Μετανάστευση: Συζήτηση για Τουρκία, Βαλκάνια και διαχείριση συνόρων
20120608PHT00644_original
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλoντ Γιούνκερ την Τρίτη στις 10πμ ώρα Γαλλίας, τις τρέχουσες προκλήσεις στο μεταναστευτικό, τις προσφυγικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συνεργασία με την Τουρκία, τις συζητήσεις με τις χώρες της Αφρικής, και τα κονδύλια που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την αγορά οργανωμένων ταξιδιών μέσω διαδικτύου

Οι ταξιδιώτες που αγοράζουν το δικό τους πακέτο διακοπών μέσω διαδικτύου, θα έχουν την ίδια προστασία με εκείνους που το αγοράζουν από τους παραδοσιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την αρχική πρόταση προκειμένου να επιτραπεί στους ταξιδιώτες να ακυρώνουν ένα πακέτο, όταν η τιμή του αυξάνεται πάνω από 8% πριν την αναχώρησή τους.

Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής και η ουδετερότητα του δικτύου- τελική ψηφοφορία

Το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2017 και οι σαφείς κανόνες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο διαδίκτυο, θα εφαρμοστούν μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την Τρίτη το νέο νομοθετικό πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες.

Σε ψηφοφορία οι εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους. Η επιτροπή Περιβάλλοντος και η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων προτείνουν την καταψήφιση της πρότασης, εκφράζοντας ανησυχίες ότι αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί ανεφάρμοστη.

Ενθαρρύνοντας την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί του νέου κανονισμού για την ενθάρρυνση της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων μέσω μίας νέας, απλοποιημένης διαδικασίας έγκρισης για τα νέα τρόφιμα. Οι ευρωβουλευτές αυστηροποίησαν τον ορισμό του νέου τροφίμου και συμπεριέλαβαν, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα με τροποποιημένη μοριακή δομή, τους μικροοργανισμούς, τους μύκητες, τα τρόφιμα που παράγονται από κύτταρα ή καλλιέργειες ιστών, και τα έντομα.

Σκάνδαλο Volkswagen: Το ΕΚ ζητά έλεγχο των εκπομπών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης

Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Τρίτη ψήφισμα για τις πρόσφατες αποκαλύψεις χειραγώγησης των εκπομπών καυσαερίων από την Volkswagen. Πολύ πριν από την αποκάλυψη της εξαπάτησης με το λογισμικό των δοκιμών εκπομπών ρύπων, οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει επανειλημμένα οι δοκιμές εκπομπών των αυτοκινήτων να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι προφανείς διαφορές μεταξύ της επίσημης και της πραγματικής κατανάλωσης, και των εκπομπών ρύπων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα νέα εθνικά ανώτατα όρια για βασικούς ρύπους

Η νέα οδηγία για τη θέσπιση εθνικών ανώτατων ορίων για έξι βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του θείου, των σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Τετάρτη. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό πρόβλημα της κακής ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία προκαλεί 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, και να εξοικονομηθούν 40 δισ. ευρώ από το κόστος που προκαλέι η ατμοσφαιρική ρύπανση ως το 2030.

Το ΕΚ ζητάει τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου

Το ΕΚ θα θέσει σε ψηφοφορία την Τετάρτη μία νομοθετική πρωτοβουλία ζητώντας να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άτομα που έχουν επιλεχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Μεγαλύτερη διαφάνεια για τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών και πολυεθνικών

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις/συμφωνίες που συνάπτουν με πολυεθνικές εταιρείες βάσει της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη. Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων από δημοσιογράφους για το σκάνδαλο “Luxleaks”.

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ

Το ΕΚ θα συζητήσει τη Δευτέρα και θα θέσει σε ψηφοφορία την Τρίτη τη θέση του επί της συμφωνίας με την Ελβετία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές. Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.