1977886_709821385735835_1947923046_oΑς μη γελιόμαστε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. Όπως πολιτικό ήταν και το προηγούμενο μεγάλο θέμα που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία, η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας . Η δημοτική αρχή ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης καλείται να υλοποιήσει μια φιλελεύθερη – μνημονιακή πολιτική( η οποία πίσω από τους αριθμούς δε βλέπει ανθρώπους) που σαν στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και την απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτές και στο άμεσο μέλλων την κατάργηση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του δήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμος Έδεσσας είναι προπομπός στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής, αφού εύκολα βρίσκεται πρόθυμη και συνεργάσιμη διοίκηση.
Όμως το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλά τοπικά χαρακτηριστικά και πολλές παραμέτρους και ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες των διοικήσεων της Α.Ε. και της δημοτικής αρχής που τόσο καιρό δεν συγκρότησαν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και ρύθμιση των υποχρεώσεων της, έτσι ώστε να την οδηγήσουν με αξιώσεις στην επόμενη μέρα. Αντ’ αυτού κοιτούσαν μέσα από την επιχείρηση να κάνουν δημόσιες σχέσεις τραπεζώνοντας κατά καιρούς διάφορους και να δημιουργούν πελατειακές σχέσεις με προμηθευτές και εργαζόμενους.
Η σημερινή δημοτική αρχή μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Αδυνατεί να καταλάβει ότι για μεγάλα ζητήματα αυτού του τόπου οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται μετά από διάλογο και συναίνεση. Για ένα μεγάλο λοιπόν ζήτημα, αντί να καλέσει στο τραπέζι του διαλόγου τις δημοτικές παρατάξεις , τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης , ώστε από κοινού να συναποφασίσουν για το μέλλον της επιχείρησης(που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης) όποιο και να είναι αυτό, σκεφτόμενη με τη δική της λογική, η οποία λέει: ποιος θα αντιδράσει και τι πολιτικό κόστος θα έχω για το κλείσιμο μιας επιχείρησης που φρόντισα τα προηγούμενα χρόνια και να την εκμεταλλευτώ όσο μπορούσα για ίδιων όφελος και παράλληλα τεχνηέντως να την απαξιώσω στη συνείδηση των πολιτών.

1000_660_ekso2
Είναι σημαντικό όμως να δούμε και ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
Προτείνοντας τη λύση αυτή η δημοτική αρχή έχει σαν στόχο να απαλλάξει από τις ευθύνες που τους αναλογούν τους προέδρους της επιχείρησης των τελευταίων ετών. Αν δεν προχωρήσει στη λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης και δεν μεταβιβαστούν τα χρέη της επιχείρησης στο δήμο ως το τέλος του 2014, τότε κινδυνεύουν οι πρόεδροι με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων για να μπορέσει να πληρωθεί το χρέος της επιχείρησης, μια και πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία. Που φυσικά τη λειτουργούσαμε όπως μας βόλευε, άλλοτε σαν Α.Ε και άλλοτε σαν δικό μας μαγαζάκι.
Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του να φταίνε άλλοι κι άλλοι να πληρώνουν τη νύφη σ΄αυτόν τον τόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη νύφη καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους και οι δημότες του δήμου που θα επωμιστούν τα χρέη της επιχείρησης.
Έχω την αίσθηση ότι εκτός τις πολιτικές ευθύνες στο θέμα αυτό θα υπάρξουν και ποινικές. Για αυτό αν προχωρήσει η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης θα πρέπει να διαλευκανθεί με κάθε λεπτομέρεια η κάθε πτυχή του ζητήματος και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, χωρίς καμιά προσπάθεια συγκάληψης.
Τέλος νομίζω ότι κάθε πολίτης αυτής της πόλης θα πρέπει να σταθεί προ των ευθυνών του. Να σταματήσει να ανέχεται τέτοιου είδους φαινόμενα. Και αφού πάρει απαντήση στο ερώτημα : γιατί κ. δημοτικέ άρχοντα, τις δημόσιες σχέσεις τις δικές σου, την έμμεση εξαγορά ψήφων , την ανικανότητα στη διοίκηση, να κλειθώ να πληρώσω εγώ;
Να πάρει θέση. Γιατί όλοι οφείλουμε να πάρουμε θέση με τη δράση μας και την παρουσία μας. Η αποχή και η αδιαφορία λειτουργεί προς όφελος τους και εις βάρος μας.
Η δική μας πρόταση είναι να παρθεί απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου,να γίνει διακανονισμός- ρύθμιση των χρεών, δημοτική αρχή , δημοτικές παρατάξεις και εργαζόμενοι με τη συνδρομή τεχνοκρατών να καταρτίσουν ένα σχέδιο βασισμένο στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και διοίκησης της επιχείρησης , ώστε η εταιρεία να οδηγηθεί στην κερδοφορία και να καταστεί βιώσιμη προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.