Το νέο καθεστώς για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο διάλογος με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τα μέτρα του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την Τρίτη το πρωί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου.

epa03621513 Members of the European Parliament are voting during the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2013. The European Parliament rejected the compromise of EU governments for the financial planning of the European Union until 2020.  EPA/PATRICK SEEGER
epa03621513 Members of the European Parliament are voting during the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 13 March 2013. The European Parliament rejected the compromise of EU governments for the financial planning of the European Union until 2020. EPA/PATRICK SEEGER

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για τη μη λήψη επαρκών πρωτοβουλιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιοι υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου (για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου), το άνοιγμα νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Στη συζήτηση σχολιάστηκαν και τα επικείμενα μέτρα όπως η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εντοπισμός, η καταχώρηση και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα “hotspots”.

Ανησυχία για τους πρόσφυγες λόγω του χειμώνα που πλησιάζει

Η ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο για τις σχέσεις με το ΕΚ υπουργό του Λουξεμβούργου, Νικολά Σμιτ.

“Η δύσκολη περίοδος ξεκινάει τώρα και μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση της ροής προσφύγων προτού μπούμε στους χειμερινούς μήνες. Αυτή είναι επίσης μια δύσκολη στιγμή όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις  ώστε να διασφαλιστεί ότι τα  θα εφαρμοσθούν πλήρως τα “hotspots” και θα διατεθεί άμεσα ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Συμβούλιο”, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, Κλοντ Μοράες (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η μετανάστευση θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης στη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8-9 Οκτωβρίου, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις μαγνητοσκοπημένα μέσω του Video on Demand (VOD).

Σημείωμα προς τους συντάκτες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συναποφασίζουν για θέματα μετανάστευσης και ασύλου

Οι τρέχουσες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης, κατά την οποία το ΕΚ και το Συμβούλιο θα νομοθετήσουν επί ίσοις όροις, είναι οι ακόλουθες:

– Η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ – Εισηγητής: Timothy Kirkhope (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο)

– Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής – Εισηγήτρια: Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές, Γαλλία)

– Η υιοθέτηση αλλαγών στον κανονισμό του Δουβλίνου για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων – Εισηγήτρια: Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία)

– Η αναθεώρηση του κώδικα θεωρήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους – Εισηγητής: Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

– Η υιοθέτηση μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για τους μη κοινοτικούς φοιτητές και ερευνητές – Εισηγήτρια: Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία)

– Η υιοθέτηση δέσμης μέτρων για τα “ευφυή σύνορα”, η οποία περιλαμβάνει πρόταση για ένα “σύστημα εισόδου-εξόδου” ώστε να αποτρέπεται η υπέρβαση της επιτρεπόμενης περιόδου παραμονής στην ΕΕ, και ως εκ τούτου η παράνομη μετανάστευση – Εισηγητές: Agustín Díaz de Mera (ΕΛΚ, Ισπανία), για το σύστημα εισόδου-εξόδου, και Tanja Fajon (Σοσιαλιστές, Σλοβενία), για το πρόγραμμα καταχώρισης ταξιδιωτών (η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων για τα “ευφυή σύνορα” στα τέλη του 2015 / αρχές 2016).