Τον πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκο στην Ελλάδα Αμπντελκαντέρ Ελ Ανσάρι, συνοδευόμενο από τον επίτιμο πρόξενο του Μαρόκο στη Θεσσαλονίκη Μπανταλί Αντάρ, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

140926_Ο_Perifereiarchis_K_Makedonias_Ap_Tzi tzikostas_me_Presvi_Vasileiou_tou_Maroko
Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν διεξοδικά οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκο σε επίπεδο αιρετών Περιφερειών, με έμφαση στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
«Υποδέχομαι σήμερα με χαρά τον Πρέσβη μίας φίλης χώρας, του Μαρόκο, με την οποία μας συνδέουν πολλά κοινά πολιτισμικά στοιχεία. Γνωρίζω και αγαπώ το Μαρόκο, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και στο παρελθόν ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, συμμετέχοντας στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Η Μεσόγειος μας ενώνει και δημιουργεί τις προοπτικές για κοινό βηματισμό και συνέργειες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί για μας προτεραιότητα η διαπεριφερειακή συνεργασία μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να ενδυναμώσουμε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μας με το Μαρόκο σε τουριστικό, πολιτισμικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Πιστεύουμε στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Περιφερειών σε διακρατικές συνεργασίες και εργαζόμαστε μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας την ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα το ζήτημα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μαρόκο.
«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμβος τουριστικών και εμπορικών μεταφορών από και προς το Μαρόκο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε επιχειρηματικές, πολιτιστικές και τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκο στην Ελλάδα Αμπντελκαντέρ Ελ Ανσάρι ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την προώθηση αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκο ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την παρουσία της χώρας του στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για την επικείμενη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Επιχειρηματικότητα 2014 με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014 στο Μαρόκο –η πρώτη που φιλοξενείται σε αφρικανική χώρα, και προσκάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα στη διοργάνωση.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δώρισε στον Πρέσβη του Βασιλείου του Μαρόκο Αμπντελκαντέρ Ελ Ανσάρι επίχρυση πλακέτα με τον Ήλιο της Βεργίνας.