Σε ευρεία σύσκεψη στη Νεάπολη Λακωνίας με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και φορείς, συμμετείχε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.
pyrka-3
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές και η δρομολόγηση μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων και επούλωσης των πληγών για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι:
· Θα υπάρξει απόφαση για άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.
· Θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν πληγεί 25.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως ελαιοκαλλιέργειας.
· Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
· Ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, των μελισσοσμηνών κ.λπ.  
Ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέλαβε επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ώστε:
· Να πραγματοποιηθούν σε σύντομο διάστημα οι κατάλληλες και απαραίτητες εργασίες πρόληψης στις κατεστραμμένες περιοχές (ειδικά φράγματα κ.λπ.) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους.
· Να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα παρακολουθεί από κοντά, ο ίδιος προσωπικά, την πορεία των δράσεων για την επούλωση των πληγών που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.