«Υπάρχει και το φιλότιμο. Ή μάλλον, υπάρχει μόνο το φιλότιμο». Με τον τρόπο αυτόν εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στη χώρα μας σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, η κατανάλωση τσιγάρων, αλλά και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, χωρίς να έχει τεθεί ουσιαστικά σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (ENSP), «η Ελλάδα έχει «υποχωρήσει» τα τελευταία χρόνια από την πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των καπνιστών».
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι λίγο πάνω από 30% έναντι περίπου 40% που ήταν το 2008. Επιπλέον, μειώθηκε η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα από 34,6 δισεκατομμύρια το 2007 σε 19,3 δισ. το 2012 και σε περίπου 18 δισ. το 2013.
«Η μείωση στον αριθμό των καπνιστών μπορεί να αποδοθεί στο νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ο οποίος, παρά το ότι δεν εφαρμόζεται, είναι αποδεκτός από τους πολίτες», εξηγεί ο κ. Μπεχράκης. Άλλωστε, όπως έχουν δείξει μελέτες, σε ποσοστό 75% οι Έλληνες δηλώνουν…θυμωμένοι που δεν εφαρμόζεται ο νόμος.
Το ίδιο αισθάνονται και οι μισοί καπνιστές (48%). Επιπλέον, το 78% θεωρεί ότι η μη εφαρμογή του νόμου προστασίας από το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.
Στην ερώτηση πως γίνεται μετά από τέσσερα χρόνια αδυναμίας-αποτυχίας-αδιαφορίας στην εφαρμογή ενός νόμου, αυτός να συνεχίζει να είναι αποδεκτός από τους πολίτες, ο κ. Μπεχράκης τονίζει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι «πάντα υπάρχει και το φιλότιμο. Μόνο αυτό λειτουργεί».
Το παράδοξο είναι ότι, παρά την αποδοχή της ιδέας της απαγόρευσης του καπνίσματος από το μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι διαχειριστές στις περισσότερες καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, υποχωρούν στις ορέξεις των καπνιστών, επιβάλλοντας το παθητικό κάπνισμα στους θαμώνες.
Πηγή: «Καθημερινή»