“Μόλις ολοκλήρωσα μία διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσω την κατάσταση στην Αθήνα και τη Λέσβο σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό”.

2401254

Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και την μεγάλη δέσμευση των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανισμών οι οποίοι ασχολούνται με τον πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο με τους πρόσφυγες.

Χθες επισκέφθηκα τον καταυλισμό που έχει συσταθεί στο Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου στην Αθήνα ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 2.000 άτομα. Σήμερα το πρωί επισκέφθηκα το στρατόπεδο της Μοριάς το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα αποκαλούμενα hotspot, στη Λέσβο, το πρώτο στην Ελλάδα. Πληροφορήθηκα ότι περίπου 2.500 άτομα καταγράφονται εκεί καθημερινά.

Η κατάσταση είναι δραματική. Χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι επιτακτική η ανάγκη για τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα πέντε hotspots που έχουν οριστεί. Για αυτόν το λόγο πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες από όλα τα μέρη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και οι επενδύσεις θα φθάσουν γρήγορα στον προορισμό τους.

Δεύτερον, για να είναι αποτελεσματικά, θα χρειαστεί να υπάρξει ενεργή μετεγκατάσταση από τα κέντρα αυτά προς όλα τα κράτη μέλη στις αναλογίες που συμφωνήθηκαν με νομικά δεσμευτικό τρόπο από το Συμβούλιο.

Τρίτον, χρειαζόμαστε μια αναβαθμισμένη πολιτική για την επιστροφή εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν, ενώ οι συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν ή να διαπραγματευτούν.

Τέταρτον, θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία και να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες μας βήμα προς βήμα σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία για τη φιλοξενία των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων στη Συρία.

Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες το πρωί, όταν 29 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο. Οι κυνικοί θέλουν να επικεντρωθούν στους μικρούς αριθμούς, και αυτό μπορεί πράγματι να θεωρηθεί μόνο ως ένα πρώτο βήμα. Θέλω να δω εντός των προσεχών ημερών δεκάδες τέτοιες πτήσεις, προς όλα τα κράτη μέλη, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα προς τους διακινητές και τους εμπόρους ότι μπορούμε να τους αποκόψουμε και στους πρόσφυγες ότι υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι.

Θα θυμάμαι τα τεράστια χαμόγελα των παιδιών και των οικογενειών τους, πηγαίνοντας για να βρουν ένα ασφαλές και μόνιμο καταφύγιο στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει εάν αφοσιωθούμε όλοι σε αυτήν”.