Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 η πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
IMG_5607 (1024x683)
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ανέλυσαν τα βασικά στοιχεία του Προγράμματος, την εξειδίκευσή του, τη μεθοδολογία και τα κριτήρια επιλογής των πράξεων, τη στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κοινωνική ένταξη, την πληροφόρηση και επικοινωνία του προγράμματος, το νέο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τις αιρεσιμότητες, το πλάνο αξιολόγησης του προγράμματος και το σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) οι οικονομικές προτεραιότητες μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής. Η οικονομική ανάπτυξη, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια.
IMG_5644 (1024x683)
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τις πέντε περιφερειακές προτεραιότητες για την Κεντρική Μακεδονία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020:
1.Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.
2.Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.
3. Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.
4.Κοινωνική συνοχή.
5.Χωρική συνοχή.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, οι διαθέσιμοι πόροι από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι 964,8 εκατομμύρια ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία. Πρόσθετοι πόροι 216,5 εκ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται εκχώρηση πόρων ύψους 250 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης.
Οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνονται στη χρηματοδότηση δράσεων:
-Έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.
-Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.
-Ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
-Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων.
-Προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικότητας των πόρων.
-Βιώσιμων μεταφορών και υποδομών δικτύων.
-Απασχόλησης και κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
-Κοινωνική ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας.
-Εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.
«Σχεδιάσαμε ένα Πρόγραμμα βασισμένο σε δύο άξονες: Στη διαβούλευση με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους και στην επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών, στις επιλεξιμότητες και τη διαθεσιμότητα των πόρων. Ο σχεδιασμός δεν ήταν εύκολος, όμως με πολύ δουλειά, διαμορφώσαμε ένα Πρόγραμμα που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Η διαπραγμάτευση για την έγκριση δεν ήταν εύκολη, όμως ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι και με μεθοδικότητα πετύχαμε τα αποτελέσματα που επιδιώκαμε. Βεβαίως, ούτε η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι μια απλή διαδικασία, όμως έχουμε τη γνώση και την ισχυρή βούληση να πάμε τον τόπο μας μπροστά», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος η συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνησης, με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ασκώντας κριτική για τα μέχρι σήμερα βήματα για την έναρξη του ΣΕΣ 2014 – 2020.
«Εκείνο που δεν κατανοούμε είναι η στάση της κυβέρνησης. Ως Περιφέρεια, βάσει και του νέου νόμου για τη διαχείριση των Προγραμμάτων αποστείλαμε συνολικά 42 επιστολές στα Υπουργεία και τις Επιτελικές Δομές της κεντρικής διοίκησης. Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, είναι μόλις πέντε! Και γιατί έχουν τόσο σημασία οι απαντήσεις και η συνεργασία με τα Υπουργεία; Γιατί δυστυχώς, σύμφωνα με το νόμο της εφαρμογής του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των υπουργείων, για την εφαρμογή πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους και που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς τις καθορίσαμε με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας. Με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, ότι το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, είναι η βασική και η κορυφαία εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Και η αδυναμία αυτή κοστίζει ήδη στη χώρα. Κοστίζει σε πόρους και κεφάλαια, σε θέσεις εργασίας, σε έργα υποδομής που είναι σήμερα απαραίτητα. Οι ρυθμοί της κυβέρνησης έχουν κόστος στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
IMG_5664 (1024x683)
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Αλέξη Χαρίτση: «Ενεργοποιήστε τις δομές του υπουργείου σας. Δε γίνεται να συνεχίσουμε να κινούμαστε άλλο σε αυτούς τους ρυθμούς. Δε γίνεται η χώρα να μην έχει ανοιχτό αναπτυξιακό νόμο. Δε γίνεται να μην γνωρίζουμε πώς, πότε και από ποιους θα υλοποιηθούν τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων σε μια αγορά που στενάζει κυριολεκτικά. Δε γίνεται να μην ξέρουμε ποιος και πώς θα υλοποιήσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα όπως το εξοικονομώ κατ´ οίκον, ή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Δε γίνεται να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το περιεχόμενο των δράσεων του αγροτικού ταμείου που θα υλοποιήσουμε οι Περιφέρειες».
Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν δομικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και που πρέπει να απαντηθούν άμεσα, για να αρχίσει επιτέλους να υλοποιείται στο σύνολό του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, είναι η σημερινή Επιτροπή Παρακολούθησης να έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει μόνο πολύ συγκεκριμένα πράγματα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τον αριθμό των προσκλήσεων για την ένταξη νέων έργων.
Παρά την στάσιμη κατάσταση, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις πάντως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε σήμερα προς εξειδίκευση ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που βασίζεται κυρίως, στην κατάλληλη προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε και το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο ΣΕΣ 2014 – 2020 μόλις ανοίξουν οι προσκλήσεις για νέα έργα. Αυτό θα είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Είναι παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ. «Με αυτό το έργο, κάνουμε το ουσιαστικότερο, το σημαντικότερο βήμα στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, στις συνδυασμένες μεταφορές και τη διαμετακομιστική αλυσίδα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας Φίλιπ Μπουζ τόνισε ότι «οι Περιφέρειες θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τους πόρους που θα διαχειριστούν περισσότερα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι Περιφέρειες. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, που έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά στο ΣΕΣ 2014 – 2020».

Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα.

Κυρίες και Κύριοι Μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Αγαπητοί Συνεργάτες.

Σας καλωσορίζω όλες και όλους,

στις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης,

του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.
IMG_5672 (1024x683)
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα αποτελεί τον κύριο αναπτυξιακό μοχλό για την Περιφέρειά μας.

Μέσα από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020,

οι αναπτυξιακές μας προτεραιότητες,

μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής,

για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οικονομική ανάπτυξη η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης,

δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων,

αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι:

η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού,

η αποβιομηχάνιση,

η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων,

η ανεργία,

ο κοινωνικός αποκλεισμός,

και η νέα φτώχεια.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, διαμορφώσαμε πέντε περιφερειακές προτεραιότητες:

Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.

Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.

Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.

Κοινωνική συνοχή.

Χωρική συνοχή.

Κυρίες και κύριοι.

Η μείωση των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων,

καθώς και η μείωση συνολικά των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών κι Επενδυτικών Ταμείων,

επιβάλει να εστιάσουμε σε αυτή την προγραμματική περίοδο,

σε πολιτικές και δράσεις με τη μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική επίδραση για την περιφερειακή οικονομία.

Επιβάλλει ακόμα, τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων:

Των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Των κατανεμημένων στην Περιφέρεια πόρων του Ταμείου Συνοχής.

Των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και άλλων ειδικών πρωτοβουλιών.

Θα επαναλάβω λοιπόν, αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε υπογραμμίσει και στο οποίο δίνουμε μεγάλη σημασία και προσοχή:

Η προώθηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό,

και από την αποτελεσματική και στοχευμένη ενεργοποίηση των πόρων των τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Και για να γίνει αυτό ακόμα πιο σαφές, θα δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα:

Πρώτον:

Μέσω πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»,

είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι μεγάλες υποδομές Ερευνάς, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, καθώς και η αναβάθμιση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού.

Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση των δημόσιων υποδομών ψηφιακών τεχνολογιών και υπηρεσιών με στόχο την εκτεταμένη, ανοικτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεύτερον:

Για την προώθηση των μεγάλων έργων περιβαλλοντικής υποδομής και την εναρμόνιση με το σχετικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

αξιοποιούνται οι πόροι του Ταμείου Συνοχής που αναλογούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και παράλληλα, πόροι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

αξιοποιούνται για δράσεις για τη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Η κατανομή των παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

μεταξύ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας,

και του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΠΕΡΑΑ,

έχουν συζητηθεί και είναι σε απόλυτη συνέργεια και συμπληρωματικότητα,

ως αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τρίτον:

Μέσω πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΠΕΡΑΑ,

δηλαδή του Προγράμματος «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»,

είναι απολύτως απαραίτητη η προώθηση αλλά και ή ολοκλήρωση,

των μεγάλων έργων μεταφορικής υποδομής.

