3FN_3007Την Τρίτη 4/11/2014 στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας η εκχώρηση του τομέα καθαριότητας του δήμου Έδεσσας σε ιδιώτες.
Η δημοτική αρχή εσκεμμένα για χρόνια δεν προχώρησε στον ανασχεδιασμό του τρόπου αποκομιδής, στην πρόσληψη προσωπικού και στην ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων κάτι που μπορούσε με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό να το κάνει εύκολα και με μικρό κόστος. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου η υπηρεσία καθαριότητας. Μοναδικός τους στόχος να δοθεί η υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες όχι φυσικά προς όφελος του Δήμου και των δημοτών αλλά δίνοντας μεγάλα κέρδη σ’ αυτούς.
Οι διεθνείς πρακτικές των συστημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες στηρίζονται στην αειφόρο ανάπτυξη στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος κι έχοντας έσοδα που διανέμονται ανταποδοτικά προς του πολίτες.
Ο δικός μας δήμος αντί να ακολουθήσει αυτές τις πρακτικές παραχωρεί τον τομέα καθαριότητας σε ιδιώτες χωρίς να έχει στα χέρια του κάποια μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας που να αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει προς όφελος του δήμου και των δημοτών.
Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι η εκχώρηση του τομέα καθαριότητας θα επιβαρύνει με επιπλέον από το σημερινό κόστος το δήμο και εννοείται ότι αυτό μελλοντικά θα μετακυλήσει μέσα από την αύξηση των δημοτικών τελών στους δημότες.
Εμείς σαν δημοτική κίνηση θα ενημερώσουμε μέσα από αρθρογραφία, εκδηλώσεις – συζητήσεις τους συνδημότες για το συγκεκριμένο θέμα και θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε στην πράξη τέτοιες αποφάσεις που είναι ενάντια στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.
Το έγκλημα ήταν λοιπόν προσχεδιασμένο και καλά οργανωμένο και απορώ πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν κάτι (μιλάμε ότι η ανάθεση του έργου υπολογίζεται γύρω στο 1.000.000 €) με ελαφρά την καρδία , έχοντας ελλιπέστατη ενημέρωση και χωρίς την ύπαρξη μελέτης οικονομικής σκοπιμότητας που να αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο είναι προς όφελος του δήμου.
ΥΓ Τώρα που πήραν φόρα έπεται και συνέχεια στις ιδιωτικοποίησεις.
Ο ΧΥΤΑ του δήμου Έδεσσας έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη αν και θα μπορούσε να τον λειτουργεί ο δήμος. Μέχρι σήμερα του έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την υπηρεσία περιβάλλοντος γιατί δεν λειτουργεί σωστά και σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