Σε νέο δικαστικό ράπισμα για τους… συνήθεις συκοφάντες εξελίχθηκε η δίκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό με κατηγορούμενους τρεις πρώην αντιδημάρχους του πρώην δήμου Συκεών και 17 πολίτες για δήθεν παράνομες μεταδημοτεύσεις.
dikasthrio1-620x320
Η υπόθεση, με την κατηγορία της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια, παραπέμφθηκε και δικάστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου οι κατηγορούμενοι Ντ.Ζωγόγιαννης, Αντ.Ισαακίδη και Λ.Πετρίδης, δικαιώθηκαν για μια ακόμη φορά ομόφωνα καθώς αποδείχθηκε η πλήρης αθωότητά τους, μετά και την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας. Να σημειωθεί ότι ανάλογες αθωωτικές αποφάσεις προηγήθηκαν τόσο στην πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης πέρσι τον Ιούλιο, όσο και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκηση, ενώ από τη σημερινή δίκη απουσίαζε ο καταγγέλλων και νυν δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, εξαιτίας των ανυπόστατων καταγγελιών του οποίου οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες.
«Για μια ακόμη φορά οι συνήθεις συκοφάντες, ψευδολόγοι και λασπολόγοι, που από εμπάθεια κατά της διοίκησης του δήμου μας και του δημάρχου επενδύουν τον στείρο αντιπολιτευτικό τους ρόλο σε μεθόδους ηθικά και νομικά καταδικασμένες, πήραν την απάντηση από τη Δικαιοσύνη. Ομόφωνα και πάλι η δημοτική αρχή δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφήνοντας στην κρίση των συνδημοτών μας πλέον όλους όσοι επιχειρούν να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία της διοίκησης και των δημοτικών υπηρεσιών. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μετά και από αυτήν τη δικαστική απόφαση-κόλαφο για τους ψευδολόγους θα συνειδητοποιήσουν ότι η προσφυγή τους σε τέτοιου είδους πρακτικές τούς οδηγεί σε επικίνδυνη για τους ίδιους διολίσθηση και εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Άραγε θα βρουν ποτέ το θάρρος να ομολογήσουν το λάθος τους και να ζητήσουν συγγνώμη τουλάχιστον από τους συμπολίτες μας που αναίτια ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια;», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Από κόλαφο σε κόλαφο…
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση με τις δήθεν παράνομες μεταδημοτεύσεις στον πρώην δήμο Συκεών προέκυψε μετά από καταγγελία που έκανε δημοτικός σύμβουλος της τότε αντιπολίτευσης, λίγο πριν τις εκλογές του «Καλλικράτη» τον Οκτώβριο του 2010, στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τις δικαστικές αρχές.
Τότε, σε μια ακόμη προσπάθειά του να πλήξει και να συκοφαντήσει το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη ένα μήνα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο καταγγέλλων «εφηύρε» κι «ανακάλυψε» εκατοντάδες παράνομες μεταδημοτεύσεις κατά τα έτη 2009 και 2010, από τις οποίες παραπέμφθηκαν για έλεγχο 17 περιπτώσεις, «ενοχοποιώντας» ταυτόχρονα με τους τρεις αντιδημάρχους και 17 ανυποψίαστους πολίτες.
Το θέμα κατ’ αρχήν ερευνήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών Οργάνων ΟΤΑ, στο οποίο παραπέμφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το οποίο αποτελείται από ανώτερους δικαστικούς, για να έρθει η πρώτη δικαίωση που ήταν κόλαφος για τους καταγγέλλοντες. Στο ανώτερο ελεγκτικό όργανο οι δικαστές, που εξέτασαν εξονυχιστικά το θέμα, γνωμοδότησαν (στα τέλη του 2012) υπέρ της απαλλαγής των ελεγχόμενων αντιδημάρχων (Ντίνου Ζωγόγιαννη, Λάζαρου Πετρίδη και Άντζελας Ισσακίδη), για να κλείσει ο φάκελος με την επικύρωση της αθωωτικής γνωμοδότησης από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Την ίδια εξέλιξη-ράπισμα επιφύλασσε για τους καταγγέλλοντες και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο εκδικάστηκε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση και εξονυχιστική εξέταση των μαρτύρων, η σύνθεση του δικαστηρίου αθώωσε πανηγυρικά τα στελέχη της διοίκησης και τους κατηγορούμενους πολίτες, όπως το ίδιο συνέβη και σήμερα στο Εφετείο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν αποδείχθηκε η ενοχή των κατηγορουμένων, και δεν τεκμηριώθηκε το αδίκημα των παράνομων και πλαστών μεταδημοτεύσεων, αφού -όπως αποδείχθηκε- όλες έγιναν με την πιστή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών από τους νόμους.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των κατηγορουμένων βρισκόταν κι ένας δημοτικός υπάλληλος που ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των φακέλων μεταδημότευσης και είχε καταγγείλει «αφαίρεση των φακέλων» από το γραφείο του, και ο οποίος είχε αναπτύξει τότε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολεμική εναντίον του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.
Μέχρι να οδηγηθεί το θέμα στη Δικαιοσύνη, και μάλιστα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2010, αλλά επί μακρόν και μετά τις εκλογές, οι καταγγέλλοντες είχαν επιδοθεί σε μια πολιτική εκμετάλλευσης των καταγγελιών τους και της διεξαγόμενης έρευνας, φθάνοντας στο σημείο να… πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα της… τιμωρίας που επιδίωκαν, παρουσιάζοντας τότε, και εν αναμονή της δίκης, ως σχεδόν δεδομένη την «καταδίκη των ενόχων». Η υπόθεση, που έφθασε να αποτελεί και… σημαία του προεκλογικού τους αγώνα, αποτέλεσε κεντρικό θέμα σε παραταξιακή εφημερίδα που εκδιδόταν εκείνη την περίοδο, ενώ… εντέχνως το διοχέτευσαν και στον πανελλήνιο Τύπο.