Επισκεφτήκαμε διάφορες επιχειρήσεις της πόλης μας για να γνωρίσουμε μέσα από την εμπειρία τους την ψυχολογία του κόσμου. Η ερώτηση κοινή σε όλους «Συναναστρεφόμενοι με πολύ κόσμο ποια η ψυχολογία που έχετε αποκομίσει από αυτόν τα τελευταία 3 χρόνια;». Ας δούμε τι μας απάντησαν…
Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, νοιώθει την κρίση στο πετσί του. Δεν αντιμετωπίζει ευχάριστα καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προσφέρουνε χαρά, αντιθέτως κυκλοφορούν με μια μιζέρια και αισθάνεται σαν υπόδουλος γενικότερα των καταστάσεων της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα.
Κακώς που δεν έχουν ψυχιατρικό ίδρυμα στην πόλη μας!
Μας έχει επηρεάσει όλους, δυστυχώς και οι μεγάλοι σε ηλικία να βοηθάνε στο σπίτι τα παιδιά τους και τα εγγόνια αλλά δόξα σοι ο Θεός έναν καφέ θα το πιούνε.
Εμείς κάνουμε δύο πάρτι με χαμηλές τιμές για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος έχει γονατίσει. Αν βγεις στην αγορά έξω είναι θάνατος. Δεν υπάρχουν κίνητρα. Επειδή είμαστε 35 χρόνια στη δουλειά, σε όλη αυτήν τη διάρκεια δεν έχω συναντήσει τέτοιο πράγμα. Γι’ αυτό και κάθε Πέμπτη η τιμή του ποτού μειώνεται και στοιχίζει 3,5 ευρώ, το ούζο 2 ευρώ, η μπύρα 1,5 ευρώ ενώ το μπουκάλι λευκό κρασί στα 7 ευρώ και το κόκκινο στα 8 ευρώ. Κάθε Παρασκευή έχουμε τη βραδιά της μπύρας, δηλαδή την Άμστελ και την Φίξ στο 1,5 ευρώ και το βαρελάκι στο 1 ευρώ. Ανταποκρίνεται ο κόσμος, περισσότερο βγαίνουν την Παρασκευή από ότι Σάββατο βράδυ.
Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει μια κακή ψυχολογία στον κόσμο, μία μιζέρια. Ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος, όλοι έχουνε βαλτώσει, μένουν πολλές φορές άπραγοι καθήμενοι στα σπίτια τους χωρίς δημιουργικότητα.
Απογοήτευση, πολύ άγχος βέβαια. Έχουν σταματήσει να γελάνε, δεν χαίρονται πολύ. Έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και πορευόμαστε χωρίς αισιοδοξία. Δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει αύριο.
Όλοι είναι χάλια ψυχολογικά. Έρχονται παραγγέλνουν στο τηλέφωνο άλλα αντί άλλων λες και όλοι είναι τζάζ, όχι μόνο αυτοί αλλά κι εμείς οι ίδιοι. Φτώχεια, γι’ αυτό. Φτώχεια είναι όλα.
Η ψυχολογία δεν είναι καλή. Δεν διαθέτει χρήματα ο κόσμος για να αγοράζει και αν έχουνε δεν τα δίνουνε για περιττά πράγματα αλλά τα κρατάνε μόνο για τα βασικά.