afisa_parousiasi_bibliou_melek_u03B5u03B4u03B5u03C3u03C3u03B1_OK

βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως

Η Μέρω Κεσεσίογλου, η γυναίκα που εγκατέστησε την Ελληνική σημαία στα βάθη της Αφρικής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κων/πολη, σπούδασε στην Γενεύη και μετά το πέρας των σπουδών της εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα . “Πολίτης του Κόσμου” λοιπόν εξ’ ορισμού. Πολύ νωρίς αισθάνθηκε την ίδια κλίση που έκανε τον πατέρα της γνωστό ευεργέτη στην Κων/πολη και τα Ιεροσόλυμα.

Το 1978 σαν εθελόντρια των Ηνωμένων Εθνών, επισκέπτεται την Δυτική Αφρική. Νιώθει να δονείται κυριολεκτικά βλέποντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην περιοχή και γυρίζει αποφασισμένη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Το 1980, επισκέπτεται την Ακτή Ελεφαντοστού με τεράστιες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού, με προορισμό το λεπροκομείο του BINGERVILLE, όπου χρηματοδοτεί το χτίσιμο αίθουσας ψυχαγωγίας και κινηματογράφου του λεπροκομείου και εξοπλίζει πιρόγες με μηχανές για να ψαρεύουν οι λεπροί.

Το 1983, πραγματοποιεί τέσσερις αποστολές στην πόλη TOUBA με φάρμακα, εξοπλίζει το πρώτο οδοντιατρείο και εγκαινιάζει μια πτέρυγα στο τοπικό νοσοκομείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου μέχρι σήμερα κυματίζει εκεί η Ελληνική σημαία.

Το 1985, επισκέπτεται την πόλη GRAND BASSAM με άφθονο φαρμακευτικό υλικό, όπου υιοθετεί το τοπικό ορφανοτροφείο εξοπλίζει τους κοιτώνες, του οποίου καλύπτει έκτοτε όλες τις ανάγκες και κάθε χρόνο φιλοξενεί τους 50 καλύτερους μαθητές στην Ελλάδα, την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Το ορφανοτροφείο φέρει το όνομα ΕΛΛΑΣ.

Το 1986, διοργανώνει την πρώτη Ελληνική εβδομάδα στο ABIDJAN.

Το 1987, η Ακτή Ελεφαντοστού, τιμά την δράση της και την διορίζει Πρόξενο της χώρας τους στην Ελλάδα.

Το 1989 την βρίσκει στο KOUASSI DATEKRO, όπου υιοθετεί και εξοπλίζει το τοπικό νοσοκομείο, δωρίζει ένα τρακτέρ, μία αντλία νερού και υλοποιεί το πρώτο αγροτικό πρόγραμμα ανάπτυξης, με την βοήθεια του Ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας, όπου απασχολεί 70 αγρότισσες που κατάφεραν να αυξήσουν το μηνιαίο εισόδημά τους σε 80 Ευρώ.

Το 1991, ο λαός της Ακτής Ελεφαντοστού, εκδηλώνοντας έμπρακτα την λατρεία του, την ανακηρύσσει φύλαρχος της φυλής BINI.Το 1992, επισκέπτεται την πόλη ODIENNE και ιδρύει το πρώτο μαιευτήριο, το εξοπλίζει και ταυτόχρονα, δωρίζει τον εξοπλισμό ενός οδοντιατρείου. Επίσης, υλοποιεί ένα αγροτικό πρόγραμμα ανάπτυξης με 100 αγρότισσες, με προοπτική την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους.

Το 1994, έτος σταθμός, αρχίζει ένα γιγάντιο έργο ανάπτυξης σε περισσότερες από 70 περιοχές συγχρόνως. Στην προσπάθειά της, βρίσκει ουσιαστικό συμπαραστάτη και βοηθό, το Ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας. Για την τελειοποίηση του προγράμματος προσκαλεί αγρότισσες διάφορων περιοχών στην Ελλάδα, για να εκπαιδευτούν στα Κέντρα Γεωργικών Εφαρμογών. Τώρα, το αγροτικό πρόγραμμα απασχολεί 3000 αγρότισσες στους 70 συνεταιρισμούς, με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ .

Το 1996, στην περιοχή DAOUKRO, εξοπλίζει ένα χειρουργείο, ένα μαιευτήριο και ένα οδοντιατρείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία.

Το 1997, είναι επικεφαλής δύο αποστολών με φάρμακα στην περιοχή του KORHOGO. Την ίδια χρονιά, χαρίζει μια κινητή μονάδα χειρουργείου στην εμπόλεμη RWANDA, την οποία συνοδεύει η ίδια.

