Τόνισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Οι πολίτες καταψηφίζουν το τρίπτυχο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εναλλακτική ατζέντα διαρθρωτικών αλλαγών με επίκεντρο τη βιώσιμη προοπτική, τη διαφάνεια, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής, χαιρέτισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ κάνοντας αναφορά στην αριστερά που δε «ρουφάει σα σφουγγάρι όλα τα αιτήματα της κοινωνίας αλλά θέλει να αναζητά ρεαλιστικές λύσεις».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές στο οποίο οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να συμβάλλουν σε ένα πνεύμα ισοτιμίας και σεβασμού των διαφορών, μέσα από έναν έγκαιρο και ειλικρινή διάλογο.  Ενός σχεδίου ριζικών και δημιουργικών ανατροπών στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας.
Επίσης, τόνισε ότι απαιτούνται ευρύτερες συσπειρώσεις και κυβερνητικές συνεργασίες, που θα δώσουν λύσεις, βασισμένες σε κοινές αξίες, προοδευτικές πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρες δημοκρατικές αρχές
Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της πολιτικής συγκυρίας λέγοντας ότι απαιτείται να παρουσιαστούν οι κατευθύνσεις που μπορούν να φέρουν ξανά την ελπίδα στους πολίτες.

oikologoi-2

Ολόκληρη η ομιλία του Μιχάλη Τρεμόπουλου:

Συναγωνιστές φίλες και φίλοι της ΔΗΜΑΡ

Χαιρετίζουμε το συνέδριό σας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τα κόμματά μας.

Χαιρετίζουμε το χώρο της ανανεωτικής και κριτικής αριστεράς, της ανοιχτής στις ιδέες της πολιτικής οικολογίας, που εξέφρασε στη συνείδησή μας με τον καλύτερο τρόπο ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Χαιρετίζουμε την αριστερά που αρνείται να αγκαλιάζει όλες τις διαμαρτυρίες και να ρουφάει σα σφουγγάρι όλα τα αιτήματα της κοινωνίας και θέλει ταυτόχρονα να αναζητά ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα.

Χαιρετίζουμε την αριστερά που θέλησε να εκφράσει τις ιδέες της στην κυβέρνηση αλλά αρνήθηκε να αποτελέσει άλλοθι συντηρητικών και αδιεξόδων πολιτικών. Και το πλήρωσε. Και το πληρώνει.

Χαιρετίζουμε την αριστερά της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σήμερα καλούμαστε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά μόνο σε εκείνες τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις που μπορούν να φέρουν ξανά την ελπίδα στους πολίτες.

Οι πολίτες όμως έχουν καταψηφίσει στην πλειοψηφία τους μια οικονομία που στηρίχτηκε σε πήλινα πόδια. Έχουν καταψηφίσει το τρίπτυχο της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορρύθμιση. Έχουν καταψηφίσει τη φτωχοποίηση τους. Έχουν καταψηφίσει τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την απορρύθμιση των κοινωνικών υποδομών, τη λεηλασία των φυσικών πόρων και των συλλογικών αγαθών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης, την ανάπτυξη του νεοναζισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της βίας, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος, τους ευνοούμενους των φορολογικών παραδείσων.

Και ταυτόχρονα οι πολίτες, τουλάχιστον σε όσους αξίζει να απευθύνεται κανείς, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας, σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, σε μια εναλλακτική ατζέντα διαρθρωτικών αλλαγών με επίκεντρο τη διαφάνεια, τη βιώσιμη προοπτική, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών. Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στην αναδιανομή των εισοδημάτων, τη φορολόγηση του πλούτου, τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη συμμετοχή των πολιτών. Και υπερψηφίζουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από τις μνημονιακές πολιτικές, ζητούν στήριξη των μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, την πράσινη στροφή στην οικονομία, τη βιώσιμη ευημερία, την οικολογική ενεργειακή αυτάρκεια, την ανάπτυξη νέων πράσινων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, υπερψηφίζουν τις πολιτικές που απεγκλωβίζουν από την ψευδαίσθηση εκείνους τους πολίτες που νομίζουν ότι τιμωρούν το πολιτικό σύστημα ρίχνοντας την ψήφο τους στον κάδο των τοξικών αποβλήτων της Χρυσής Αυγής. Γιατί αξίζει να εκφραζόμαστε από τη ρήση του Μάνου Χατζιδάκι, που πίστευε σε εκείνη την ελληνικότητα που εξαφανίζει τις διαφορές.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ελληνικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος,  αποδείξαμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση ότι πιστεύουμε στις συνεργασίες. Στις συνεργασίες με την αριστερά, τους σοσιαλιστές και άλλες δυνάμεις, χωρίς προκαταλήψεις, με δημιουργική διάθεση να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν.

Υποστηρίζουμε τη διαμόρφωση μια νέας πλειοψηφίας, κοινωνικής και πολιτικής. Δεν αρκεί όμως απλά ένα άθροισμα δυνάμεων που θα πετύχει μια κυβερνητική πλειοψηφία. Χρειάζεται ένα εναλλακτικό, πειστικό, συγκροτημένο, σχέδιο εξόδου από την κρίση, στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας. Χρειάζεται ένας έγκαιρος προγραμματικός διάλογος, με ισοτιμία και σεβασμό στη διαφορά των απόψεων. Χρειάζονται ευρύτερες συσπειρώσεις και κυβερνητικές συνεργασίες, που θα δώσουν λύσεις βασισμένες σε κοινές αξίες, προοδευτικές πολιτικές προτάσεις και ξεκάθαρες δημοκρατικές αρχές. Χρειαζόμαστε μια προγραμματική συμφωνία που θα οδηγήσει στην πραγματική βιώσιμη ευημερία, των πολιτών και της κοινωνίας αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Έχουμε ευθύνη να αλλάξουμε τις πολιτικές εδώ και τώρα, να αλλάξουμε τη ζωή. Εύχομαι να τα καταφέρουμε, και ο χώρος της πολιτικής οικολογίας και ο χώρος της κριτικής αριστεράς να γίνουμε ουσιαστικό συστατικό της λύσης, για να φανούμε πραγματικά χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία.

Θα τα καταφέρουμε.

Καλή επιτυχία.