Η πρώτη ομιλία του Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης

eurogouonas

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα απευθύνει στο ΕΚ, την Τετάρτη το πρωί στο Στρασβούργο, την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για τα έως τώρα επιτεύγματα αλλά και για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016.

Μεταναστευτικό και πρόσφυγες: συζήτηση στο ΕΚ

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη στο Στρασβούργο την αντιμετώπιση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρόσφατης κρίσης με τις αυξανόμενες ροές προσφύγων στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια. Στην ίδια συζήτηση αναμένεται να αναφερθεί και το θέμα του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ροών (αιτούντες άσυλο και οικονομικοί μετανάστες).

Έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Ιταλία για το μεταναστευτικό

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη και θα θέσει σε ψηφοφορία την Πέμπτη τα έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε διάστημα δύο ετών.

Νέα νομοθεσία για την απαγόρευση της κλωνοποίησης ζώων και της εισαγωγής των προϊόντων τους

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη επί του νομοσχεδίου για την απαγόρευση της κλωνοποίησης όλων των ζώων που εκτρέφονται για γεωργικούς σκοπούς, των απογόνων τους και των προϊόντων που προέρχονται από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν την αρχική πρόταση της Επιτροπής, επικαλούμενοι τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, τις ηθικές ενστάσεις επί του ζητήματος αλλά και το ζήτημα της καλής διαβίωσης των ζώων στην ΕΕ.