O Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, καταδίκασε τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών ως επίθεση κατά της δημοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και της πόλωσης στην Τουρκία ενόψει των εκλογών.
20151007PHT96571_original
Ο Πρόεδρος Σουλτς καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που άφησε πίσω της σχεδόν 100 νεκρούς και περίπου 500 τραυματίες και εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων ευχόμενος επίσης ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες. Ο κ. Σουλτς δήλωσε τα εξής: “Αυτή η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών ήταν μια επίθεση κατά της δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι αυτοί οι εγκληματίες θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και τον φόβο στην πορεία προς τις εκλογές. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους δράστες να το πετύχουν αυτό.”

Ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι ενημέρωσε την τουρκική αντιπολίτευση και τον Τούρκο Πρόεδρο ότι “η ΕΕ και η Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο για την εξεύρεση κοινής λύσης για την κατάσταση των προσφύγων. Είναι βέβαιο ότι τα τρέχοντα δραματικά γεγονότα και οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το καθεστώς της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτου κράτους”.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία με τους Κούρδους. Τόνισε ότι η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης πρέπει να προστατευθεί από το κράτος ως βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Ασφαλής λιμένας-Safe Harbour

Το ΕΚ θα ακούσει τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, στις 7.30μμ ώρα Βελγίου σχετικά με τις συνέπειες της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ που ακυρώνει την απόφαση των ΗΠΑ για τον ασφαλή λιμένα (Safe Harbour)

Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)

Προστέθηκαν στην ημερήσια διάταξη οι ψηφοφορίες επί των δύο εκθέσεων σχετικά με τους υποψηφίους Wilhelm Molterer (Αυστρία) και Iliyana Tsanova (Βουλγαρία) οι οποίοι προτάθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του EFSI για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.