Τέταρτον:

Μέσω πόρων και δράσεων του τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»,

η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύει,

στην αναβάθμιση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της συνολικής απασχόλησης,

αφενός μέσω της προώθησης στην αγορά εργασίας των νέων, των γυναικών, των μακροχρόνια ανέργων και άλλων ομάδων με δυσκολίες πρόσβασης,

και αφετέρου μέσω της προώθησης της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της προσαρμογής του ανθρώπινου δυναμικού.

Πέμπτον:

Για τη βελτίωση της περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης,

είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των δράσεων του τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Έκτον:

Ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

έχει η αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αγροτική Ανάπτυξη» και «Θάλασσα & Αλιεία»

και ειδικά των πόρων που μας αναλογούν,

τόσο για την ενίσχυση,

της αναδιάρθρωσης, της τεχνολογικής και καινοτομικής αναβάθμισης, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της αγροτικής οικονομίας και της αλιείας,

όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της απασχόλησης στον ύπαιθρο χώρο, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι.

Οι διαθέσιμοι πόροι από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι 964,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθετοι πόροι 216,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος,

ενώ αναμένεται εκχώρηση πόρων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης.

Οι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνονται στη χρηματοδότηση δράσεων:

Έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

Ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων.

Προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικότητας των πόρων.

Βιώσιμων μεταφορών και υποδομών δικτύων.

Απασχόλησης και κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Κοινωνική ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας.

Εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.

Κυρίες και κύριοι.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τους συμπολίτες μας,

ότι σχεδιάσαμε ένα Πρόγραμμα βασισμένο σε δύο άξονες:

Στη διαβούλευση με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους.

Και στην επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών, στις επιλεξιμότητες και τη διαθεσιμότητα των πόρων.

Ο σχεδιασμός δεν ήταν εύκολος, όμως με πολύ δουλειά, διαμορφώσαμε ένα Πρόγραμμα που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Η διαπραγμάτευση για την έγκριση δεν ήταν εύκολη, όμως ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι και με μεθοδικότητα πετύχαμε τα αποτελέσματα που επιδιώκαμε.

Βεβαίως, ούτε η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι μια απλή διαδικασία, όμως έχουμε τη γνώση και την ισχυρή βούληση να πάμε τον τόπο μας μπροστά.

Κυρίες και κύριοι.

Σήμερα, ξεκινάει η διαδικασία εφαρμογής του Προγράμματος.

Είμαστε στη γραμμή εκκίνησης και καλούμαστε, από την πρώτη κιόλας στιγμή,
να ανταποκριθούμε με επιτυχία,

στο πραγματικά απαιτητικό νέο κανονιστικό πλαίσιο,

που θέτει μια σειρά αιρεσιμοτήτων προς εκπλήρωση, με ταυτόχρονη, στενή παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος.

Έτσι λοιπόν, το πρώτο βήμα για την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος, αποτελεί η διαδικασία εξειδίκευσης του.

Στη διαδικασία αυτή, όπως είναι λογικό, αποτυπώνονται σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο,

οι Τομεακές Πολιτικές,

οι δεσμεύσεις της χώρας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

ενώ διαμορφώνονται και οι κατηγορίες δράσεων που αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητες.

Άρα, απαιτείται η συνέργεια Περιφερειακών και Εθνικών Αρχών έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στην εκπροσώπηση τους και στη σύνθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Με απλά λόγια, σε αυτή τη φάση, είναι μείζονος σημασίας η συνεργασία μεταξύ,

της κεντρικής διοίκησης, της κυβέρνηση, με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Αυτό θεωρώ ότι από όλους, είναι κατανοητό.

Εκείνο που δεν κατανοούμε είναι η στάση της κυβέρνησης.

Ως Περιφέρεια, βάσει και του νέου νόμου για τη Διαχείριση των Προγραμμάτων

αποστείλαμε συνολικά 42 επιστολές στα Υπουργεία και τις Επιτελικές Δομές της κεντρικής διοίκησης.

Οι απαντήσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, είναι μόλις 5.

