Άνδρας ο οποίος είχε γεννηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης θα αποκτήσει και ίδιος παιδί μέσω εξωσωματικής

n8ct8gou5kdszsqhj51q

Πριν από μερικούς μήνες επισκέφθηκε το Κέντρο σας ένα νεαρό ζευγάρι. Ο άνδρας έχει γεννηθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.Πείτε μας παρακαλώ για την ιδιάζουσα αυτή περίπτωση ζευγαριού!
Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση έγινε το 1978, συνεπώς η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει πλέον ‘’ενηλικιωθεί’’ και μιλάμε για μια ιστορία περίπου 36 ετών. Στην περίπτωση του εν λόγω ζευγαριού, πρόκειται για έναν άνδρα 30 ετών, ο οποίος ήταν από τις πρώτες εξωσωματικές που γίνανε στην Αγγλία και από τα πρώτα Ελληνόπουλα που γεννηθήκανε από Εξωσωματική στην Αγγλία την εποχή εκείνη. Στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος που το ζευγάρι ανέτρεξε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, οφειλόταν σε γυναικείο παράγοντα. Δεν έχει καμία σχέση το γεγονός ότι άνδρας προήλθε από εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι γνωστό ότι η Λουίζα Μπράουν, το πρώτο παιδί στο κόσμο που γεννήθηκε από Εξωσωματική Γονιμοποίηση, είναι πλέον μητέρα από φυσιολογική σύλληψη. Επομένως τα παιδιά τα οποία έχουν προέλθει από εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέονται με την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Εθνικού φορέα που καταγράφει τις Εξωσωματικές Γονιμοποιήσεις στην Αγγλία, σε ένα δείγμα πληθυσμού 103.000 παιδιών που έχουν προέλθει από Εξωσωματική Γονιμοποίηση σε σύγκριση με παιδιά τα οποία γεννήθηκαν με φυσική σύλληψη, δεν υπήρξε καμία διαφορά ως προς την υγεία τους.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ζευγάρι; Έχει επιτευχθεί η σύλληψη;
Η σύλληψη έχει επιτευχθεί και η γυναίκα διανύει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της.
Ποια είναι συναισθηματική και ψυχολογική πλευρά του άνδρα; Μιας και έχει προέλθει και ο ίδιος από Εξωσωματική Γονιμοποίηση;
Ήταν κάτι πολύ οικείο για τον ίδιο, μιας και ήταν γνώστης από τους γονείς του, τους μελλοντικούς δηλαδή παππούδες, ότι ήταν ένα παιδί το οποίο γεννήθηκε με την βοήθεια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Όταν ειπώθηκε ότι πρέπει να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν παιδάκι , δεν υπήρξε καμία αντίδραση, τόσο από την σύζυγο όσο και από τον ίδιο. Το αντιμετώπισαν σαν μια φυσική διαδικασία.
Το 1978, όπου έγινε η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν σίγουρα μια ‘’επανάσταση’’ στα ιατρικά χρονικά. ‘’Κυροφορείται’’ κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό από τις Διεθνής Επιστημονικές ανακοινώσεις σήμερα;
Το καινούργιο είναι οι κυήσεις μέσω φυσικού κύκλου κατά τον οποίο η γυναίκα λαμβάνει λιγότερα φάρμακα. Να παίρνουμε δηλαδή το ωάριο και το σπερματοζωάριο , να το γονιμοποιούμε ,να το τοποθετούμε στην μήτρα και να έχουμε εγκυμοσύνη. Οι έρευνες γίνονται κυρίως στην ανεύρεση των ‘’μυστικών’’ της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου. Όταν τοποθετούμε ένα έμβρυο στην μήτρα, τότε ξεκινάει μια ‘’συνομιλία’’ μεταξύ του εμβρύου και ενδομητρίου, θέλουμε να αποκωδικοποιήσουμε την ‘’συνομιλία’’ αυτή. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο γίνονται έρευνες, είναι η καλυτέρευση των καλλιεργητικών υλικών όπου αναπτύσσεται το έμβρυο στο εργαστήριο, ώστε να γίνει παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στο γενετικό σύστημα της γυναίκας. Επίσης το τελευταίο εξάμηνο έχει γίνει πράξη να τοποθετούνται κρυοσυντηρημένα έμβρυα και όχι φρέσκα .Υπάρχει μια τάση όλα τα έμβρυα να κρυοσυντηρούνται και να μην τοποθετούνται ‘’φρέσκα’’. Η αιτιολόγηση αυτού του γεγονότος από την επιστημονική κοινότητα στοιχειοθετείται:
Α) από καλά έμβρυα που λαμβάνονται με την μέθοδο κρυοσυντήρησης που λέγεται υαλοποίηση ‘’ vitrification’’.
B) την αυξημένη αποδεκτικότητα του ενδομητρίου ( εμφύτευση ) σε τεχνητό κύκλο δηλαδή σε ενδομήτριο που δημιουργούμε εμείς ή σε επόμενο φυσικό κύκλο.