Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις καθυστέρησαν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2014, υποστήριξε το ΕΚ σε δύο ξεχωριστά ψηφίσματα την Πέμπτη. Και οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τη δημοκρατία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να θέσουν σε εφαρμογή μία επαγγελματική και μη πολιτικοποιημένη δημόσια διοίκηση. Συνεργαζόμενες για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι πολιτικές δυνάμεις των χωρών αυτών μπορούν να τις φέρουν πιο κοντά στην ΕΕ.

Η Αλβανία καλείται να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό επιδόσεων γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ
image122
Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την Αλβανία για τη λήψη του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και υπογράμμισαν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να επισπευθούν ακόμα περισσότερο οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ. Καλούν τόσο τον κυβερνώντα συνασπισμό όσο και την αντιπολίτευση να συνεργαστούν υπεύθυνα και εποικοδομητικά.

Το ΕΚ εκφράζει επίσης την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας στις οποίες εξέφρασε σκέψεις σχετικά με την ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσσόβου.

“Η κυβέρνηση της Αλβανίας εργάζεται αυτή τη στιγμή για τις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή της χώρας ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ. Αυτές οι ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις πρέπει να συζητηθούν ευρέως στο κοινοβούλιο, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών”, δήλωσε ο εισηγητής για την Αλβανία Knut Fleckenstein (Σοσιαλιστές, Γερμανία). “Θέλω να ενθαρρύνω την Αλβανία να συνεχίσει και να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.

Το ΕΚ επισημαίνει ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος συνιστά μείζονα πρόκληση. Η Αλβανία θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και τη λογοδοσία του δικαστικού συστήματος, αλλά και για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τονίζεται στο ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές επαινούν την Αλβανία για το κλίμα θρησκευτικής ανοχής, για την εποικοδομητική και δραστήρια στάση που τηρεί στις περιφερειακές και διμερείς συνεργασίες, ιδιαίτερα με τη Σερβία, και για την πλήρη ευθυγράμμισή της με τις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη : οι πολιτικές ελίτ πρέπει να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις

Το ΕΚ καλεί τις πολιτικές ελίτ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να επιδείξουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας καθώς και στην ώθηση της χώρας πιο κοντά στην ΕΕ. Τονίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο, η υπερβολικά περίπλοκη και αναποτελεσματική θεσμική αρχιτεκτονική καθώς και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών ηγετών, παρεμποδίζουν σοβαρά τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη στη χώρα.

“Το ΕΚ ενέκρινε τη νέα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2014 από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Οι αρχές της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις και θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο εισηγητής για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Cristian Dan Preda (ΕΛΚ, Ρουμανία)”. Έχουμε όλοι δεσμευθεί στο να θέσουμε και πάλι τη χώρα σε πορεία ένταξης στην ΕΕ, αλλά για να συμβεί αυτό, οι αρχές της θα πρέπει να επιδείξουν τόλμη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”, πρόσθεσε .

Ενώ χαιρετίζουν την “γραπτή δέσμευση για ενσωμάτωση στην ΕΕ”, η οποία εγκρίθηκε από την προεδρία της χώρας, υπεγράφη από τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και στήριξε το κοινοβούλιο της, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της δέσμευσης αυτής είναι ζωτικής σημασίας και ζητούν ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για μια ευρεία και περιεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση Sejdić-Finci.