         θέλουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους

·         θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και εμπειρίες

·         θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τους συμπολίτες τους

·         θέλουν να μοιραστούν αξίες και ιδέες

Αυτά τα θέλω των συμπολιτών μας δυστυχώς πολλές φορές δρουν ασυντόνιστα χωρίς συνέχεια χωρίς να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και επίτευξη στόχων.

Εκ των ανω θέλω να καταλήξω-προτείνω  ότι απαιτείται να δοθεί το πράσινο φως για τη δημιουργία «Γραφείου Εθελοντισμού» δηλαδή τη λειτουργία ενός νέου συντονιστικού οργάνου που θα έχει ως κύριο στόχο την οργάνωση και πραγματοποίηση  εθελοντικών δράσεων για τον άνθρωπο, την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, τη νέα γενιά, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Το γραφείο κατά την γνώμη μου πρέπει να στεγαστεί στο κέντρο της πόλης στο οίκημα της δωρεάς Χατζηγιάννη που πρέπει να αποτελέσει κυψέλη εθελοντισμού και πολιτισμού.

Τέλος το Γραφείο πρέπει να είναι αυτοδιαχειριζόμενο από τους εθελοντές αλλά υπό την εποπτεία και τη σκέπη του Δήμου.

ΣΙΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