Και γιατί έχουν τόσο σημασία οι απαντήσεις και η συνεργασία με τα Υπουργεία;

Γιατί δυστυχώς, σύμφωνα με το νόμο της εφαρμογής του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020,

είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των υπουργείων,

για την εφαρμογή πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους,

και που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε σε περιφερειακό επίπεδο,

καθώς τις καθορίσαμε με βάση τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας.

Με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται,

ότι το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020,

είναι η βασική και η κορυφαία εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Και η αδυναμία αυτή κοστίζει ήδη στη χώρα.

Κοστίζει σε πόρους και κεφάλαια, σε θέσεις εργασίας, σε έργα υποδομής που είναι σήμερα απαραίτητα.

Οι ρυθμοί της κυβέρνησης έχουν κόστος στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαστε εδώ, μαζί μας,

στις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ.

Και θέλω, κύριε γενικέ γραμματέα, πραγματικά να σας απευθύνω έκκληση:

Ενεργοποιήστε τις δομές του υπουργείου σας.

Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να κινούμαστε άλλο σε αυτούς τους ρυθμούς.

Δεν γίνεται η χώρα να μην έχει ανοιχτό αναπτυξιακό νόμο.

Δεν γίνεται να μην γνωρίζουμε πώς, πότε και από ποιους θα υλοποιηθούν τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων σε μια αγορά που στενάζει κυριολεκτικά.

Δεν γίνεται να μην ξέρουμε ποιος και πώς θα υλοποιήσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα όπως το εξοικονομώ κατ´ οίκον,

ή το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων.

Δεν γίνεται να μην έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το περιεχόμενο των δράσεων του αγροτικού ταμείου που θα υλοποιήσουμε οι Περιφέρειες.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν δομικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και που πρέπει να απαντηθούν άμεσα,

για να αρχίσει επιτέλους, να υλοποιείται στο σύνολό του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020.

Δυστυχώς, από την όλη καθυστέρηση που μόλις σας περιέγραψα,

το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε φτάσει σήμερα, στην πρώτη αυτή επιτροπή παρακολούθησης,

με δυνατότητα να εγκρίνουμε μόνο,

πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Στην ουσία δηλαδή,

δεν μπορούμε να ανοίξουμε τον αριθμό των προσκλήσεων που θέλουμε, για να εντάξουμε νέα έργα.

Η κατάσταση είναι ακριβώς όπως σας την περιγράφω.
Κυρίες και κύριοι

Επιτρέψτε μου, δύο ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις.

Πρώτον:

Όταν θα ανοίξουν οι προσκλήσεις για νέα έργα στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης,

το πρώτο νέο έργο που θα ξεκινήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,

είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Είναι παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Και με αυτό το έργο, κάνουμε το ουσιαστικότερο, το σημαντικότερο βήμα στη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα,

στις συνδυασμένες μεταφορές και τη διαμετακομιστική αλυσίδα.

Τα logistics σήμερα:

είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς,

με μεγάλους τζίρους,

που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εταιρικών κολοσσών,

που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Με τη ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, είναι η πρώτη φορά που η περιοχή μας,

θα έχει στην πράξη και όχι στα λόγια, κομβικό εμπορικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεύτερη επισήμανση, επίσης πολύ σημαντική:

Παρά την στάσιμη κατάσταση, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις

Σήμερα, προτείνουμε προς εξειδίκευση ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ,

που βασίζεται κυρίως, στην κατάλληλη προετοιμασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιασθούν στην Επιτροπή,

θα περιλαμβάνουν σίγουρα, Τεχνικές Λεπτομέρειες.

Είναι όμως αναγκαίο να κατανοηθούν πλήρως όλα τα στοιχεία,

έτσι ώστε ως Επιτροπή να είμαστε σε θέση να διαδραματίσουμε με αξιοπιστία τον ρόλο μας.

Ένα ρόλο προγραμματικό,

ένα ρόλο αξιολόγησης και ελέγχου της προόδου του Προγράμματος,
και ταυτόχρονα ένα ρόλο επιταχυντικό, συνέργειας και αποτελεσματικότητας.

Στη βάση αυτή, σας καλώ να εργαστούμε εντατικά,

στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα,

για να φέρουμε λύσεις και προοπτική στους συμπολίτες στην Κεντρική Μακεδονία.

Σας ευχαριστώ.