Το 1998, έβαλε σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα για την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αφρική. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, οργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 1998, μία παράσταση με το Λύκειο Ελληνίδων στο Μέγαρο Μουσικής, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την ίδρυση της πρώτης Ελληνικής Βιβλιοθήκης στο KOUASSI DATEKRO Την ίδια χρονιά, ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στην πόλη TOUKOUZOU της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου φοιτούν 600 παιδιά, μαθαίνοντας Ελληνικά. Οι καλύτεροι μαθητές, επισκέπτονται την Ελλάδα δωρεάν, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Το 1999, ιδρύει ένα ειδικό νοσοκομείο με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου νοσηλεύονται 400 παιδιά που πάσχουν από την επάρατη νόσο “Έλκος του Μπουρουλή”, ένα είδος μεταλλαγμένης λέπρας που απονεκρώνει το μυϊκό και νευρικό σύστημα και η μόνη αγωγή που μπορεί να προσφερθεί είναι ο ακρωτηριασμός. Την ίδια χρονιά, έχει στεφθεί με επιτυχία ένα καινούργιο πρόγραμμα ιχθυοκαλλιέργειας σε 50 διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Το 2000, ενισχύθηκε η αποθεραπεία 100 λεπρών του λεπροκομείο RAOUL FOLLERO με την προσφορά ειδικών φαρμακευτικών προϊόντων. Στον τεχνολογικό τομέα, ολοκληρώθηκε ο μηχανογραφικός εξοπλισμός του Πανεπιστημίου του ABIDJAN με την τεχνογνωσία και συνεργασία του ΕΟΜΜΕΧ.

Το 2001, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, υλοποιήθηκε πρόγραμμα εκτροφής κοτόπουλων στις περιοχές που ιδρύθηκαν τα νοσοκομεία με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, με σκοπό να σιτίζονται οι ασθενείς με πρωτεΐνες. Την ίδια χρονιά, ιδρύει εννέα βιοτεχνίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Έτσι, τα φρούτα μεταποιούνται σε χυμούς και οι ντομάτες σε τοματοπολτό. Η δράση της κας Μ. Κεσεσίογλου, έχει επεκταθεί σε 12 χώρες της Αφρικής, όπως : Ακτή Ελεφαντοστού, BENIN, GHANA, BURKINA FASSO, Αίγυπτος, TOGO, Λιβερία, Αιθιοπία, Γουινέα, MALI, CHAD, Νιγηρία, RWANDA, όπου εξοπλίστηκαν διάφορα νοσοκομεία και υλοποιήθηκαν προγράμματα ανάπτυξης.

Το 2002, έθεσε τον θεμέλιο λίθο στο DAD ES SALAAM της Τανζανίας, για ένα ορφανοτροφείο, όπου φιλοξενούνται παιδιά που οι γονείς τους πέθαναν από AIDS και αυτά είναι φορείς. Συνολικά, ίδρυσε 9 νοσοκομεία, 2 ορφανοτροφείο, 3 σχολείο, όλα με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, όπου κυματίζει η Ελληνική σημαία. Εξόπλισε 30 Κέντρα Υγείας και υλοποίησε 70 προγράμματα ανάπτυξης όπου ιδρύθηκαν 70 συνεταιρισμοί με 3000 γυναίκες, οι οποίες πέτυχαν να αυξήσουν το μηνιαίο τους εισόδημα.

Το 2003, αρχίζει το έτος ευαισθητοποίησης του κόσμου για την μάστιγα του αιώνα, το AIDS, όπου διοργανώνει φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου όπως το Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Κάιρο, Κων/πόλη, Νέα Υόρκη, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για την αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς του ιού HIV AIDS στις χώρες της Αφρικής. Παράλληλα ξεκίνησαν εκπαίδευση 150 νοσηλεύτριες στην Αίγυπτο

Το 2004 ιδρύσαμε ορφανοτροφείο στην Ακτή Ελεφαντοστού με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ –ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ όπου φιλοξενούνται 250 παιδιά των οποίων οι γονείς πέθαναν από ΗIV/AIDS και αυτά είναι φορείς.

Το 2005 εξοπλίσαμε νοσοκομείο στο Benesueif της Αιγύπτου για καρκινοπαθείς ασθενείς.

Το 2006 ιδρύσαμε μία γεωργική σχολή στα σύνορα μεταξύ Γκάνας και Ακτής Εέφαντοστού με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ διά 180 μαθητές όπου εκπαιδεύονται στην ιχθυοκαλλιέργεια , υδατοκαλλιέργεια και την γεωργία.

Το 2007 εγκαινιάσαμε δημοτικό σχολείο στην πόλη GUIGLO της Ακτής Ελεφαντοστού όπου έχει ισοπεδωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο. Ιδρύσαμε 16 μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

1- Εξοπλίσαμε 6 οδοντιατρεία
2- Ιδρύσαμε ένα μαιευτήριο στην Ακτή Ελεφαντοστού όπου τα πρώτα παιδιά ονομάστηκαν Ερμής και Αθηνά.
3- Ιδρύσαμε 60 συνεταιρισμού όπου εργάζονται 3000 γυναίκες
4- Εξοπλίσαμε κέντρο υγείας στην πόλη ΒΙΝGOL στην τουρκία όπου είχε καταστραφεί από τους σεισμούς
5- Νοσηλεύσαμε παιδιά από την Σμύρνη της Τουρκίας που είχαν μολυνθεί από HIV/AIDS από το αίμα που είχαν μεταγγισθεί.

Συνολικά ιδρύσαμε 9 νοσοκομεία, 2 ορφανοτροφεία, ένα μαιευτήριο , 3 σχολεία, μία γεωργική σχολή, 16 μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και 9 ορνιθοτροφεία.

Επίσης 60 προγράμματα εκπαίδευσης.

Ένα έργο, που άρχισε το 1980 και συνεχίζεται με πυξίδα

“Η φιλανθρωπία δεν έχει σύνορα, διότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχεί μόνος του”.