Συζήτηση στο ΕΚ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής

20110621PHT22060_original

Tο Κοινοβούλιο θα συζητήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη το απόγευμα τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 25ης και 26ης Ιουνίου σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενιαία ψηφιακή αγορά και την Ελλάδα. Στη συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το Λουξεμβούργο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τη Λετονία

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το πρωί τις προτεραιότητες της εισερχόμενης Προεδρίας του Λουξεμβούργου με τον πρωθυπουργό του χώρας, Xavier Bettel. Την Τρίτη το πρωί θα εξετάσουν τα αποτελέσματα της απερχόμενης προεδρίας της Λετονίας με την πρωθυπουργό Laimdota Straujuma και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΕΕ-ΗΠΑ: Η συμφωνία για τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ)

Οι συστάσεις του ΕΚ προς την Επιτροπή για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ επί της συμφωνίας ΤΤΙΡ θα βρεθούν εκ νέου στην ατζέντα της ολομέλειας του Ιουλίου, μετά την αναβολή της συζήτησης και ψηφοφορίας τον Ιούνιο. Η προστασία των επενδυτών (ISDS) θα μονοπωλήσει τη συζήτηση την Τρίτη με τις απόψεις να διίστανται για το αν θα πρέπει να ζητηθεί ο αποκλεισμός από τη συμφωνία της χρήσης ιδιωτικής διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών μεταξύ επενδυτών και δημόσιων αρχών. Η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη.

Πνευματικά δικαιώματα: Το ΕΚ τοποθετείται ενόψει των μεταρρυθμίσεων

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν την Πέμπτη επί των προτάσεων για επικαιροποίηση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου αυτοί να συμβαδίσουν με την ψηφιακή εποχή και να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική πολυμορφία, διευκολύνοντας επίσης την πρόσβαση στους πολίτες.

Μία οικονομία βασισμένη στην αποδοτικότερη χρήση πόρων

Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Τετάρτη ψήφισμα με το οποίο θα ζητά δεσμευτικούς στόχους μείωσης των αποβλήτων, νέα νομοθεσία για τον οικολογικό σχεδιασμό και μέτρα που θα βοηθήσουν να σπάσει ο δεσμός μεταξύ ανάπτυξης και κατάχρησης των φυσικών πόρων. Το κείμενο του ψηφίσματος ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις μέχρι το τέλος του 2015.

Το ΕΚ εγκρίνει τα 69,6 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό

Τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία για τη μετανάστευση θα λάβουν επιπλέον 69,6 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, εφόσον το Κοινοβούλιο εγκρίνει την Τρίτη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την αύξηση των προϋπολογισμών στον απόηχο των τραγωδιών του Απριλίου που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 μετανάστες.

Ενίσχυση της δύναμης των μετόχων επιχειρήσεων

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα ενισχύσει τη δύναμη των μετόχων επιχειρήσεων δίνοντας τους τη δυνατότητα να ψηφίζουν τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια επί της πολιτικής για τους μισθούς και τις αποδοχές των διευθυντών της εταιρίας.